حجت الاسلام و المسلمین «علی اصغر رکوفیان در این نشست ضمن قدردانی از تلاش ها و اقدامات انجام شده در حوزه فرهنگی و دانشجویی مجموعه سلامت استان، پیرامون دغدغه های رفاهی و فرهنگی اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه، پیش بینی ها و برنامه ریزی در راستای تحقق اهداف قرارگاه جوانی جمعیت، اجرای طرح عفاف و حجاب در دانشگاه و مراکز زیرمجموعه، مطالبی عنوان کرد.
او با ارائه تجارب و اقدامات انجام شده در حوزه های فرهنگی، دانشجویی و آموزشی، بر بهره گیری از زندگی نامه اساتید برجسته و شهدا برای تبیین و توسعه اقدامات فرهنگی برای دانشجویان و دانش آموزان استان با نگاه روایت پیشرفت، جهاد تبیین و امید آفرینی در جوانان تاکید کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست ضمن تاکید بر همراهی و همدلی مسئولان دانشگاه در اجرای اقدامات جدید در حوزه های مختلف فرهنگی، آموزشی و رفاهی، پیرامون آخرین اقدامات انجام شده در این زمینه سخن گفت.
سید وحید حسینی، با اعلام موارد مختلف اقدامات و فعالیت های انجام شده از حضور اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه در پیاده روی بزرگ اربعین با بیشترین آمار اعزام به کربلا در بین دیگر دانشگاه های علوم پزشکی کشور را از جمله اقدامات در این زمینه برشمرد که از سوی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
مسئول ارشد حوزه سلامت فارس همچنین از شرکت حدود ۴۵۰ دانشجو در مراسم معنوی اعتکاف امسال خبر داد و گفت: توسعه فضای فیزیکی خوابگاهی و آموزشی، در اولویت دستور کار مسئولان دانشگاه و استان قرار دارد.
باورهای نادرست تغذیه ای در خصوص شیر و لبنیات
باور غلط: همراه با گوشت قرمز نباید ماست مصرف شود!
گوشت و ماست هر دو تامین کننده پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای بدن هستند گوشت غنی از آهن بوده و ماست غنی از کلسیم است گوشت و ماست در افرادی که دچار کم خونی هستند و یا مشکل در هضم و جذب مواد غذایی دارند بهتر است با یکدیگر مصرف نشود، زیرا ممکن است کلسیم موجود در ماست با آهن گوشت رقابت کند و باعث کاهش جذب آهن گوشت شود.
اما در افراد سالم مصرف این دو ماده غذایی با یکدیگر مشکلی ایجاد نمی کند، زیرا بدن این افراد به میزان نیاز عملیات جذب را به خوبی انجام می دهد در افرادی که دچار بیماری های گوارشی هستند و یا افرادی که دچار کم خونی هستند، مصرف همزمان گوشت و ماست باید با مشورت درمانگر انجام شود.
باور غلط: نبود مصرف لبنیات به دلیل سردی طبع لبنیات!
محصولات لبنی از منابع اصلی کلسیم غذایی است.
همچنین منبعی از پروتئین، ویتامین های گروه ب، فسفر و پتاسیم نیز هستند.
روزانه مصرف ۳-۲ واحد از لبنیات (هر واحد معادل یک لیوان شیر یا یک کاسه ماست یا دو لیوان دوغ) برای دریافت کلسیم مورد نیاز و حفظ سلامت بدن توصیه می شود.
لبنیات به استحکام استخوان ها کمک کرده و خطر پوکی استخوان در سنین بالا را کاهش می دهد.
نکته مهم در استفاده از لبنیات، پاستوریزه بودن آن ها است، زیرا در لبنیات محلی و خام، احتمال آلودگی میکروبی وجود دارد که می تواند سلامت مصرف کننده را به خطر بیاندازد.
توصیه می شود به دلیل اشباع بودن چربی موجود در لبنیات، از لبنیات کم چرب استفاده شود؛ برخلاف پاره ای توصیه ها، شواهد قانع کننده علمی برای نسبت دادن ویزگی هایی مانند سردی و یا گرمی به مواد غذایی مختلف از جمله لبنیات و ارتباط آن با بیماری و یا مشکلات مرتبط با سلامت در دسترس نیست.
اعظم زمانی – کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
دوری از قلیان برای سلامت قلب
به گزارش سازمان های بین المللی مرتبط با بهداشت (WHO_CDC) قلیان تهدید دخانیات در قرن ۲۱ است.
در بیان علت این موضوع اشاره به تهدید گروه های خاص(زنان و نوجوانان،) رواج باورهای نادرست و فقدان قبح کافی، ترویج و تجارت در فضای مجازی، شکل گیری کانون های بزه در شکل مصرف اجتماعی، تهدید ریز ذرات و دود ناشی از مصرف در روند آلودگی هوا و نیز به تهدید انداختن امنیت جامعه و خانواده به عنوان دروازه بزه و اعتیاد، تنها بخشی از مشکلات این پدیده است زیرا مصرف دخانیات شایعترین عامل مرگ و بیماری است که قابل پیشگیری است.
بر اساس مستندات سازمان بهداشت جهانی نزدیک ۸۵% مرگ و بیماریهای ناشی از دخانیات در کشورهای در حال توسعه بوده و نیز مصرف دخانیات غیر سیگار (قلیان) در کشور ما بیش از دو برابر مصرف دخانیات است.
