سلامت و امنیت غذایی در کانون توجه دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مدیران ارشد فارس
سلامت و امنیت غذایی در کانون توجه دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مدیران ارشد فارس
در دیدار مشاور عالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با رئیس گروه سیاست‌گذاری سلامت و جامعه دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، بر ضرورت تقویت دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی دانشگاه و توسعه همکاری‌های بین‌بخشی در سطح استان تأکید شد.

مشاور عالی رئیس دانشگاه، در دیدار با دکتر «نرگس رستمی گوران» رئیس گروه سیاست‌گذاری سلامت و جامعه دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، با اشاره به جایگاه پیشرو دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حوزه سلامت و امنیت غذایی، گفت: استان فارس به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مواد غذایی در کشور، از ظرفیت‌های گسترده‌ای در این حوزه برخوردار است و این موضوع در اولویت سیاست‌گذاری‌های دانشگاه قرار دارد.

کوروش عزیزی، با تأکید بر اینکه سلامت غذا و تغذیه سالم، نقشی کلیدی در آینده سلامت کشور دارد، گفت: امنیت غذایی، پایه‌گذار امنیت ملی است و تصمیمات اتخاذ شده در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، تأثیر مستقیمی بر آینده جامعه دارد.

عزیزی، از تلاش‌ها و همکاری مسئولان دانشگاه، اساتید و همکاران حوزه سلامت در راستای تأمین سلامت جامعه قدردانی کرد.

لزوم انسجام بین‌بخشی برای ارتقای امنیت غذایی

نرگس رستمی گوران، با اشاره به رویکردهای ملی در حوزه سلامت غذا، از اقدامات امیدبخش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه قدردانی کرد و گفت: برگزاری منظم و اثربخش جلسات کارگروه سلامت و امنیت غذایی در سطح استان، نقش مهمی در اجرای مصوبات و تحقق اهداف کلان حوزه سلامت دارد.

رستمی گوران، بر ضرورت هم‌افزایی مجموعه سلامت با سایر دستگاه‌های اجرایی استان، تسهیل روند سیاست‌گذاری، نظارت و پیگیری مصوبات شورا، همچنین بهره‌گیری از مشارکت‌های مردمی در این مسیر تأکید کرد و گفت: انتظارات دولت در حوزه‌هایی مانند کاهش مرگ و میر ناشی از حوادث، اجرای سند سالمندان و مقابله با بیماری‌های غیرواگیر، نیازمند توجه جدی به مقوله امنیت غذایی است.

گزارشی از اقدامات دانشگاه در حوزه تغذیه و سلامت جامعه

در این نشست، دکتر «اورنگ ایلامی» معاون بهداشت دانشگاه نیز گزارشی از عملکرد و مصوبات شورای سلامت و امنیت غذایی استان ارائه کرد و به تشریح اقدامات دانشگاه در زمینه تأمین سلامت مادران و کودکان بدسرپرست، توزیع مکمل‌های تغذیه‌ای در مدارس و همکاری‌های بین‌بخشی پرداخت.

محمدجواد خشنود، معاون غذا و دارو دانشگاه، با اشاره به سیاست‌های اجرایی این حوزه، به موضوعاتی از جمله ترویج فرهنگ مصرف نان کامل، پایش ایمنی غذا، ارتقای سلامت محصولات غذایی و ضرورت سیاست‌های تشویقی برای ارتقای سلامت تغذیه جامعه پرداخت.

عبدالحسین فرحبخش مشاور رئیس دانشگاه و رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی، گزارشی از فعالیت‌های این دبیرخانه در حوزه تدوین سیاست‌ها و برنامه‌های اجرایی ارائه داد.

سیاوش باباجعفری رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه نیز با تشریح اقدامات انجام شده در حوزه آموزش عمومی، ارتقای سواد تغذیه‌ای و پژوهش‌های مرتبط با غنی‌سازی محصولات غذایی، بر لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی مرکز تحقیقات دانشکده در تدوین سیاست‌های ملی تأکید کرد.

شناخت و توصیه های تغذیه ای جهت کنترل بیماری دیابت نوع یک/ بخش دوم

رژیم غذایی مناسب در کنترل دیابت:

برنامه غذایی هر فرد براساس شرایط وی و توسط متخصص تغذیه تنظیم می شود؛ همچنین هیچ یک از گروه های غذایی حذف نمی شوند بلکه مقدار مصرف آنها نیز تعدیل می گردد.

توصیه هایی در مورد مصرف نان و غلات:

– ترجیحا برنج قهوه ای غیر آبکشی به همراه حبوبات و سبزیجات مختلف مصرف شود.

– به جای نان های سفید و بدون سبوس همچون نان لواش و باگت، از نان های سبوس دار و نان های تهیه شده از جو، استفاده شود.

