خشکیدگی تالاب بختگان و گرمای بی‌سابقه
خشکیدگی تالاب بختگان و گرمای بی‌سابقه
مدیر جهادکشاورزی شهرستان‌‌نی‌ریز در جلسه مدیریت بحران نی‌ریز، از کاهش شدید محصول انجیر در اثر گرمای بی‌سابقه و خشکسالی‌های پی‌درپی خبر داد و گفت: خشکیدگی تالاب بختگان به بحرانی زیست‌محیطی و اقلیمی برای باغ‌های انجیر این شهرستان تبدیل شده است.

نادر زارعی، با اشاره به جایگاه ویژه انجیر نی‌ریز تصریح‌کرد: انجیرستان‌های نی‌ریز میراث ارزشمند گذشتگان ما هستند که  گرمای شدید تابستان امسال، سبب کاهش حدود ۷۰ درصدی محصول انجیر و حذف بیش از ده هزار نفر روز اشتغال، در فصل برداشت شده است.

زارعی، گفت: وضعیت انجیرستان‌ها در اثر چندین سال خشکسالی بحرانی است و از گردنه نی‌ریز–استهبان تا دره پلنگان، خزان زودرس درختان انجیر مشاهده می‌شود.

این مقام مسئول، گفت: کدام صنعت اشتغال‌زا را می‌شناسید که با کمترین سرمایه‌گذاری، مصرف حداقلی آب و بدون تاثیر بر ناترازی برق و گاز، چنین حجم اشتغالی ایجاد کند؟ شوربختانه! خشکیدگی تالاب بختگان و تغییرات اقلیمی، این ظرفیت ارزشمند را تهدید کرده است.

رئیس اداره هواشناسی نی‌ریز نیز با اشاره به وضعیت اقلیمی شهرستان گفت: در هیچ‌یک از ایستگاه‌های هواشناسی نی‌ریز، میزان بارش سال زراعی جاری به میانگین بلندمدت نرسیده است؛ در نیمه دوم سال زراعی، دما بالاتر از میانگین بلندمدت بوده و تعداد روزهای داغ افزایش یافته و این شرایط سبب بروز تنش گرمایی در باغ‌های پسته، انجیر و بادام و افزایش نیاز آبی گیاهان شده است.

بهنام، گفت: با توجه به قرار گرفتن شهرستان نی ریز بر روی کمربند بیابانی، دو عامل مهم وجود دریاچه بختگان و طشک در مجاورت این شهرستان و عبور رشته کوههای زاگرس باعث تعدیل اقلیم در این شهرستان شده است و در صورت نبود وجود این دو فاکتور جغرافیایی، اقلیم این شهرستان بیابانی و کویری می‌شد.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان نی‌ریز نیز در تشریح اثرات زیست‌محیطی خشکیدگی تالاب بختگان گفت: خشک‌شدن بستر نمکی دریاچه سبب افزایش بازتاب نور خورشید، بالا رفتن دمای نزدیک سطح زمین، کاهش صعود هوای مرطوب و در نتیجه کاهش بارش‌های محلی شده است که این پدیده ها به‌صورت هم‌افزا موجب تشدید بیابان‌زایی و کاهش تاب‌آوری بوم‌سازگان (اکوسیستم) منطقه می‌شود.

صفایی، گفت: خشکیدگی تالاب بختگان نه‌تنها یک معضل محلی بلکه یک بحران بوم‌شناختی و اقلیمی گسترده است که بر کشاورزی، محیط‌زیست و معیشت مردم شهرستان نی‌ریز تأثیر گذاشته است.

در این جلسه همچنین معاون عمرانی فرماندار، نماینده امام جمعه، شبکه بهداشت و ادارات منابع آب، آبفا، بیمه محصولات کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری حضورداشتند.

برداشت ذرت علوفه‌ای در نی‌ریز

مسئول واحد زراعت جهادکشاورزی شهرستان نی‌ریز از آغاز برداشت ذرت در سطح ۱۲۵ هکتار از مزارع این شهرستان خبرداد.

مصطفی علیمردان، گفت: برداشت این محصول از اول مهرماه آغاز شده است و تا اواخر آبان‌ماه ادامه ‌دارد.

علیمردان، با اشاره به اینکه تمامی کشت در بخش مشکان است، گفت: رقم کاشته شده در شهرستان ذرت ۷۰۴ می باشد و پیش بینی می شود امسال ۶۲۵۰ تن ذرت علوفه ای برداشت شود.

او، با بیان اینکه کیفیت خاک، تغذیه مناسب و زمان‌بندی دقیق باعث تولید علوفه بیشتر و سیلاژ با ارزش غذایی بالا می‌شود گفت: این محصول با چاپرهای پشت تراکتوری برداشت می شود و بهترین زمان وقتی است که دانه‌ها در مرحله شیری-خمیری باشند و گیاه رطوبت ۶۰ تا ۷۰ درصدی داشته باشد.

  • نویسنده : مریم توانا