عوارض مصرف قلیان و دخانیات در بروز بیماریهای قلبی
مصرف مواد دخانی عامل مهمی برای ایجاد و گسترش بیماریهای قلبی، سکته های قلبی و مغزی و بیماریهای عروق محیطی است.
با وجود آثار شناخته شده دخانیات بر سلامت قلب و در دسترس بودن راه حل هایی برای کاهش مرگ و میرهای مرتبط، اکثر مردم آگاهی کافی در مورد اینکه دخانیات یکی از علل اصلی بیماریهای قلبی عروقی میباشد، با بیماری ندارند
بیماریهای قلبی عروقی (CVD) در بین سایر علل مرگ در جهان باعث مرگ تعداد بیشتری از مردم می شود.
مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم عامل حدود ۱۲درصد از کل مرگ و میر بیماریهای قلبی است.
مصرف دخانیات دومین علت بیماریهای قلبی عروقی پس از فشار خون بالا شناخته شده است.
اپیدمی جهانی دخانیات در هر سال بیش از۷میلیون نفر را به کام مرگ میبرد که نزدیک به ۹۰۰هزار نفر آن افرادی هستند که در معرض مواجهه با دود دست دوم افراد سیگاریهای قرار داشته و از تنفس آن رنج می برند.
نزدیک به ۸۰درصد یا بیش از ۱میلیارد نفر از ۴/۱میلیارد نفر مصرف کننده دخانیات در سراسر جهان در کشورهای کم درآمد و متوسط درآمد زندگی میکنند که در آن بار بیماری و مرگ مرتبط با دخانیات سنگین تر است.
تغییری که در سبک زندگی جامعه پدید آمده باعث شیوع بیماریهای قلبی و عروقی شده است، به طور مثال؛ استعمال سیگار، قلیان و دخانیات، مصرف غذاهای پرچرب، مصرف غذاها با قند زیاد و شیوع استفاده از قلیان در جوانان از علل بروز بیماریهای قلبی در جوانان است.
تبعات ناگوار، حاد و چندگانه بهداشتی مصرف و مواجهه با دود قلیان
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت با هر وعده مصرف قلیان، دودی معادل مصرف ۵تا۱۰ پاکت سیگار ( ۱۰۰تا ۲۰۰نخ) وارد ریه فرد می شود.
دود دسـت دوم: میـزان مواجهـه بـا دود قلیـان بـرای اطرافیـان معـادل ۵تـا ۱۰سـیگار برآورد شـده اسـت. تماس و مواجهه با دود دسـت دوم قلیان و نشسـتن درکنـار جمـع قلیان کشهـا بـرای اطرافیـان و خصوصـا کـودکان بسـیار خطرناک و آسیب رسـان اسـت.
دود دست سوم: رسوب بقایای دود قلیان روی فرش، دیوارهای محل مصرف قلیان(منزل و یا رستوران و…) و لوازم شخصی موجب انتقال سموم سرطان زا به فرزندان و اطرافیان از طریق تماس پوستی که جذب بسیار بالایی دارد می شود. لازم به ذکر است بیش از ۹۰ درصد افراد سیگاری و قلیانی مواجهه قبل از ۱۸ سالگی داشته اند.
بررسی ها ارتباط معنی داری بین مصرف قلیان و سرطانهای ریه، دهان، مری، معده و مثانه، بیماری های انسدادی مزمن ریوی، قلبی عروقی، سکته مغزی، ناباروری مردان، ریفلاکس دستگاه گوارش و اختلالات سلامت روان را نشان می دهد.
ارتباط طغیان بیماری سل در منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی با مصرف قلیان گزارش شده است.
۷۵ درصد مـوارد سـرطان لـب و حفـره دهانی ناشـی از مصرف دخانیات اسـت که دلیـل اصلـی آن در بـر داشـتن عوامـل سـرطان زا و تمـاس مسـتقیم مخـاط دهان بـا آن است.
افزایش ۴۰ تا ۸۰ درصد ابتلا به سرطان معده در افراد مصرف کننده مواد دخانی، بسته به میزان مصرف، بدلیل رسوب مواد سرطانزا در مخاط دهان و بلع آن گزارش شده است. این نوع سرطان در افرادی که بصورت توأم الکل و مواد دخانی مصرف میکنند شیوع بیشتری دارد.
۹۰درصد موارد سرطان ریه را افراد مصرف کننده دخانیات تشکیل می دهد
نیکوتین قابل حل در آب نیست و سموم موجود در دود قلیان نیز محلول در آب نمیباشد فلذا آب موجود در ابزار قلیان تأثیری بر کاهش سمیت و سرطانزایی دود حاصله از مصرف قلیان ندارد
نیکوتین ماده ای بسیار اعتیادآور است که موجب وابستگی افراد مصرف کننده قلیان به سایر محصولات دخانی و مواد اعتیادآور می شود.
مقادیر قابل توجهی از فلزات سنگین، ترکیبات آروماتیک و مواد سمی در دود حاصل از احتراق زغال شناسایی شده است که علاوه بر مواد سمی و سرطانزای موجود در تنباکو، آسیب های مصرف قلیان را افزایش می دهد.
راضیه السادات عطاپور کارشناس گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
- نویسنده : مریم توانا