تغذیه نقش مهمی در حفظ سلامت بیماران قلبی و تنفسی ایفا می کند؛ رعایت نکات ساده اما کاربردی در انتخاب و آماده سازی غذا می تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.
توصیه های تغذیه ای برای بیماران قلبی و عروقی در مسیر پیاده روی اربعین:
بیماران قلبی و عروقی، در طول راه به عنوان تنقلات و میان وعده سالم و مقوی، مقداری آجیل مانند نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک همراه داشته باشند.
کاهش چربی و نمک: رعایت مصرف چربی و نمک دو عامل اصلی و مهمی است که بیماران قلبی باید در سفر آن را رعایت کنند؛ بیماران قلبی باید غذاهایی با کمترین چربی ترانس و اشباع را انتخاب و از غذاهای سرخ شده، گوشت های پُر چرب، کیک ها و کلوچه هایی که چربی بالا دارند دوری کنند و همچنین سُس ها و طعم دهنده های سالاد بدون چربی یا با چربی کم انتخاب کنند.
برای بیماران قلبی، مصرف شیر، پنیر و ماست بدون چربی یا کم چرب پاستوریزه با چربی کمتر از ۱/۵ درصد توصیه می شود.
روش پخت سالم غذا: به طور کلی به منظور کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون و چربی خون، در طبخ غذا باید از روغن مایع استفاده شود و تا حد امکان غذاها به جای سرخ شده، به صورت آب پز، بخارپز و کبابی و یا کم سرخ با شعله کم تهیه شوند؛ مصرف روغن جامد و نیمه جامد احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، اعتدال را رعایت کنند؛ نوشیدنی های کافئین دار می تواند از دست دادن آب بدن را افزایش دهد.
مصرف میزان کافی از میوه و سبزیجات می تواند مایعات مورد نیاز بدن را تامین کند؛ پتاسیم یکی از املاح معدنی مهم برای بدن است که فعالیت بسیاری از کانال های یونی به وجود آن وابسته است؛ کمبود پتاسیم در بدن می تواند زمینه ساز حملات قلبی باشد؛ رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، گریپ فروت)، سبزیجات (اسفناج، جعفری، لوبیا سبز، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی)، شیر و ماست برای تامین پتاسیم و سلامت قلب توصیه می شود.
بیماران قلبی باید مصرف غذاهای شور مانند آجیل شور، انواع فرآورده های حجیم شده مانند چیپس و… را محدود کنند.
توصیه های تغذیه ای در بیماری های تنفسی:
مصرف روزانه کربوهیدرات ها، به منظور تامین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است؛ این کربوهیدرات ها به دو شکل ساده و پیچیده دسته بندی می شوند که مصرف انواع کربوهیدرات های پیچیده از جمله برنج، انواع نان سبوس دار( جو و سنگک) و ماکارونی ترجیحا سبوس دار، سبزی ها و میوه ها توصیه می شود.
به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی از پروتئین را بر اساس گروه های غذایی و رهنمودهای غذایی ایران دریافت کنند؛ بهترین منابع پروتئین ها شامل انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه ( پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع آجیل های بدون نمک را شامل می شود.
به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی باید روزانه از روغن ها و چربی های خوراکی استفاده شود؛ روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و… است.
روغن هایی مانند زیتون برای سرخ کردن مناسب نیستند و برای پخت و پز مناسب ترند؛ در ضمن این روغن ها به دلیل خواص آنتی اکسیدان های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامینE ، بتاکاروتن دارای ارزش تغذیه ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شوند؛ توجه داشته باشید که مصرف روغن ها و چربی های حیوانی شامل کره، پیه، دنبه و… باید محدود شود.
غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی و نمک است موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و می تواند به ایجاد تورم و التهاب قسمتهای مختلف بدن و از جمله مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود. بنابراین مصرف غذا های حاوی مقادیر زیاد سدیم مانند انواع کنسرو ها و شوری ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس باید محدود شود .
افرادی که در پخت و توزیع غذا در مراسم های مذهبی مانند موکب ها فعالیت دارند، باید به اصول بهداشتی و تغذیه ای توجه ویژه ای داشته باشند.
پیام های تغذیه ای ویژه موکب داران:
در صورت تهیه غذا به روش سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و به مقدار کم استفاده شود و از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی روغن و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده، خودداری شود.
پوست و چربی مرغ پیش از طبخ جدا و غذاها به صورت کم چرب تهیه شود.
از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست کم چرب (کمتر از ۲/۵ درصد) استفاده شود.
نوشیدنی های سالم مانند آب، دوغ پاستوریزه کم نمک بدون گاز ارائه شود و ارائه انواع نوشابه های گاز ممنوع است.
غذاها با حداقل میزان نمک تهیه شود و نمک مصرفی یُددار تصفیه شده باشد و استفاده از نمک دریا فاقد مجوزهای بهداشتی، سنگ نمک و نمک های تصفیه نشده ممنوع است.
برای طبخ ماهی روش های بخارپز، کبابی توصیه می شود.
در تهیه انواع خورشت ها، مواد اولیه مورد استفاده مانند سبزی، کدو و بادمجان با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.
در تهیه کباب از گوشت سالم و کم چربی استفاده شود و از مخلوط کردن دمبه و چربیهای زائد و افزودنی های غیر مجاز خودداری گردد .
برای پخت کباب از حرارت غیر مستقیم استفاده شود و تمام قسمت های کباب به طور یکنواخت پخته و مغز پخت شود .
از ارائه بخش های سوخته (کباب کوبیده، جوجه کباب، ته دیگ و…) خودداری گردد.
چنانچه از شیر یا شیر کاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از حد آن خودداری کنید .
از شیرین کردن بیش از حد شربت ها به علت اینکه حاوی کالری بالایی هستند، خودداری کنید.
«لیلا یاری» کارشناس مسوول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا
استفاده طولانی مدت از گوشیهای هوشمند، چه آسیبی به گردن و ستون فقرات وارد می کند؟
با گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند، عوارض ناشی از این ابزارها نیز در حال افزایش است؛ بسیاری از کاربران بدون توجه به وضعیت بدنی مناسب، ساعتها در حالت خمیده به صفحهنمایش خیره میمانند و همین موضوع میتواند منجر به بروز مشکلات متعدد اسکلتیعضلانی شود.
محمدحسین جبهداری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در این گفتوگو ضمن هشدار نسبت به این آسیبها، راهکارهایی برای پیشگیری از مشکلات رایج ارائه کرده است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با هشدار نسبت به افزایش مشکلات اسکلتیعضلانی ناشی از استفاده طولانیمدت از گوشیهای هوشمند، بر اصلاح وضعیت های نامناسب بدن (پوسچر بد)، انجام تمرینهای کششی و وقفههای منظم برای پیشگیری از آسیبها تأکید کرد.
«سندرم گردن پیامکی»، مهمترین آسیب کاربران گوشیهای هوشمند
دکتر جبهداری، شایعترین ناحیه آسیبدیده در اثر استفاده طولانیمدت از گوشیهای هوشمند، را گردن عنوان کرد و افزود: این مشکل که با عنوان «سندروم گردن پیامکی» شناخته میشود، ناشی از خمشدن مداوم سر به سمت پایین و نگاه طولانی به صفحه نمایش است.
