در متن پیام دکتر سید بصیر هاشمی رئیس دانشگاه آمده است:
پس از تجاوز ددمنشانه رژیم صهیونیستی، کادر مجموعه سلامت با حفظ خونسردی، تعهد به وظیفه و با بهرهگیری از دانش و تخصص خود، نقش مهمی در کاهش آسیبها، ارائه خدمات ارزشمند به مراجعان و حفظ آمادگی و پایداری نظام سلامت ایفا کرد.
نظام سلامت استان فارس، همواره در تمامی بحرانها، آمادگی کامل خود را برای پاسخگویی به نیازهای جامعه به نمایش گذاشته و این آمادگی، نه تنها شامل تجهیزات و امکانات، بلکه بیشتر به توانمندیها، تعهد و روحیه شما عزیزان است که صمیمانه از تلاش های اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، قدردانی میکنم.
حضور شبانهروزی، تلاش بی وقفه و ارائه خدمات با کیفیت در شرایط دشوار، نشاندهنده تعهد و مسئولیتپذیری شماست و قدردانی از تلاش های کادر مجموعه سلامت، تنها به معنای تشکر نیست، بلکه بیانگر ارزش والایی است که شما به سلامت جامعه و رفاه مردم به کار بسته اید.
اینجانب از همراهی و همکاری دستگاه های اجرایی با حوزه سلامت فارس از جمله مجموعه استانداری، ادارات و سازمان های مرتبط با حوزه سلامت استان، شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی تشکر می کنم.
دکتر سید بصیر هاشمی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
آشنایی با اصول تغذیه سالم در فصل تابستان
تابستان با روزهای گرم و طولانی، چالش هایی را برای حفظ سلامت و تندرستی به همراه دارد. در این فصل، بدن به دلیل تعریق بیشتر و از دست دادن آب و الکترولیتها، نیازمند توجه ویژه ای به تغذیه و نوشیدنی ها است. انتخاب مواد غذایی مناسب، نه تنها به تأمین انرژی مورد نیاز بدن کمک میکند، بلکه از گرمازدگی، کم آبی و افت انرژی نیز پیشگیری می کند.
با مصرف متعادل میوه های آبدار، سبزیجات تازه و نوشیدنیهای طبیعی میتوان این فصل را با نشاط و سلامت بیشتری سپری کرد.
تغذیه در تابستان باید سبک، مقوی و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی باشد تا بدن را در برابر گرمای طاقت فرسا مقاوم کند. در این مطلب آموزشی به ارائه توصیههای کاربردی برای یک تغذیه سالم در فصل تابستان خواهیم پرداخت:
۱. به میزان کافی مایعات بنوشید فعالیت بدنی شما هر میزان که باشد، در تابستان نیاز بدن به مایعات افزایش مییابد. منتظر نمانید تا احساس تشنگی کنید، بلکه به طور منظم و تدریجی در طول روز آب و نوشیدنی های سالم مصرف کنید.
۲-از نوشیدنیهای شیرین و خیلی سرد پرهیز کنید نوشیدنی های بسیار شیرین نه تنها نیاز بدن به آب را برطرف نمیکنند، بلکه سبب از دست دادن مایعات بیشتر میشوند. همچنین، مصرف نوشیدنیهای خیلی سرد ممکن است به سیستم گوارش آسیب بزند و باعث ناراحتی معده شود.
۳- نمک و الکترولیت های از دست رفته را جبران کنید تعریق زیاد در تابستان باعث دفع نمک و مواد معدنی ضروری بدن میشود و برای جایگزینی آن ها، میتوانید از نوشیدنی های حاوی کمی نمک، آبلیمو و خاکشیر یا تخم شربتی استفاده کنید.نکته مهم: اگر مبتلا به دیابت، فشار خون بالا یا سایر بیماریهای مزمن هستید، از افزودن نمک خودداری کنید و به جای آن از ترکیب آبلیمو با خاکشیر یا تخم شربتی استفاده نمایید.
۴- از مصرف کافئین و نوشیدنی های ادرارآور اجتناب کنید نوشیدنی های کافئیندار مانند قهوه، چای پررنگ و نوشابه میتوانند سبب کم آبی بدن شوند، پس در روزهای گرم، مصرف آنها را محدود کنید.
۵-میوه ها و سبزیجات تازه را در برنامه غذایی بگنجانید میوه ها و سبزیجاتی مانند هندوانه، طالبی، هلو، شلیل، خیار، کاهو، کرفس و گوجه فرنگی، منابع عالی برای تأمین آب بدن هستند و مصرف روزانه این مواد غذایی به حفظ آب بدن کمک میکند.
