فرهنگ غذایی ایرانی و پیشگیری از گرمازدگی و کم‌آبی بدن
فرهنگ غذایی ایرانی و پیشگیری از گرمازدگی و کم‌آبی بدن
با افزایش دمای هوا در فصل تابستان، بدن انسان نیاز بیشتری به آب و الکترولیت‌ها پیدا می‌کند.

تعریق زیاد در روزهای گرم باعث از دست رفتن بخشی از مایعات و املاح ضروری بدن می‌شود که در صورت نبود تامین مناسب، می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند گرمازدگی، کاهش انرژی و خستگی شود.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب شامل نوشیدنی‌ها و غذاهای تأمین‌کننده آب و املاح اهمیت زیادی دارد؛ در این مصاحبه دکتر «سیاوش باباجعفری»، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، درباره راهکارهای حفظ تعادل آب و الکترولیت‌های بدن در فصل گرما می گوید.

تأمین آب و الکترولیت‌ها در فصل گرما

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تأکید بر افزایش نیاز بدن به مایعات در روزهای گرم، اظهار کرد: بهتر است در کنار مصرف آب خالص از نوشیدنی‌های حاوی املاح و الکترولیت‌ها مانند شربت‌های طبیعی با اندکی شیرینی و نمک در صورت نداشتن فشار خون بالا، آبمیوه‌های طبیعی، دوغ و همچنین سوپ‌ و آش ‌استفاده شود.

چگونه از گرمازدگی جلوگیری کنیم؟

دکتر بابا جعفری با اشاره به اینکه افراد علاوه بر مصرف کافی مایعات بهتر است در معرض گرمای شدید قرار نگیرند، بیان کرد: استفاده از نوشیدنی‌های سنتی مانند تخم شربتی، خاکشیر و پالوده خیار با شیرینی کم، در کنار قرار نگرفتن مقابل نور آفتاب، از جمله گزینه‌های مناسب برای جلوگیری از گرمازدگی است.

سبک زندگی ایرانی و سلامت در فصل گرما

او همچنین به نقش سنت های قدیمی غذایی در پیشگیری از گرمازدگی پرداخت و افزود: در فرهنگ غذای ایرانی مصرف نوشیدنی‌های خنک و مغذی مانند شربت خاکشیر و دوغ همراه با غذاهایی مانند آش و سوپ‌های سنتی، به حفظ تعادل آب و الکترولیت‌های بدن کمک می‌کند.

این متخصص تغذیه یادآور شد: انتخاب تغذیه مناسب، پرهیز از قرار گرفتن در معرض گرمای شدید و انتخاب سبک زندگی متعادل، ارکان مهم پیشگیری از گرمازدگی و حفظ سلامت بدن در روزهای گرم است.

شیراز، تنها نماینده جنوب کشور در بین برترین‌های ایمنی غذا

به مناسبت روز جهانی ایمنی غذا، شرکت دانش‌بنیان «زرین دانه رویان» به عنوان یکی از هفت برگزیده ملی معرفی شد.

معاون غذا و داروی دانشگاه از کسب افتخاری دیگر برای حوزه تحت نظارت این معاونت در همایش ملی نکوداشت روز جهانی ایمنی غذا خبر داد.

محمدجواد خشنود، گفت: در این همایش که با هدف تجلیل از تلاش‌های برگزیدگان حوزه ایمنی غذا برگزار شد، شرکت دانش‌بنیان «زرین دانه رویان» به‌عنوان یکی از هفت منتخب کشوری مورد تقدیر قرار گرفت.

خشنود، گفت: این موفقیت در حالی به دست آمد که از میان تمامی شرکت‌کنندگان معرفی‌شده از معاونت‌های غذا و داروی سراسر کشور، تنها ۷ مورد موفق به دریافت تندیس و لوح تقدیر شدند.

او، گفت: این افتخار، نمادی از تلاش‌های منسجم و حمایت‌های انجام شده و بهبود وضعیت بیماران سیلیاک و همچنین پشتیبانی از تولیدکنندگان فرآورده‌های ویژه برای این گروه از بیماران است و دستاوردی که نشان از جهت‌گیری صحیح در حوزه نظارت و حمایت تخصصی دارد.