او با بیان اینکه سر انسان به طور متوسط ۵ تا ۶ کیلوگرم وزن دارد، بیان کرد: در وضعیت خنثی، این وزن بهطور متعادل توسط ستون فقرات و مهره های گردن تحمل میشود، اما هر ۲.۵ سانتیمتر جلو آمدن سر، فشار روی گردن را تا ۴.۵ کیلوگرم افزایش میدهد، خمکردن سر به اندازه ۱۵ درجه معادل ۱۲ کیلوگرم، ۳۰ درجه معادل ۱۸ کیلوگرم، ۴۵ درجه معادل ۲۲ کیلوگرم و ۶۰ درجه معادل ۲۷ کیلوگرم فشار اضافی به مهرههای گردن وارد میکند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی معتقد است که این فشارها میتواند منجر به درد مزمن گردن، اسپاسم عضلات اطراف ستون فقرات گردن، سردردهای گردنی، فتق دیسک گردن و ساییدگی زودرس مهرههای گردنی شود.
آسیب شانه و کمر
دکتر جبهداری با اشاره به اینکه قوز کردن و بالا آوردن مداوم دستها برای نگهداشتن گوشی باعث خستگی عضلات شانه، بهویژه عضلات ذوزنقهای و تاندونهای روتاتور کاف میشود، افزود: این امر میتواند منجر به درد شانه، ایجاد نقاط ماشه ای دردناک یا به اصطلاح سندروم درد میوفاشیال شود.
او با اشاره به فشارهای وارده بر ناحیه پشتی و کمر گفت: قوز کردن هنگام استفاده از گوشی به دلیل ایجاد قوس غیرطبیعی در این ناحیه، فشار غیرطبیعی به مهرههای پشتی و کمری وارد کرده و احتمال بروز کمردرد مزمن، فتق دیسک بین مهرهای و ضعف عضلات مرکزی بدن را افزایش میدهد.
مشکلات مچ، انگشتان و آرنج
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با اشاره به اینکه استفاده نادرست از گوشیهای هوشمند میتواند باعث بروز سندروم تونل کارپال (CTS) یا همان فشردگی عصب مدیان در ناحیه مچ دست شود، افزود: خم کردن مداوم مچها و حرکات تکراری تایپ، فشار زیادی بر عصب مدیان وارد میکند که درد و بیحسی در دستها از علائم آن است.
او یکی دیگر از مشکلات شایع، « انگشت ماشهای» یا التهاب تاندونهای انگشتان است که به دنبال اسکرول و تایپ مداوم ایجاد میشود، برشمرد و گفت: همچنین، در ناحیه آرنج احتمال بروز سندروم تونل کوبیتال وجود دارد که به دنبال خمکردن طولانیمدت آرنج (مثلاً هنگام صحبت با گوشی) رخ داده و باعث گزگز و بیحسی انگشتان چهارم و پنجم میشود.
راهکارهای پیشگیری و تمرینهای ساده
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای پیشگیری از این مشکلات توصیه کرد: کاربران لازم است، با قرار دادن گوشی مقابل چشمها با پایه ثابت یا روی میز از خم شدن گردن جلوگیری کنند و همچنین هنگام استفاده طولانی از گوشی های هوشمند، آرنجها را روی بدن یا میز تکیه دهیم تا فشار از روی شانه و گردن برداشته شود.
او توصیه کرد که هر۳۰ تا ۶۰ دقیقه استفاده از گوشی موبایل تمرینهای کششی ساده انجام دهیم و اظهار کرد: تمرینهای سادهای مانند خمکردن سر به سمت شانهها (هر طرف ۵ ثانیه)، حرکت چانه به سمت سینه و سپس نگاه به سقف، بالا بردن شانهها به سمت گوشها به مدت سه ثانیه و رها کردن آن ها (۵ بار) و یا قفل کردن دستها پشت کمر و سپس باز کردن قفسه سینه به مدت ۱۰ ثانیه، در پیشگیری از آسیب های اسکلتی عضلانی بسیار مؤثر است.
دکترجبهداری با اشاره به تمرینهای تقویتی مچ و عضلات پشت، این تمرینات را هفته ای دو تا سه بار توصیه کرد و گفت: تقویت عضلات پشت با شنا روی دیوار یا حرکت «سپر دیواری» به صورت پشت به دیوار و دست ها به شکل ۹۰ درجه و همچنین با بطری آب یا وزنه سبک مچ را به بالا و پایین خم کنیم که این تمرین موجب تقویت مچ دست می شود
مهم ترین اخبار دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ۷۲ ساعت گذشته
بررسی آخرین وضعیت طرح های عمرانی حوزه سلامت و تأکید بر نظارت میدانی مستمر
دکتر «سید بصیر هاشمی» در این ارتباط تلفنی، با تقدیر از خدمات بیوقفه مسوولان بهداشت و درمان، آخرین وضعیت پروژههای عمرانی سلامت در استان را مورد ارزیابی قرار داد و بر لزوم بازدیدهای میدانی، منظم و روزانه روسای شبکهها از طرح های نیمهتمام تأکید کرد تا روند پیشرفت و کیفیت اجرایی این طرحها با دقت بیشتر و نظارت مستقیم دنبال شود.
ارائه خدمات سلامت به زائران اربعین حسینی با حضور ۳۰۰ جهادگر عرصه سلامت استان
سرهنگ پاسدار «حسین صمصام» ضمن اشاره به تجهیز و راهاندازی ۱۰ درمانگاه جهادی به همت دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بسیج جامعه پزشکی استان فارس در ایام اربعین حسینی در کشور عراق اظهار کرد: با اعلام فراخوان، حدود ۸۰۰ جهادگر سلامت استان فارس برای حضور در مراسم اربعین حسینی(ع) داوطلب شدند که از این تعداد ۳۰۰ نفر بر اساس ساختار و نیازمندیهای درمانگاههای جهادی انتخاب و برای خدمت در ۱۰ درمانگاه جهادی شبانهروزی سازماندهی شده اند.
بازدید معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی شیراز از حوزه سلامت شهرستان فراشبند
دکتر «عبدالخالق کشاورزی» معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه در سفر به شهرستان فراشبند، از بیمارستان امام هادی(ع) بازدید کرد و با حضور در بخشهای مختلف این مرکز درمانی، روند توسعه و ارتقای زیرساختهای این مرکز درمانی را مورد بررسی قرار داد.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه همچنین از پروژه خیرساز پایگاه اورژانس جادهای «خور» بازدید کرد و روند پیشرفت این پروژه را مورد ارزیابی قرار داد و بر لزوم تسریع در تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه در آینده نزدیک تاکید کرد.
دکتر «عبدالخالق کشاورزی» در آیین تقدیر از خیرین سلامت این شهرستان نیز حضور یافت و ضمن تقدیر از اقدامات ارزنده خیرین سلامت در ارتقای خدمات بهداشتی و درمانی، بر نقش کلیدی و تاثیرگذار آنان در توسعه زیرساختهای سلامت تاکید کرد.
