فناوری های نوین، گره گشای بحران آب در بخش کشاورزی
فناوری های نوین، گره گشای بحران آب در بخش کشاورزی
 کارشناس حوزه کشاورزی، گفت: بحران آب به عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی و توسعه پایدار در کشور ما به سرعت در حال تشدید است. 

زهرا نبی‌پور، گفت: بخش کشاورزی که بیش از ۹۰ درصد مصرف آب شیرین کشور را به خود اختصاص می‌دهد، نیازمند تحولی اساسی در روش‌های تولید است تا بتواند ضمن حفظ منابع آب، امنیت غذایی را تضمین کند.

نبی‌پور، گفت: در این میان، توسعه کشت گلخانه‌ای با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، راهکاری علمی، پایدار و اقتصادی محسوب می‌شود.

او، گفت: کشت گلخانه‌ای به دلیل امکان کنترل دقیق شرایط محیطی، از جمله دما، رطوبت، نور و تهویه، مصرف آب را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد. استفاده از سیستم‌های آبیاری تحت فشار مانند قطره‌ای و مه‌پاشی در گلخانه‌ها باعث افزایش بهره‌وری آب تا ۶۰ تا ۸۰ درصد نسبت به کشت سنتی می‌شود.

این امر نه تنها مصرف آب را کاهش می‌دهد، بلکه به حفظ کیفیت خاک و کاهش آلودگی منابع آبی کمک می‌کند.

یکی از مهم‌ترین پیشرفت‌های فناوری در این حوزه توسعه گلخانه‌های چندطبقه (Vertical Farming in Greenhouses) است که امکان تولید بیشتر محصول در سطح کمتر زمین را فراهم می‌آورد. این فناوری به خصوص در مناطق دارای محدودیت زمین کشاورزی و منابع آبی بسیار حائز اهمیت است. با استفاده از گلخانه‌های چندطبقه، سطح کشت به صورت عمودی افزایش یافته و بهره‌وری تولید تا چندین برابر افزایش می‌یابد.

در اقلیم‌های گرم و خشک کشور، از جمله استان‌های فارس بهره‌گیری از گلخانه‌های چندطبقه همراه با فناوری‌های نوین همچون سیستم‌های تهویه هوشمند، سایه‌بان‌های خودتنظیم و انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند کشت گلخانه‌ای را به سطحی کاملاً بهینه و پایدار برساند.

مطالعات علمی نشان داده‌اند که بهره‌گیری از فناوری‌های نوین گلخانه‌ای می‌تواند مصرف آب را به نصف کاهش داده و در عین حال بازده تولید را تا ۵ برابر افزایش دهد. این موضوع نقش مهمی در تضمین امنیت غذایی و حفاظت از منابع آبی کشور ایفا می‌کند.

بنابراین، توسعه کشت گلخانه‌ای مدرن، به ویژه با تاکید بر فناوری‌های چندطبقه، نه فقط یک راهکار کشاورزی بلکه یک ضرورت استراتژیک برای آینده کشور است. سیاست‌گذاران، پژوهشگران و فعالان بخش کشاورزی باید سرمایه‌گذاری و توجه ویژه‌ای به این حوزه داشته باشند تا ضمن حفظ منابع آب، کشاورزی پایدار و اقتصادی را محقق کنند.

صادرات گوجه فرنگی داراب به کشور‌های حوزه خلیج فارس
کشاورزان دارابی مشغول برداشت گوجه فرنگی از ۵۵۰ هکتار مزارع داراب هستند.

مدیر جهاد کشاورزی داراب گفت: محصول گوجه فرنگی از ۵۵۰ هکتار مزارع داراب برداشت و پیش بینی می‌شود امسال بیش از ۴۰ هزار تن محصول برداشت و علاوه بر بازار داخلی به کشور‌های حوزه خلیج فارس نیز صادر شود.

حبیب الله فتحی، گفت: بریویو، بدرو، باسیمو، سی ال ایکس، متین، سانسید ۶۱۸۹، برنتا، پارس و اوش از ارقام کشت شده گوجه فرنگی در این شهرستان است.

حبیب الله فتحی، با بیان اینکه ۹۵ درصد کشت گوجه فرنگی در این شهرستان به صورت نشایی است گفت: آبیاری مزارع کشت گوجه فرنگی در داراب، با روش‌های نوین آبیاری (آبیاری تیپ) انجام می‌شود.

شهرستان داراب در جنوب شرق فارس و در فاصله ۲۴۵ کیلومتری شیراز قرار دارد.

آغاز خرید توافقی پیاز در جنوب کشور

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران: برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان خرید توافقی از پیازکاران عملیاتی شده است.

این روز‌ها هزینه‌های بالای کاشت و داشت و برداشت پیاز و قیمت پایین فروش این محصول سبب شده است تا کشاورزان با ضرر و زیان روبه رو شوند و بخشی از پیاز تولیدی خود را در مزرعه رها کنند.

برای حل مشکلات پیازکاران، محمدرضا طلایی رئیس هیأت‌مدیره و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، به شهرستان داراب سفر کرد و در بازدید از مزارع پیاز منطقه فسارود این شهرستان، از آغاز رسمی خرید توافقی پیاز در جنوب کشور خبر داد.

طلایی با تأکید بر این که شهرستان‌های داراب و زرین‌دشت از مراکز اصلی تولید پیاز کشور به شمار می‌روند، گفت: با دستور وزارت جهاد کشاورزی، خرید توافقی پیاز در این مناطق در دستور کار سازمان مرکزی تعاون روستایی قرار گرفته است.

او، گفت: این اقدام حمایتی تا زمان برقراری تعادل در بازار ادامه خواهد داشت.

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با بیان این که اجرای طرح خرید توافقی به کاهش زیان تولیدکنندگان، ثبات بازار و تداوم تولید کمک می کند، گفت: کشاورزان نباید در فروش محصول خود دچار نگرانی باشند؛ حضور دولت در بازار، پشتوانه‌ای برای حفظ معیشت آنان است.

شهرستان داراب با هزار و ۱۰۰ هکتار مزارع پیاز و تولید سالانه بیش از ۶۱ هزار تن محصول از مراکز اصلی تولید این محصول در فارس است.

برداشت پیاز در داراب و زرین دشت به دلیل تغییرات آب و هوایی امسال زودتر از سال‌های گذشته آغاز شده است و تا نیمه تیرماه ادامه دارد.

 

 

  • نویسنده : مریم توانا