این مقام مسئول، گفت: جای بسی خرسندی است که یکی از تنها دو شرکت منتخب در سطح کشور از حوزه نظارتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انتخاب شده و افتخاری که نه تنها نشان‌دهنده جایگاه علمی و تخصصی این حوزه است، بلکه مسوولیت ما را در ادامه این مسیر سنگین‌تر و ارزشمندتر می‌سازد.

توسعه زیرساخت‌های پدافند غیرعامل در دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛ ازفضای مجازی تا آموزش‌های تخصصی

دبیر کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: این دانشگاه با راه اندازی وب سایت پدافند غیرعامل دانشگاه و برنامه‌ریزی برای آموزش‌های تخصصی، گام‌های موثری در زمینه توسعه زیرساخت‌های پدافند غیرعامل برداشته است.

پژمان نعمت الهی، از راه‌اندازی وبسایت اختصاصی، ایجاد گروه‌های ارتباطی در فضای مجازی و برنامه‌ریزی برای آموزش‌های تخصصی به عنوان یکی از مهمترین اقدامات پدافند غیرعامل در دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.

او، گفت: کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی شیراز با هدف ایجاد ساز و کار لازم برای حفظ سلامت مردم، کاهش آسیب پذیری و تداوم خدمات، توسعه زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در این حوزه را در اولویت قرار داده است.

این  مقام مسئول، راه‌اندازی وبسایت اختصاصی پدافند غیرعامل دانشگاه از دی ماه ۱۴۰۳ را گامی مهم به منظور اطلاع‌رسانی و ارتقای آگاهی دانشگاهیان دانست و گفت: این وبسایت با طراحی جدید، بستری مناسب برای ارائه مطالب آموزشی و اخبار مربوط به حوزه پدافند غیرعامل فراهم کرده است.

نعمت الهی همچنین از راه‌اندازی گروه‌های ارتباطی در نرم‌افزار های داخلی خبر داد و گفت: این گروه‌ها که شامل اعضای کمیته و رابطان واحدهای مختلف دانشگاه هستند، نقش موثری در تسهیل ارتباطات و هماهنگی‌های لازم در زمینه پدافند غیرعامل ایفا می‌کنند.

او با اشاره به لزوم ارتباط گیری مستمر با واحدهای دانشگاهی به انتخاب و صدور ابلاغ برای ۴۶ نیروی شاغل در دانشگاه با هماهنگی روسا و مدیران واحدهای دانشگاهی اشاره و بر اهمیت نقش این همکاران در اجرای برنامه‌های کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه تاکید کرد.

دبیر کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: برنامه‌ریزی برای برگزاری گردهمایی و ارائه آموزش‌های تخصصی به این رابطان از دیگر اقدامات کمیته پدافند غیر عامل در این زمینه است.

نعمت الهی در خصوص برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت با همکاری مدیریت منابع انسانی نیز گفت: طی دو سال گذشته ۱۵ دوره آموزش ضمن خدمت برگزار شده و نیز دوره های بیشتری در سامانه آموزش ضمن خدمت در حال ارائه به همکاران است.

این مقام مسئول، گفت: تهیه و ارسال چک‌لیست‌های خوداظهاری به واحدهای دانشگاهی با هدف شناسایی نقاط ضعف و قوت در حوزه پدافند غیرعامل و پیگیری برای رفع کمبودهای بیمارستان منتخب CBRNE را از دیگر اقدامات در دست اقدام عنوان کرد.

دبیر کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر عزم دانشگاه علوم پزشکی شیراز به منظور توسعه همه جانبه زیرساخت‌های پدافند غیرعامل و ارتقای سطح آمادگی در برابر تهدیدات مختلف تاکید کرد.

برای دسترسی به وب سایت کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی شیراز،می تواند به نشانی اینترنتی https://padafand.sums.ac.irمراجعه کنید.

 

 

  • نویسنده : مریم توانا