بررسی راهکارهای تقویت شاخص های بهداشتی در شهرستان رستم
در این دیدار، وضعیت بهداشتی شهرستان رستم و راهکارهای ارتقای سطح خدمات سلامت در این منطقه بررسی شد.
دکتر «اورنگ ایلامی» معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این دیدار ضمن قدردانی از پیگیریهای فرماندار شهرستان رستم، بر اهمیت همکاری نزدیک میان دانشگاه و مسوولان محلی برای بهبود شاخصهای سلامت تأکید کرد و افزود: دانشگاه علوم پزشکی شیراز همواره آماده همکاری برای ارتقاء خدمات بهداشتی در مناطق کمتر برخوردار است.
پرورش تفکر تولید و فناوری در دانشجویان، نیازمند همکاری همگان است
دکتر «حمید محمدی» معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، در نشست مشترک با جمعی از مدیران پارک علم و فناوری سلامت، معاونت فرهنگی و دانشجویی و دفتر کارآفرینی دانشگاه، بر ضرورت تبدیل دانشجویان به نیروهای مولد و کارآفرین تاکید کرد و خواستار همکاری موثر همه بخشهای دانشگاه برای تحقق این هدف شد و افزود: ماموریت اصلی ما ایجاد تفکر تولید در دانشجویان، فراهمسازی زیرساختهای لازم برای تحقق ایدهها، و آموزش بازاریابی حرفهای به آنان پس از مرحله تولید است.
راه اندازی سامانه هوشمند ثبت نام اینترنتی توزیع واکسن گارداسیل در شیراز
دکتر «محمدجواد خشنود» اظهار کرد: با ابتکار معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و راهاندازی سامانه هوشمند ثبتنام اینترنتی، روند توزیع واکسن گارداسیل در شیراز تسهیل شد، این اقدام که با هدف صیانت از حقوق گیرندگان خدمت اجرا شده، موجب کاهش ازدحام مراجعان، صرفهجویی در زمان، تسریع فرآیند دریافت واکسن و افزایش رضایتمندی شهروندان شده است. متقاضیان میتوانند با تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک مورد نیاز در سامانه https://shahrvand.sums.ac.ir/Xmu،درخواست خود را ثبت کنند.
راه اندازی رشته «تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی» در دانشکده مجازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
دکتر «ناهید ظریف صنایعی» رئیس دانشکده مجازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اعلام این خبر گفت: در راستای ارتقای کیفیت آموزش و پاسخ به نیازهای روزافزون نظام سلامت کشور، دانشکده مجازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدام به راه اندازی رشته نوین «تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی» کرده است.
این رشته برای نخستین بار از نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ در مقطع کارشناسی ارشد، آماده پذیرش دانشجویان خواهد بود.
خبرنگار، فرمانده خط مقدم دفاع از حقیقت است
رئیسجمهور پزشکیان با بیان اینکه وطن ما امروز بیش از هر زمان، به «صراحت صادقانه»، «پایداری عزتمندانه» و «دفاع بیتزلزل» نیاز دارد، گفت: دفاع از ایران فقط در میدان جنگ نیست؛ گاهی در یک تیتر درست، یک گزارش دقیق یا ایستادن در برابر تحریف و ناامیدسازی هم معنا پیدا میکند. به عنوان رئیس جمهور، با افتخار روز خبرنگار را به همه مجاهدان عرصه خبر، گزارش، تحلیل و روایت تبریک میگویم
رئیسجمهور «مسعود پزشکیان» در پیامی به مناسبت روز خبرنگار، با تبریک این مناسبت به همه فعالان عرصه خبر تصریح کرد: روز خبرنگار فقط یک تاریخ در تقویم نیست. فرصتی است برای تأمل دوباره در جایگاه بیبدیل رسانهها؛ در بیان درست واقعیتها، در ساختن اعتماد عمومی، در پیوند دادن دلهای مردم و ایستادن در برابر تحریف و دروغ. این روز یادآور همه کسانی است که وسط میدانهای پرآشوب و میان غبار روایتهای مغشوش، پرچم شرف، استقلال و آگاهی را زمین نگذاشتند؛ خبرنگار، فرمانده خط مقدم دفاع از حقیقت است.
متن پیام رئیس جمهور به شرح زیر است؛
بسم الله الرحمن الرحیم
نام و یاد شهید محمود صارمی و همه شهدای عزیز عرصه قلم، آگاهی و روشنگری را در روز خبرنگار گرامی میدارم؛ روزی که یادآور فداکاری کسانی است که جانشان را برای گفتن حقیقت و نگهداشتن چراغ آگاهی مردم تقدیم کردند.
در کنار این عزیزان، یاد همه خبرنگاران شهیدی را که در راه دفاع از میهن و در روایت حملات رژیم صهیونیستی به ایران عزیز و شهروندانش، جانشان را در راه حقیقت گذاشتند، پاس میدارم. آنان که در خط مقدم روایت ایستادند و با قلم و تصویرشان، تاریخ مقاومت این ملت را ثبت کردند.
روز خبرنگار فقط یک تاریخ در تقویم نیست. فرصتی است برای تأمل دوباره در جایگاه بیبدیل رسانهها؛ در بیان درست واقعیتها، در ساختن اعتماد عمومی، در پیوند دادن دلهای مردم و ایستادن در برابر تحریف و دروغ. این روز یادآور همه کسانی است که وسط میدانهای پرآشوب و میان غبار روایتهای مغشوش، پرچم شرف، استقلال و آگاهی را زمین نگذاشتند.
امروز که دنیا گرفتار آشوب معنا و جنگ روایتهاست و حقیقت گاهی قبل از کشف، جعل میشود؛ خبرنگار، فرمانده خط مقدم دفاع از حقیقت است. در همان روزهایی که ملت ایران در ۱۲ روز نبرد پرمخاطره با رژیمی کودککش و قانونگریز و حامیانش، شکوه اقتدارش را نشان داد، این خبرنگاران بودند که روایت مقاومت را زنده نگه داشتند؛ از شهدای وطن نوشتند و مظلومیت ایران را به گوش جهانیان رساندند.
لازم میدانم از همه کسانی که حقیقت جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران را در رسانههای خود منتشر کردند و صدای مردم ایران را به گوش مردم شنوای جهان رساندند، صمیمانه تشکر کنم. چنانکه هرگز نمیتوان شهامت و دلیری خبرنگارانی را که راویان صادق جنایات شوم و نسلکشی رژیم صهیونی در غزه مظلوم بودند و به درجه رفیع شهادت نائل شدند، از یاد برد.
وطن ما امروز بیش از هر زمان، به «صراحت صادقانه»، «پایداری عزتمندانه» و «دفاع بیتزلزل» نیاز دارد. دفاع از ایران فقط در میدان جنگ نیست؛ گاهی در یک تیتر درست، یک گزارش دقیق یا ایستادن در برابر تحریف و ناامیدسازی هم معنا پیدا میکند.