– در صورت تمایل به مصرف ماکارونی، از انواع سبوس دار آن مصرف شود و در تهیه مایه ماکارونی، سبزیجات مختلف استفاده شود و دم نکشد.

توصیه هایی در مورد مصرف میوه ها:

– مصرف میوه کامل به همراه غشای نازک سطحی آن به دلیل داشتن فیبر و بهبود کنترل قند خون، نسبت به مصرف آب میوه ارجحیت دارد.

– میوه های تازه بسیار مفیدتر از انواع میوه های خشک، در کنترل قند خون تاثیر دارند.

– آب میوه ها و کمپوت های صنعتی، علاوه بر اینکه از نظر ویتامین ها بسیار فقیر هستند، میزان شکر زیادی نیز به همراه داشته و بنابراین مصرف آنها نیز توصیه نمی شود.

– در هر بار مصرف، تنها یک واحد میوه و به همراه سبزیجاتی مانند خیار، کاهو و هویج مصرف شود.

توصیه هایی در مورد مصرف سبزیجات:

سبزیجات علاوه بر تامین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، به علت داشتن میزان فیبر بالا و از طرفی کالری بسیار پایین، نقش بسزایی را در کنترل سطح قند خون افراد ایفا می کند، بنابراین رعایت رژیم غذایی سرشار از سبزیجات در افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود.

توصیه هایی در مورد مصرف لبنیات:

– لبنیات کم چرب نسبت به لبنیات پُر چرب انتخاب مناسب تری به شمار می رود.

– مصرف متعادل ماست و خیار نسبت به ماست ساده به دلیل افزایش دریافت فیبر رژیمی انتخاب مناسب تری در رژیم غذایی این بیماران قلمداد می شود.

– مصرف نعناع و پونه به همراه ماست یا به تنهایی برای افرادی که ریفلاکس و سوزش سر دل دارند، مناسب نیست.

– استفاده از ماست های کم چرب غنی شده با پروبیوتیک ها نیز انتخابی مناسب و مفید است.

توصیه هایی در مورد مصرف گوشت:

– مصرف گوشت های فرآوری شده ماندن سوسیس و کالباس در رژیم غذایی، محدود شود.

– مصرف حبوبات به دلیل نقش در بهبود کنترل سطح قند خون افراد تا حد امکان افزایش یابد.

توصیه هایی در مورد مصرف گروه چربی ها:

– روغن مصرفی خود را تا حد امکان کاهش دهید.

– روغن های جامد و حیوانی را از برنامه غذایی خود حذف کرده و به جای آن، از روغن های گیاهی مفید مانند روغن زیتون و کنجد استفاده کنید.

– استفاده متعادل از منابع چربی سالم مانند مغزها و دانه های روغنی در رژیم غذایی توصیه می شود.

«دکتر سعید شرافت منش» دکترای تخصصی تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز روز ملی اهدای خون را گرامی داشت

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در پیامی، فرا رسیدن نهم مرداد روز ملی اهدای خون و پنجاه‌و‌یکمین سالگرد تأسیس سازمان انتقال خون ایران را گرامی داشت.

در متن پیام دکتر «سید بصیر هاشمی» رئیس دانشگاه آمده است:

نهم مردادماه، یادآور جلوه‌ای از انسان‌دوستی و مسوولیت‌پذیری اجتماعی است؛ روزی که فرهنگ ایثار در قالب «اهدای خون» پاس داشته می‌شود؛ فرهنگی که نجات جان انسان‌ها را در لحظه‌های بحرانی ممکن می‌سازد. در پنجاه‌و‌یکمین سالگرد تأسیس سازمان انتقال خون ایران، ضمن تبریک این روز به تلاشگران این عرصه، به‌ویژه همکاران پرتلاش اداره‌کل انتقال خون استان فارس و با قدردانی از اهداکنندگان فهیم و مسوولیت‌پذیر استان، بر خود لازم می‌دانم از نقش کلیدی این اداره‌کل در حمایت از تأمین پایدار خون سالم و کافی برای مراکز درمانی تقدیر کنم.

امید است با افزایش آگاهی عمومی، تداوم اهدای خون داوطلبانه و تقویت همکاری‌های بین‌بخشی، شاهد پویایی هرچه بیشتر این مسیر حیاتی باشیم.

برگزاری نشست هم‌اندیشی با حضور مشاور عالی رئیس دانشگاه

در نشستی با حضور مشاور عالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه و جمعی از مدیران، مسائل مرتبط با تغذیه دانشجویان و راهکارهای ارتقای خدمات غذایی در دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت.

این نشست هم‌اندیشی روز پنجشنبه ۹ مرداد ۱۴۰۴، در دفتر مشاور عالی ریاست دانشگاه برگزار شد و طی آن بر ضرورت بهسازی و نوسازی سلف‌سرویس‌های دانشگاه به عنوان یکی از محورهای اصلی ارتقاء کیفیت خدمات تغذیه‌ای دانشجویان تأکید شد.