۶- مصرف پروتئینهای حیوانی را تعدیل کنید مصرف زیاد پروتئین های حیوانی مانند گوشت قرمز و مرغ میتواند باعث کم آبی بدن شود. در تابستان، مصرف آن ها را متعادل کنید و به جای آن از منابع پروتئینی سبک تر مانند ماهی و حبوبات استفاده کنید.
۷- غذاهای سبک میل کنید غذاهای سنگین و چرب میتوانند احساس خستگی و بی حالی را تشدید کنند، در حالی که استفاده از وعده های کوچک و متعادل همراه با آب کافی، به حفظ تعادل بدن کمک شایانی می کند.
۸- وزن خود را کنترل کنید اضافه وزن میتواند تنظیم دمای بدن را دشوارتر کند و باعث حفظ گرمای بیشتر شود، بنابراین، نه تنها در تابستان، بلکه در تمام طول سال، مراقب وزن خود باشید تا سلامت عمومی بدن حفظ شود که برای دستیابی به وزن سلامت می توانید به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه نمایید و از خدمات رایگان کارشناس تغذیه آن مرکز بهره مند شد.
مریم مهارت
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
برگزاری نشست هماندیشی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با جمعی از اساتید پیشکسوت و فعالان دوران دفاع مقدس
در فضایی صمیمی و همدلانه، نشست هماندیشی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با جمعی از اساتید پیشکسوت و فعالان حوزه سلامت در دوران دفاع مقدس، روز چهارشنبه چهارم تیرماه ۱۴۰۴ برگزار شد.
در این نشست که با حضور دکتر «سید بصیر هاشمی» رئیس دانشگاه، دکتر «کوروش عزیزی» مشاور عالی رئیس دانشگاه، معاونان و جمعی از مدیران دانشگاه برگزار شد، بر لزوم بهرهمندی از تجربیات ارزشمند اساتید پیشکسوت و آمادگی دائمی مجموعه سلامت در مواجهه با بحرانها تأکید شد.
دکتر هاشمی در ابتدای سخنان خود، با تسلیت شهادت فرماندهان عالی رتبه، دانشمندان و مردم بیگناه کشور در پی تجاوز وحشیانه رژیم صهیونیستی، از همراهی و همدلی کادر سلامت تقدیر کرد و گفت: حضور فعالانه اساتید در سالهای دفاع مقدس و نیز در مسئولیتهای مختلف دانشگاهی، گنجینهای ارزشمند برای دانشگاه علوم پزشکی شیراز است که باید به بهترین شکل از آن بهرهمند شد.
او، با اشاره به دفاع قهرمانانه نیروهای مسلح از ایران اسلامی در برابر دشمنان غاصب، این رخداد را نماد افزایش اقتدار و انسجام ملی دانست و گفت: شرایط اخیر بار دیگر اهمیت آمادگی کامل مجموعه سلامت کشور برای خدمترسانی در شرایط بحرانی را نمایان ساخت.
دکتر عزیزی مشاور عالی رئیس دانشگاه، با ارایه گزارشی از اقدامات انجام شده در دانشگاه و استان فارس طی روزهای گذشته، از اعلام آمادگی بیش از ۱۲۰۰ نفر از اعضای کادر درمان برای خدمت در مراکز درمانی خبر داد و گفت: تشکیل ۱۵ جلسه ستاد مدیریت بحران در دانشگاه طی روزهای اخیر، بستر تصمیمگیریهای سریع و هماهنگ برای خدمترسانی در شرایط خاص و بحرانی را فراهم کرد.
او، با تقدیر از همراهی اساتید، مدیران و کادر سلامت، رهنمودهای اساتید پیشکسوت را پشتوانهای مطمئن برای ارتقا خدمات سلامت در شرایط خاص عنوان کرد.
در بخش دیگری از نشست، معاونان دانشگاه نیز گزارشی از فعالیتهای انجام شده در زمینه تأمین زیرساختها، تجهیزات و تداوم ارائه خدمات درمانی به مردم در روزهای اخیر ارائه کردند.
اساتید پیشکسوت دانشگاه که خود از فعالان عرصه سلامت در سالهای دفاع مقدس بودهاند، نیز با بیان نکاتی از تجربیات آن دوران، بر لزوم انتقال این تجربهها به نسل امروز و آمادگی برای مقابله با بحرانهای پیشرو تأکید کردند.
این نشست، با هدف تقویت همافزایی، حفظ سرمایههای انسانی و بهرهگیری از خرد جمعی برای مدیریت بهتر بحرانها و ارتقای سطح خدمات سلامت، برگزار شد.
- نویسنده : مریم توانا