بهعنوان رئیس جمهور، با افتخار روز خبرنگار را به همه مجاهدان عرصه خبر، گزارش، تحلیل و روایت تبریک میگویم. وظیفه ما این است که امنیت، حرمت، کرامت و معیشت خبرنگار را نه در حد شعار، که در عمل و بهعنوان یک مسئولیت حاکمیتی پاس بداریم.
از خبرنگاران عزیز میخواهم همانطور که از حق مردم در دانستن دفاع میکنند، از حقیقت ایران هم دفاع کنند. ایران را با همه زخمها و شکوههایش روایت کنند. از وطن نه با تردید، که با غیرت بنویسند و از گفتن حقیقت نترسند، حتی اگر سنگین باشد.
به قلمهای بیدار، به دوربینهای حقیقتجو، به نگاههای بیهراس و به دلهای دردمند اهالی رسانه درود میفرستم.
راهنمای تغذیه سالم برای بیماران قلبی و تنفسی در پیاده روی اربعین حسینی(ع)
افرادی که دچار بیماری های زمینه ای مانند مشکلات قلبی یا تنفسی هستند، لازم است در این مسیر پیاده روی اربعین حسینی(ع) بیش از پیش مراقب تغذیه و سلامت خود باشند.
تغذیه نقش مهمی در حفظ سلامت بیماران قلبی و تنفسی ایفا می کند؛ رعایت نکات ساده اما کاربردی در انتخاب و آماده سازی غذا می تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کرده و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد.
توصیه های تغذیه ای برای بیماران قلبی و عروقی در مسیر پیاده روی اربعین:
بیماران قلبی و عروقی، در طول راه به عنوان تنقلات و میان وعده سالم و مقوی، مقداری آجیل مانند نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک همراه داشته باشند.
کاهش چربی و نمک: رعایت مصرف چربی و نمک دو عامل اصلی و مهمی است که بیماران قلبی باید در سفر آن را رعایت کنند؛ بیماران قلبی باید غذاهایی با کمترین چربی ترانس و اشباع را انتخاب و از غذاهای سرخ شده، گوشت های پُر چرب، کیک ها و کلوچه هایی که چربی بالا دارند دوری کنند و همچنین سُس ها و طعم دهنده های سالاد بدون چربی یا با چربی کم انتخاب کنند.
برای بیماران قلبی، مصرف شیر، پنیر و ماست بدون چربی یا کم چرب پاستوریزه با چربی کمتر از ۱/۵ درصد توصیه می شود.
روش پخت سالم غذا: به طور کلی به منظور کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون و چربی خون، در طبخ غذا باید از روغن مایع استفاده شود و تا حد امکان غذاها به جای سرخ شده، به صورت آب پز، بخارپز و کبابی و یا کم سرخ با شعله کم تهیه شوند؛ مصرف روغن جامد و نیمه جامد احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، اعتدال را رعایت کنند؛ نوشیدنی های کافئین دار می تواند از دست دادن آب بدن را افزایش دهد.
مصرف میزان کافی از میوه و سبزیجات می تواند مایعات مورد نیاز بدن را تامین کند؛ پتاسیم یکی از املاح معدنی مهم برای بدن است که فعالیت بسیاری از کانال های یونی به وجود آن وابسته است؛ کمبود پتاسیم در بدن می تواند زمینه ساز حملات قلبی باشد؛ رژیم غذایی حاوی میوه (موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، گریپ فروت)، سبزیجات (اسفناج، جعفری، لوبیا سبز، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی)، شیر و ماست برای تامین پتاسیم و سلامت قلب توصیه می شود.
بیماران قلبی باید مصرف غذاهای شور مانند آجیل شور، انواع فرآورده های حجیم شده مانند چیپس و… را محدود کنند.
توصیه های تغذیه ای در بیماری های تنفسی:
مصرف روزانه کربوهیدرات ها، به منظور تامین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است؛ این کربوهیدرات ها به دو شکل ساده و پیچیده دسته بندی می شوند که مصرف انواع کربوهیدرات های پیچیده از جمله برنج، انواع نان سبوس دار( جو و سنگک) و ماکارونی ترجیحا سبوس دار، سبزی ها و میوه ها توصیه می شود.
به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی از پروتئین را بر اساس گروه های غذایی و رهنمودهای غذایی ایران دریافت کنند؛ بهترین منابع پروتئین ها شامل انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه ( پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع آجیل های بدون نمک را شامل می شود.
به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی باید روزانه از روغن ها و چربی های خوراکی استفاده شود؛ روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و… است.
روغن هایی مانند زیتون برای سرخ کردن مناسب نیستند و برای پخت و پز مناسب ترند؛ در ضمن این روغن ها به دلیل خواص آنتی اکسیدان های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامینE ، بتاکاروتن دارای ارزش تغذیه ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شوند؛ توجه داشته باشید که مصرف روغن ها و چربی های حیوانی شامل کره، پیه، دنبه و… باید محدود شود.
غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی و نمک است موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و می تواند به ایجاد تورم و التهاب قسمتهای مختلف بدن و از جمله مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود. بنابراین مصرف غذا های حاوی مقادیر زیاد سدیم مانند انواع کنسرو ها و شوری ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس باید محدود شود .
افرادی که در پخت و توزیع غذا در مراسم های مذهبی مانند موکب ها فعالیت دارند، باید به اصول بهداشتی و تغذیه ای توجه ویژه ای داشته باشند.
پیام های تغذیه ای ویژه موکب داران:
در صورت تهیه غذا به روش سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و به مقدار کم استفاده شود و از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی روغن و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده، خودداری شود.
پوست و چربی مرغ پیش از طبخ جدا و غذاها به صورت کم چرب تهیه شود.
از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست کم چرب (کمتر از ۲/۵ درصد) استفاده شود.
نوشیدنی های سالم مانند آب، دوغ پاستوریزه کم نمک بدون گاز ارائه شود و ارائه انواع نوشابه های گاز ممنوع است.
غذاها با حداقل میزان نمک تهیه شود و نمک مصرفی یُددار تصفیه شده باشد و استفاده از نمک دریا فاقد مجوزهای بهداشتی، سنگ نمک و نمک های تصفیه نشده ممنوع است.
برای طبخ ماهی روش های بخارپز، کبابی توصیه می شود.
در تهیه انواع خورشت ها، مواد اولیه مورد استفاده مانند سبزی، کدو و بادمجان با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.
در تهیه کباب از گوشت سالم و کم چربی استفاده شود و از مخلوط کردن دمبه و چربیهای زائد و افزودنی های غیر مجاز خودداری گردد .
برای پخت کباب از حرارت غیر مستقیم استفاده شود و تمام قسمت های کباب به طور یکنواخت پخته و مغز پخت شود .
از ارائه بخش های سوخته (کباب کوبیده، جوجه کباب، ته دیگ و…) خودداری گردد.
چنانچه از شیر یا شیر کاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از حد آن خودداری کنید .
از شیرین کردن بیش از حد شربت ها به علت اینکه حاوی کالری بالایی هستند، خودداری کنید.