مشاور عالی رئیس دانشگاه با اشاره به اهمیت تغذیه در حفظ سلامت دانشجویان، گفت: تغذیه سالم، از ارکان بنیادین سلامت جسم و ذهن است و به همین دلیل، رسیدگی به این موضوع باید در اولویت برنامه‌های رفاهی و دانشجویی دانشگاه قرار گیرد.

کوروش عزیزی، گفت: مطالبات دانشجویان در حوزه تغذیه، با دقت و حساسیت توسط مدیران دانشگاه پیگیری می‌شود و اقدامات متعددی در راستای ارتقای کیفیت خدمات غذایی، بهبود مواد اولیه و تنوع بخشی به منوی غذایی در دست اجرا است.

محمدرضا سمایی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه نیز در این نشست، با اشاره به رویکرد سلامت‌محور دانشگاه، گفت: تمام تلاش مجموعه دانشگاه بر آن است تا محیطی ایمن، مطلوب و در شأن دانشجویان برای تغذیه فراهم شود. کیفیت غذا، سلامت مواد مصرفی و فضای مناسب برای صرف غذا از شاخص‌های مهم در برنامه‌ریزی‌های ماست.

در ادامه این نشست، حاضران به بیان دیدگاه‌ها و پیشنهادهایی در خصوص ارتقای وضعیت تغذیه‌ای دانشجویان پرداختند که از جمله می‌توان به افزایش تنوع غذایی، ارتقای کیفیت مواد اولیه، بهسازی محیط سلف‌سرویس‌ها و به‌کارگیری شیوه‌های نوین تهیه و توزیع غذا اشاره کرد.

این نشست با هدف تعامل و تبادل نظر در مسیر بهبود رفاه دانشجویی و توسعه خدمات سلامت‌محور در حوزه تغذیه برگزار شد.

هدف ما رضایتمندی مردم و توسعه عادلانه خدمات سلامت در سراسر استان است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سفر یک‌روزه به شهرستان مرودشت، ضمن بازدید از مراکز درمانی و پروژه‌های در حال ساخت این منطقه، بر ضرورت توسعه زیرساخت‌های سلامت و افزایش رضایتمندی مردم از طریق مدیریت هوشمندانه و برنامه‌ریزی دقیق تأکید کرد.

سید بصیر هاشمی، به همراه دکتر «اسماعیلی» مدیرکل امور مجلس وزارت بهداشت، دکتر «امین نیاکان» معاون درمان، کارشناسان دفتر منابع فیزیکی وزارت بهداشت، معاون فنی و اجرایی شرکت مادر تخصصی و جمعی از مدیران ارشد دانشگاه، از بیمارستان شهید مطهری و پروژه در حال ساخت بیمارستان ۱۶۰ تخت‌خوابی مرودشت بازدید کردند.

دکتر هاشمی در بازدید از بخش‌های مختلف بیمارستان شهید مطهری، بر اهمیت ارتقای کیفیت خدمات درمانی تأکید کرد و افزود: افزایش رضایتمندی بیماران و کارکنان نظام سلامت دو هدف مکمل در مسیر بهبود خدمات درمانی است؛ رضایت کادر درمان موجب افزایش انگیزه و ارتقای کیفیت خدمت به مردم می‌شود.

در ادامه این سفر، دکتر هاشمی به همراه نمایندگان وزارت بهداشت در نشستی مشترک با مسوولان شهرستان‌های مرودشت و ارسنجان، به بررسی راهکارهای رفع چالش‌های حوزه سلامت در این دو شهرستان پرداختند.

در این نشست، اولویت‌بندی پروژه‌های عمرانی، تأمین اعتبارات و رفع موانع اجرایی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به جایگاه ویژه بیمارستان شهید مطهری به‌عنوان قطب درمانی شمال فارس، بر تسریع در تکمیل بیمارستان جدید مرودشت تأکید کرد و گفت: تکمیل این بیمارستان گامی مهم در کاهش اعزام بیماران به شیراز و تقویت استقلال درمانی منطقه خواهد بود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین از نقش تأثیرگذار خیرین در تسریع پروژه‌های سلامت‌محور تقدیر کرد و گفت: شیراز به عنوان قطب پزشکی کشور، باید از نظر زیرساختی پیشرو باشد؛ با این حال توسعه خدمات سلامت باید به شکل متوازن در تمامی شهرستان‌ها دنبال شود.

دکتر «اسفندیار عبداللهی» نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی، ضمن تقدیر از فعالیت‌های دانشگاه علوم پزشکی شیراز، خواستار راه‌اندازی بیمارستان جدید مرودشت تا دهه مبارک فجر شد و اظهار کرد: سلامت مردم دغدغه اصلی همه ماست و باید با اقدامات عملی و جدی، امید را در دل مردم زنده نگه داریم.