«لیلا یاری» کارشناس مسوول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا
استفاده طولانی مدت از گوشیهای هوشمند، چه آسیبی به گردن و ستون فقرات وارد می کند؟
با گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند، عوارض ناشی از این ابزارها نیز در حال افزایش است؛ بسیاری از کاربران بدون توجه به وضعیت بدنی مناسب، ساعتها در حالت خمیده به صفحهنمایش خیره میمانند و همین موضوع میتواند منجر به بروز مشکلات متعدد اسکلتیعضلانی شود
دکتر «محمدحسین جبهداری»، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در این گفتوگو ضمن هشدار نسبت به این آسیبها، راهکارهایی برای پیشگیری از مشکلات رایج ارائه کرده است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با هشدار نسبت به افزایش مشکلات اسکلتیعضلانی ناشی از استفاده طولانیمدت از گوشیهای هوشمند، بر اصلاح وضعیت های نامناسب بدن (پوسچر بد)، انجام تمرینهای کششی و وقفههای منظم برای پیشگیری از آسیبها تأکید کرد.
«سندرم گردن پیامکی»، مهمترین آسیب کاربران گوشیهای هوشمند
دکتر جبهداری، شایعترین ناحیه آسیبدیده در اثر استفاده طولانیمدت از گوشیهای هوشمند، را گردن عنوان کرد و افزود: این مشکل که با عنوان «سندروم گردن پیامکی» شناخته میشود، ناشی از خمشدن مداوم سر به سمت پایین و نگاه طولانی به صفحه نمایش است.
او با بیان اینکه سر انسان به طور متوسط ۵ تا ۶ کیلوگرم وزن دارد، بیان کرد: در وضعیت خنثی، این وزن بهطور متعادل توسط ستون فقرات و مهره های گردن تحمل میشود، اما هر ۲.۵ سانتیمتر جلو آمدن سر، فشار روی گردن را تا ۴.۵ کیلوگرم افزایش میدهد، خمکردن سر به اندازه ۱۵ درجه معادل ۱۲ کیلوگرم، ۳۰ درجه معادل ۱۸ کیلوگرم، ۴۵ درجه معادل ۲۲ کیلوگرم و ۶۰ درجه معادل ۲۷ کیلوگرم فشار اضافی به مهرههای گردن وارد میکند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی معتقد است که این فشارها میتواند منجر به درد مزمن گردن، اسپاسم عضلات اطراف ستون فقرات گردن، سردردهای گردنی، فتق دیسک گردن و ساییدگی زودرس مهرههای گردنی شود.
آسیب شانه و کمر
دکتر جبهداری با اشاره به اینکه قوز کردن و بالا آوردن مداوم دستها برای نگهداشتن گوشی باعث خستگی عضلات شانه، بهویژه عضلات ذوزنقهای و تاندونهای روتاتور کاف میشود، افزود: این امر میتواند منجر به درد شانه، ایجاد نقاط ماشه ای دردناک یا به اصطلاح سندروم درد میوفاشیال شود.
او با اشاره به فشارهای وارده بر ناحیه پشتی و کمر گفت: قوز کردن هنگام استفاده از گوشی به دلیل ایجاد قوس غیرطبیعی در این ناحیه، فشار غیرطبیعی به مهرههای پشتی و کمری وارد کرده و احتمال بروز کمردرد مزمن، فتق دیسک بین مهرهای و ضعف عضلات مرکزی بدن را افزایش میدهد.
مشکلات مچ، انگشتان و آرنج
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با اشاره به اینکه استفاده نادرست از گوشیهای هوشمند میتواند باعث بروز سندروم تونل کارپال (CTS) یا همان فشردگی عصب مدیان در ناحیه مچ دست شود، افزود: خم کردن مداوم مچها و حرکات تکراری تایپ، فشار زیادی بر عصب مدیان وارد میکند که درد و بیحسی در دستها از علائم آن است.
او یکی دیگر از مشکلات شایع، « انگشت ماشهای» یا التهاب تاندونهای انگشتان است که به دنبال اسکرول و تایپ مداوم ایجاد میشود، برشمرد و گفت: همچنین، در ناحیه آرنج احتمال بروز سندروم تونل کوبیتال وجود دارد که به دنبال خمکردن طولانیمدت آرنج (مثلاً هنگام صحبت با گوشی) رخ داده و باعث گزگز و بیحسی انگشتان چهارم و پنجم میشود.
راهکارهای پیشگیری و تمرینهای ساده
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای پیشگیری از این مشکلات توصیه کرد: کاربران لازم است، با قرار دادن گوشی مقابل چشمها با پایه ثابت یا روی میز از خم شدن گردن جلوگیری کنند و همچنین هنگام استفاده طولانی از گوشی های هوشمند، آرنجها را روی بدن یا میز تکیه دهیم تا فشار از روی شانه و گردن برداشته شود.
او توصیه کرد که هر۳۰ تا ۶۰ دقیقه استفاده از گوشی موبایل تمرینهای کششی ساده انجام دهیم و اظهار کرد: تمرینهای سادهای مانند خمکردن سر به سمت شانهها (هر طرف ۵ ثانیه)، حرکت چانه به سمت سینه و سپس نگاه به سقف، بالا بردن شانهها به سمت گوشها به مدت سه ثانیه و رها کردن آن ها (۵ بار) و یا قفل کردن دستها پشت کمر و سپس باز کردن قفسه سینه به مدت ۱۰ ثانیه، در پیشگیری از آسیب های اسکلتی عضلانی بسیار مؤثر است.
دکترجبهداری با اشاره به تمرینهای تقویتی مچ و عضلات پشت، این تمرینات را هفته ای دو تا سه بار توصیه کرد و گفت: تقویت عضلات پشت با شنا روی دیوار یا حرکت «سپر دیواری» به صورت پشت به دیوار و دست ها به شکل ۹۰ درجه و همچنین با بطری آب یا وزنه سبک مچ را به بالا و پایین خم کنیم که این تمرین موجب تقویت مچ دست می شود.
شیر مادر، گنجینه ای طبیعی برای سلامت نوزاد و مادر
شیر مادر تنها یک تغذیه ساده نیست؛ بلکه بهترین و کامل ترین هدیه ای است که مادر می تواند به نوزاد خود بدهد؛ این شیر طبیعی با ترکیبی خارق العاده از مواد مغذی، ایمنی و پیوند عاطفی، نقش بی بدیلی در رشد و سلامت جسمی و روانی کودک و حتی سلامت مادر ایفا می کند.
اهمیت شیر مادر برای نوزاد و مادر؛ چرا شیر مادر بهترین انتخاب است؟
شیر مادر، کامل ترین و طبیعی ترین غذا برای نوزاد در ماه های نخست زندگی محسوب می شود؛ این شیر نه تنها تمام مواد مغذی مورد نیاز برای رشد سالم کودک را فراهم می کند، بلکه با تغییر ترکیب خود در طول زمان، دقیقاً متناسب با نیازهای نوزاد در مراحل مختلف رشد، تکامل می یابد.
مزایای شیر مادر برای نوزاد:
تقویت سیستم ایمنی: شیر مادر سرشار از آنتی بادی ها، آنزیم ها و سلول های ایمنی است که از نوزاد در برابر بیماری های عفونی مانند اسهال، عفونت های تنفسی، و آلرژی ها محافظت می کند.
رشد مغزی و ذهنی: چربی های خاص موجود در شیر مادر، به رشد بهتر مغز و عملکرد شناختی نوزاد کمک کرده و نقش مهمی در افزایش هوش ایفا می کند.
پیشگیری از بیماری های مزمن: نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، کمتر در معرض خطر بیماری هایی مانند دیابت نوع ۱، چاقی دوران کودکی و بیماری های گوارشی قرار می گیرند.
هضم آسان تر: شیر مادر سازگار با سیستم گوارشی نوزاد است و احتمال بروز نفخ، دل درد و یبوست را به حداقل می رساند.
ایجاد پیوند عاطفی: تماس پوست به پوست هنگام شیردهی باعث تقویت رابطه عاطفی میان مادر و نوزاد و احساس امنیت در کودک می شود.
مزایای شیر دادن برای مادر:
کاهش خونریزی پس از زایمان: شیردهی باعث ترشح هورمون اکسی توسین می شود که به انقباض رحم و بازگشت سریع تر آن به حالت طبیعی کمک می کند.
محافظت در برابر بیماری ها: تغذیه با شیر مادر، خطر ابتلای مادر به سرطان سینه، سرطان تخمدان و پوکی استخوان را کاهش می دهد.
کاهش وزن طبیعی: شیردهی روزانه کالری قابل توجهی مصرف می کند و به کاهش وزن مادر بعد از زایمان کمک می کند.
صرفه جویی اقتصادی: شیر مادر همیشه در دسترس، رایگان و بدون نیاز به تجهیزات اضافی مانند شیشه یا شیر خشک است.
توصیههای مهم برای مادران:
شیردهی را بلافاصله بعد از تولد آغاز کرده و به صورت انحصاری تا پایان ۶ ماهگی ادامه دهید.
بعد از ۶ ماه، در کنار غذای کمکی، تا دو سال یا بیشتر به شیردهی ادامه دهید.
مادران شاغل می توانند با دوشیدن و ذخیره شیر خود، تغذیه با شیر مادر را حتی در زمان نبودن خود نیز حفظ کنند.
«سعیده اکبری» کارشناس امور جمعیت و خانواده مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز
راه اندازی اتاق شیردهی ویژه مادران در درمانگاه بیمارستان امام جعفر صادق(ع) پاسارگاد
به گفته مدیر بیمارستان امام جعفر صادق(ع) پاسارگاد، در راستای ارتقاء رفاه مراجعان و حمایت از تغذیه نوزادان، اتاقی ویژه برای مادرانی که مایل به شیردهی به نوزادان خود در محیطی آرام و امن هستند، در درمانگاه این مرکز درمانی راه اندازی شده است.
«علی اصغر مهرآور» گفت: در راستای بهبود خدمات بهداشتی و افزایش رضایتمندی مراجعان، بیمارستان امام جعفر صادق(ع) پاسارگاد اقدام به تجهیز و راه اندازی یک فضای اختصاصی برای شیردهی مادران در درمانگاه این مرکز کرده است؛ این اتاق با هدف حمایت از مادران شیرده و تامین آسایش و حریم خصوصی آنان در زمان حضور در مرکز درمانی، بهره برداری شده است.
او اضافه کرد: با توجه به اهمیت تغذیه با شیر مادر و ضرورت ایجاد فضای مناسب برای این امر، این اقدام در چارچوب سیاست های حمایتی حوزه سلامت مادر و کودک انجام شده است.
مهرآور با دعوت از مادران برای استفاده از این اتاق، افزود: اتاق شیردهی بیمارستان، همه روزه در ساعات فعالیت درمانگاه در دسترس مراجعان است و علائم راهنما نیز به زودی در فضای درمانگاه نصب می شود تا دسترسی به این مکان تسهیل شود.
در مورد درمان ناباروری بیشتر بدانیم
درمان ناباروری به مجموعه ای از روش ها و تکنیک های پزشکی گفته می شود که برای کمک به زوج هایی که قادر به بارداری طبیعی نیستند، به کار می رود.
این درمان ها بسته به علت ناباروری، شامل درمان دارویی، جراحی و تکنیک های کمک باروری (ART) می باشد؛ در کنار این موارد، تغییرات در سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، ورزش و ترک سیگار و الکل ممکن است به بهبود شانس بارداری کمک کند و معمولا پزشک توصیه می کند که قبل از شروع روش های پیشرفته، این موارد بررسی شود.
مراحل درمان ناباروری در برخی افراد ممکن است به زمان زیادی نیاز داشته باشد و بنابراین افرادی که وارد این پروسه درمانی می شوند باید با صبوری مراحل درمان خود را طی کنند .
درمان دارویی ناباروری
این داروها به صورت خوراکی و یا تزریقی استفاده می شود و معمولا برای تنظیم تخمک گذاری، تنظیم هورمون ها و یا بهبود کیفیت تخمک و اسپرم تجویز می شوند.
روشهای جراحی برای درمان نازایی
در شرایطی که دلیل نازایی مشکلات ساختاری در دستگاه تناسلی و حفره شکمی باشد، می توان بسته به شرایط از روش های جراحی مثل لاپراسکوپی یا هیستروسکوپی برای درمان ناباروری استفاده کرد؛ از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اندومتریوز؛ انسداد لوله فالوپ؛ پولیپ و فیبروم رحم؛ چسبندگی های حفره شکم؛ انسداد مجاری وازدفران؛ واریکوسل
فناوری کمک باروری (ART)
فناوری کمک باروری (ART) شامل تمام درمانهای باروری است که طی آنها، بارور ساختن تخمک در آزمایشگاه انجام می شود.
به طور کلی، پروسه های ART شامل موارد زیر هستند:
تحریک تخمک گذاری: به خانم ها داروهایی داده می شود تا تخمدان ها، تخمک بیشتری تولید کنند.
جمع آوری تخمک: تخمک ها با یک سوزن نازک از تخمدان ها خارج می شوند.
جمع آوری اسپرم: نمونه گیری از آقایون معمولاً از طریق جمع آوری مایع منی انجام می شود؛ در برخی موارد، اگر اسپرم کافی در مایع منی وجود نداشته باشد، ممکن است از روش های جراحی مانند بیوپسی بیضه برای استخراج اسپرم استفاده شود.
لقاح: تخمک ها و اسپرم ها در محیط آزمایشگاه با هم ترکیب می شوند تا لقاح صورت گیرد.
کشت جنین: جنین های حاصل در محیط آزمایشگاه رشد می کنند.
انتقال جنین: فرایند انتقال جنین به رحم، بدون درد و مشابه سونوگرافی واژینال انجام می شود؛ معمولا چند روز پس از انتقال، آزمایش های مورد نیاز انجام و موفقیت بارداری بررسی می شود.
دکتر «مریم محل دشتیان» عضو هیات علمی گروه بیولوژی تولید مثل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
راهنمای آگاهانه مصرف مکملهای تغذیهای و روشهای اصالتسنجی
مکملهای غذایی طیف گسترده ای از مواد غذایی را در بر میگیرند و جهت تکمیل رژیم غذایی افراد به کار برده میشوند.