در بخش دیگری از این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین «مصطفی خاوری» امام جمعه مرودشت، حجت‌الاسلام «حمید زارعی» امام جمعه سیدان و «مسعود طهماسبی» فرماندار ویژه مرودشت، دغدغه‌ها، چالش‌ها و مطالبات حوزه سلامت در مناطق تحت پوشش از جمله ضرورت تقویت زیرساخت‌های درمانی، توسعه مراکز خدمات جامع سلامت و توجه ویژه به مناطق کم‌برخوردار را مطرح کردند.

در این نشست، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان مرودشت و رئیس بیمارستان شهید مطهری نیز توضیحات جامعی درخصوص ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در شهرستان مرودشت به رئیس دانشگاه ارائه دادند.

اهمیت دانش شنوایی شناسی در کاهش محدودیت ها و بهبود سطح زندگی بشر

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با انتشار پیامی به مناسبت دهم مرداد، روز ملی شنوایی شناسی، بهره مندی از مبانی این دانش را موجب کاهش محدودیت ها و بهبود سطح زندگی بشر امروز دانست.

در متن پیام دکتر «سید بصیر هاشمی» رئیس دانشگاه به این مناسبت آمده است:

به مناسبت دهم مرداد، روز ملی شنوایی‌شناسی، برخود لازم می‌دانم از تلاش‌های بی‌وقفه متخصصان این حوزه که با تعهد و تخصص در راستای ارتقای سلامت شنوایی جامعه گام برمی‌دارند، قدردانی نمایم؛ چرا که توانایی شنیدن، نه‌تنها ارتباط موثر با جهان پیرامون را ممکن می‌سازد، بلکه در تقویت تعاملات اجتماعی، رشد فردی و سلامت روان افراد جامعه تأثیر عمیقی دارد.

متخصصان پرتلاش این حوزه نیز با بهره‌گیری از دانش روز و فناوری‌های پیشرفته، از تشخیص زودهنگام مشکلات شنوایی تا ارائه راهکارهای درمانی و توانبخشی، گامی بزرگ در راستای کاهش محدودیت‌ها و ارتقای سطح زندگی افراد برمی‌دارند که امید است شاهد افزایش آگاهی عمومی، جامعه‌ای سالم‌تر و پویاتر به مدد این تلاش ها باشیم.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در کارگاه آموزشی نظام مراقبت بیماری‌های واگیر:

تقویت نظام مراقبت و رصد دقیق بیماری‌های واگیر، کلید پیشگیری از همه گیری ها است

کارگاه استانی آموزش نظام مراقبت بیماری‌های واگیر با محوریت ارتقاء دانش کارشناسان این حوزه با حضور معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز و جمعی از کارشناسان بیماری های واگیر سراسر استان برگزار شد.

دکتر «اورنگ ایلامی» در این نشست ضمن تأکید بر اهمیت تقویت زیرساخت‌های مراقبت، شناسایی و کنترل بیماری‌های واگیر در استان، گفت: رصد مستمر بیماری‌های واگیر، به‌ویژه بیماری‌هایی مانند هپاتیت، زئونوزها (بیماری های مشترک بین انسان و حیوان) و عفونت‌های تنفسی یک اولویت اساسی در نظام سلامت است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: با توجه به تغییرات اقلیمی، افزایش جابجایی‌های بین‌استانی و جهانی و همچنین کاهش حساسیت عمومی نسبت به برخی بیماری‌ها، باید نظام مراقبت بیماری‌ها را به‌روز و کارآمد نگه داریم تا در مواجهه با تهدیدهای جدید، آمادگی کامل داشته باشیم.

دکتر ایلامی در ادامه، آموزش و توانمندسازی کارشناسان را یکی از مؤثرترین راهکارهای ارتقاء عملکرد نظام مراقبت عنوان کرد و گفت: برگزاری چنین کارگاه‌ها فرصت مغتنمی است تا دانش روز و تجربیات میدانی میان کارشناسان به اشتراک گذاشته شود و فرآیندهای شناسایی و گزارش‌دهی دقیق‌تر و سریع‌تر انجام شود.

در این کارگاه، موضوعاتی از جمله روش‌های نوین پایش بیماری‌های واگیر، چالش‌های موجود در کنترل بیماری‌های زئونوز مانند تب کریمه کنگو و راهکارهای پاسخ سریع به شیوع بیماری‌های تنفسی و ویروسی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

کارگاه آموزشی نظام مراقبت بیماری‌های واگیر با حضور کارشناسان بیماری‌های واگیر سراسر استان فارس در سالن اجتماعات مرکز شهدای انقلاب برگزار شد.

 

  • نویسنده : مریم توانا