بر اساس تعریف سازمان غذا و دارو، مکملهای تغذیه ای، فرآوردههای خوراکی هستند که از یک یا ترکیبی از مواد خام و یا فرآوری شده از جمله ویتامینها، املاح، اسیدهای چرب، اسیدهای آمینه و مشتقات آنها، آنزیمها، فیبرها، آنتی اکسیدانها، کربوهیدراتها، عصاره و یا بافتهای طبیعی تشکیل میشوند.
مصرف مکملهای تغذیه ای ممکن است با توجه به تامین نیازهای بدن موجب بهبود عملکرد عمومی بدن گردند. این فرآوردهها به اشکال متداول دارویی شامل قرص، کپسول، پودر، گرانول، کپسول نرم، آمپول خوراکی، محلولهای خوراکی و یا سایر اشکال خوراکی مانند ورقههای خوراکی، شکلات بار و پاستیل عرضه میشوند. نکته قابل توجه در مکملهای تغذیه ای این است که نباید هیچ ادعایی در مورد تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها داشته باشند.
افزایش اطلاعات عمومی جوامع و صنعتی شدن آنها سبب شده است تا مصرف مکملهای غذایی بخشی از برنامه غذایی افراد گردد. امروزه استفاده از مکملهای تغذیه ای به ویژه در ورزشکاران اهمیت به سزایی یافته است به نحوی که در تمام سطوح ورزش از فعالیتهای مبتدی تا حرفه ای گسترش یافته و برخی از ورزشکاران به مکملها به چشم میانبری برای دست یابی به اهداف خود نگاه میکنند.
مصرف مکمل باید آگاهانه و با مشورت افراد آگاه و متخصص همچون پزشک، داروساز و کارشناس تغذیه انجام شود و در صورتی که مکمل به صورت خودسرانه و بدون توجه به نیازهای بدنی افراد صورت پذیرد، ممکن است عوارض شدیدی به دنبال داشته باشد. از طرفی چنانچه مکمل مصرفی از مراکز غیر مجاز تهیه شده و به صورت قاچاق باشد، میتواند مخاطرات جدی برای مصرف کننده ایجاد کند، بنابراین در ادامه سعی شده است تا مراکز مجاز عرضه مکملهای تغذیه ای و روش صحیح اصالت سنجی شرح داده شود.
بر اساس ماده ۱۲ آئین نامه ثبت مکملهای تغذیه ای، توزیع مکملها صرفا از طریق شرکتهای توزیع کننده دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو انجام میشود، همچنین عرضه مکملها به مصرف کننده تنها از طریق داروخانهها و بدون نیاز به نسخه پزشک است، بنابراین فروش هر گونه مکمل تغذیه ای در باشگاهها، عطاریها و یا سایر مراکز عرضه ممنوع میباشد.
تمامی مکملهای دارای مجوز از سوی سازمان غذا و دارو، باید برچسب اصالت داشته باشند. این برچسب اصالت یا به صورت برچسب برروی بسته بندی نصب میشود و یا بر روی بسته بندی چاپ می شود.
هر گونه محصول بدون برچسب فاقد تائیدیه سازمان غذا و دارو است.
محصولات بدون برچسب، یا از طریق قاچاق وارد کشور شده و یا در کارگاههای زیرزمینی و بدون مجوز رسمی تولید شده اند.
اعضای بدن پسر جوانی از توابع لامرد، به بیماران نیازمند پیوند عضو ، جان دوباره بخشید
اهدای اعضای بدن مرحوم «مهدی حیدری» جوان ۲۷ ساله ای از شهر اشکنان از توابع شهرستان لامرد، به چندین هموطن جان دوباره بخشیده است.
حاج محود حاج حیدر، رئیس بیمارستان گفت: این جوان که بر اثر برق گرفتگی دچار آسیب شدید مغزی شده بود، پس از ۶ روز تلاش تیم پزشکی و با وجود تمام اقدامات درمانی، متاسفانه دچار مرگ مغزی شد که با رضایت خانواده فداکار وی، اعضای حیاتی بدنش برای پیوند به بیماران نیازمند، به بیمارستان پیوند اعضای شیراز منتقل شد.
دکتر «سید محمد جواد سجادی» افزود: این چهارمین مورد اهدای عضو از بیماران این مرکز در سال جاری است.
او با تقدیر از اقدام خداپسندانه خانواده انسان دوست مرحوم «مهدی حیدری» برای اهدای اعضای بدن این مرحوم، بر لزوم فرهنگ سازی بیشتر در جامعه در زمینه اهدای عضو با هدف نجات جان بیماران نیازمند عضو، تاکید کرد.
اجرای طرح مهر درمان در بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) خرم بید
طرح «مهر درمان» با هدف ارائه خدمات درمانی تخصصی به مردم شهرستان خرم بید، در بیمارستان ولیعصر(عج) این شهرستان اجرا شد و تیمی از پزشکان متخصص در رشته های داخلی، جراحی، زنان، چشم، پوست، اطفال، قلب و عروق، اعصاب و روان، رادیولوژی، سونوگرافی و داروسازی بالینی، خدمات درمانی را به بیماران ارائه کردند.
دکتر «حمید کارگر» رئیس شبکه بهداشت و درمان خرم بید با تاکید بر اهمیت این طرح گفت: طرح مهر درمان نه تنها به ویزیت بیماران می پردازد، بلکه نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت جامعه ایفا خواهد کرد؛ این طرح نشان دهنده تلاش های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز برای سرعت بخشی در زمینه دسترسی به خدمات تخصصی در شهرستان ها است.
رئیس بیمارستان حضرت ولیعصر(عج) خرم بید نیز در این باره گفت: اجرای طرح مهر درمان گامی مهم در راستای دسترسی عادلانه مردم شهرستان به خدمات درمانی با کیفیت است.
دکتر «المیرا خمیسی» افزود: با حضور پزشکان متخصص در این طرح، بیماران نیازی به مراجعه به مرکز استان ندارند و می توانند خدمات مورد نیاز را در شهرستان خودشان دریافت کنند.مدیر بیمارستان نیز با اشاره به مزایای طرح «مهر درمان» گفت: یکی از دستاوردهای مهم طرح مهر درمان، کاهش بار مراجعه بیماران به مراکز استان و جلوگیری از رفت و آمدهای غیر ضروری است که این امر نه تنها باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیماران می شود، بلکه دسترسی آسان تر به خدمات تخصصی را فراهم میکند.
«نرجس اسدآبادی پور» با بیان اینکه پیش از اجرای این طرح، فرایند بیماریابی و شناسایی بیماران نیازمند به خدمات تخصصی انجام شد تا ارائه خدمات به صورت سازمان یافته و کارآمد صورت گیرد، اضافه کرد: در این برنامه، ۱۶۰ بیمار ویزیت شدند؛ ۱۰ عمل جراحی انجام و ۶ مشاوره تخصصی نیز ارائه شده است.
طرح «مهر درمان» با هدف توسعه خدمات تخصصی در شهرستان ها و کاهش مراجعه بیماران به مراکز درمانی استان فارس، از سوی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درماین شیراز طراحی و اجرا شده است؛ این طرح با بهره گیری از توانمندی ها و امکانات موجود در بیمارستان های بزرگ تر، کمک زیادی به بهبود کیفیت خدمات و سرعت پاسخ دهی به نیازهای درمانی مردم می کند.
خدمترسانی هفت ایستگاه بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در مسیر زائران اربعین حسینی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از خدمت رسانی هفت ایستگاه بهداشتی در شهرهای نیریز، استهبان، شیراز، کوهچنار، ممسنی و رستم در مسیر زائران اربعین حسینی خبر داد.
دکتر «اورنگ ایلامی» از استمرار خدمترسانی تیمهای بهداشتی به زائران اربعین حسینی در مسیرهای مواصلاتی استان فارس خبر داد و گفت: در حال حاضر هفت ایستگاه بهداشتی در شهرهای نیریز، استهبان، شیراز، کوهچنار، ممسنی و رستم، با هدف ارتقای سلامت زائران و پیشگیری از بیماریها، به صورت شبانهروزی فعال هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: در این ایستگاهها، آموزش چهره به چهره به زائران در خصوص راههای پیشگیری از بیماریهای واگیر بهویژه در تجمعات و سفرهای طولانی، ارایه می شود، همچنین پمفلتهای آموزشی بین زائران توزیع می گردد تا پیامهای کلیدی بهداشتی به بهترین نحو منتقل شود.
دکتر ایلامی بیان کرد: کارشناسان بهداشت با حضور در این ایستگاهها، علاوه بر آموزش، نسبت به نمونهگیری از موارد مشکوک تنفسی و گوارشی اقدام میکنند، همچنین پایش بیماریهای منتقله از ناقلین، از جمله تب دنگی و مالاریا در دستور کار قرار دارد تا از بروز و شیوع احتمالی این بیماریها جلوگیری شود.
او افزود: حضور تیمهای بهداشتی در مسیرهای منتهی به مرز و نقاط تجمع زائران، بهویژه در ایام اربعین، نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی و کاهش خطرات بهداشتی دارد و این خدمات شامل پایش مواد غذایی، کنترل بهداشت آب آشامیدنی و نظارت بر اماکن اسکان و تغذیه زائران است.
معاون بهداشت دانشگاه در پایان ضمن قدردانی از تلاش بیوقفه همکاران حوزه بهداشت در سراسر استان، گفت: تمامی اقدامات ما با هدف خدمترسانی شایسته به زائران اباعبدالله الحسین(ع) و صیانت از سلامت آنها انجام میشود و امیدواریم این تلاشها مورد رضایت خداوند و مردم قرار گیرد.
آباده در مسیر توسعه درمانی شمال فارس
بهرهبرداری از مرکز آنژیوگرافی و انجام جراحی قلب در بیمارستان آباده، تهیه و تجهیز یونیتهای دندانپزشکی، توسعه فضاهای آموزشی و پیگیری برای راهاندازی MRI تنها بخشی از اقدامات یکسال اخیر در شهرستان آباده است که حکایت از شتاب توسعه زیرساخت های درمانی در این شهرستان را دارد.
شهرستان آباده بهدلیل موقعیت استراتژیک خود در مسیر سه استان فارس، اصفهان و یزد و همچنین وجود هشت پایگاه زمینی اورژانس و یک پایگاه هوایی در این شهرستان، نقش مؤثری در انتقال بهموقع بیماران و مصدومان به مراکز درمانی و بهویژه مرکز استان دارد.
فعال بودن ۱۳۰ تخت در بیمارستان حضرت امام خمینی (ره)
رئیس شبکه بهداشت و درمان آباده در گفتوگو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به فعال بودن ۱۳۰ تخت در بیمارستان حضرت امام خمینی (ره) شهرستان آباده گفت: این بیمارستان با ۱۳۰ تخت فعال، خدمات تخصصی و فوقتخصصی به بیماران ارائه میدهد.
دکتر«زهرا نیکو» از بهرهبرداری مرکز آنژیوگرافی و انجام موفق جراحی قلب در این بیمارستان در سال گذشته بهعنوان تحولی بزرگ در ارائه خدمات تخصصی خبر داد و افزود: با راهاندازی این مرکز، بخشی از نیاز بیماران به اعزام به مراکز درمانی مرکز استان کاهش یافته است.
وی همچنین به توسعه خدمات دندانپزشکی در مناطق کم برخودار این شهرستان اشاره کرد و گفت: در سال گذشته، سه یونیت دندانپزشکی در مراکز خدمات سلامت «صغاد»، «بهمن» و «ایزدخواست» تجهیز و راهاندازی شده است که نقش مؤثری در افزایش دسترسی مردم این مناطق به خدمات بهداشتی دهان و دندان داشته است.
سهم خیرین در توسعه طرحهای عمرانی
دکتر نیکو با اشاره به مشارکت خیرین در توسعه طرحهای عمرانی، گفت: احداث اقامتگاه همراه بیمار، احداث ساختمان MRI و ساماندهی پارکینگ پرسنل و مراجعان از جمله اقداماتی است که با مشارکت خیرین انجام شده است.
به گفته رئیس شبکه بهداشت و درمان آباده، با حمایت مسوولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، موانع موجود در حوزه کمبود نیروی انسانی بهویژه در بخش پرستاری، خدمات و حفاظت فیزیکی در حال پیگیری است.
دکتر نیکو همچنین با اشاره به تأمین دستگاه MRI افزود: با پیگیری نماینده مردم آباده،بوانات، خرم بید و سرچهان در مجلس شورای اسلامی، خرید دستگاه MRI در دستور کار قرار گرفته است؛ همچنین منابع مالی لازم برای تجهیز پانسیون پزشکان و ساخت انبار دارویی در فضای بیمارستان پیش بینی شده که با حمایت فرماندار این شهرستان در حال انجام است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دانشکده پرستاری حضرت زهرا(س) شهرستان آباده در حال حاضر دارای پنج عضو هیئت علمی و ۱۴۰ دانشجو است، گفت: این دانشکده که پیش تر در دو رشته پرستاری و فوریت های پزشکی فعالیت داشت با پیگیری مسوولان دانشگاهی و شهرستانی، موفق به اخذ مجوز پذیرش دانشجو در رشته کارشناسی اتاق عمل نیز شده است.
گسترش خدمات سلامت در مناطق شهری و روستایی
به گفته رئیس شبکه بهداشت و درمان آباده، بیمارستان قلب و عروق، هشت مرکز جامع خدمات سلامت شامل مراکز روستایی، شهری و شهریروستایی، همچنین هشت خانه بهداشت روستایی، هفت خانه بهداشت عشایری و ۹ پایگاه سلامت در سطح شهرستان، در حال ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به مردم این منطقه هستند.
دکتر نیکو در پایان با اشاره به شاخص باروری کل (TFR) در آباده، بر لزوم اجرای برنامههای مؤثر جوانی جمعیت تأکید کرد و گفت: لازم است با برنامهریزی دقیق، از حرکت سریع جمعیت شهرستان بهسمت سالمندی جلوگیری شود
- نویسنده : مریم توانا