تاکید بر ارتقای سلامت و قدردانی از تلاش کادر درمان
تاکید بر ارتقای سلامت و قدردانی از تلاش کادر درمان
حسینعلی امیری استاندار فارس، در جریان سفر به شهرستان بوانات، از بیمارستان ولیعصر(عج) این شهرستان بازدید کرد.

 

در این بازدید که با همراهی «دکتررحیم زارع» نماینده مردم شهرستان های بوانات، آباده، خرمبید و سرچهان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی صورت گرفت، استاندار فارس ضمن بازدید از بخش‌ های مختلف بیمارستان عیادت از بیماران، در خصوص مشکلات و کمبودهای بیمارستان با مردم گفت و گو کرد.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان بوانات نیز در این دیدار ضمن قدردانی از حضور استاندار و هیات همراه، گزارشی از فعالیت ‌ها، خدمات رسانی و چالش‌ های این بیمارستان به حاضران ارائه کرد.

سید حامد طباطبایی، گفت: ارتقای سطح سلامت و ارائه خدمات با کیفیت به مردم و توسعه و تجهیز این مرکز درمانی، نیازمند حمایت‌ همه جانبه مسئولان است.

همچنین در ادامه این بازدید، در جلسه شورای اداری شهرستان بوانات که با حضور استاندار فارس برگزار شد، مشکلات حوزه بهداشت و درمان بوانات مطرح شد که با تاکید استاندار برای تسریع در رفع مشکلات و موانع حوزه بهداشت و درمان، همراه بود.

نقش بسته‌ بندی ‌های پلاستیکی در آلودگی مواد غذایی

در سال ‌های اخیر، استفاده از بسته ‌بندی‌های پلاستیکی در مواد غذایی به شدت گسترش یافته است که علاوه بر خطرات سلامتی که برای مصرف کنندگان ممکن است در پی داشته باشد منجر به آلودگی محیط زیست نیز می شود.

افزایش هزینه‌ های ناشی از مدیریت پسماند و کاهش منابع طبیعی برای تولید پلاستیک از دیگر اثرات استفاده از بسته بندی های پلاستیکی است که این موضوع می‌ تواند تأثیرات اقتصادی منفی بر جوامع و اقتصاد جهانی داشته باشد.

بسیاری از بسته ‌بندی‌های پلاستیکی حاوی مواد شیمیایی مختلفی مانند فتالات‌ها، BPA (Bisphenol A) یا دیگر مواد افزودنی هستند که برای بهبود ویژگی‌ هایی مانند انعطاف ‌پذیری، شفافیت یا دوام پلاستیک استفاده می‌ شوند.

این مواد می‌ توانند به تدریج از پلاستیک به داخل غذا یا نوشیدنی منتقل شوند، به خصوص زمانی که بسته‌ بندی در معرض گرما، رطوبت یا نور قرار می‌گیرد که در نهایت منجر به آلودگی مواد غذایی می شود.

بنابراین قرار دادن مواد غذایی داغ در بسته ‌بندی‌های پلاستیکی یا ذخیره مواد غذایی در بسته ‌بندی‌های پلاستیکی در دماهای بالا می ‌تواند باعث آزاد شدن مواد شیمیایی از پلاستیک به مواد غذایی شود.

این ترکیبات می ‌توانند اثرات منفی بر سیستم غدد درون ‌ریز انسان گذاشته و حتی منجر به بروز برخی سرطان‌ها شوند.

در فصل تابستان، حرارت بیشتر باعث تسریع در آزاد شدن این مواد از پلاستیک ‌ها می گردد؛ بسته‌بندی ‌های پلاستیکی به ویژه بسته ‌بندی ‌های که برای مواد غذایی تازه، مانند میوه ‌ها و سبزیجات استفاده می‌ شوند، ممکن است به دلیل نداشتن تهویه مناسب، محیطی مرطوب و مناسب برای رشد باکتری ‌ها ایجاد کنند.

این باکتری ‌ها می ‌توانند به مواد غذایی نفوذ کرده و باعث آلودگی آنها و بیماری در مصرف کنندگان شوند.

با توجه به موارد ذکر شده و اهمیت موضوع به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان و جلوگیری از خطرات احتمالی رعایت موارد زیر توصیه می شود.

از بسته ‌بندی ‌هایی استفاده شود که دارای تأییدیه ‌های بهداشتی مانند نشان‌های FDA-approved، BPA-free یا استانداردهای اروپایی (EU 10/2011) هستند.

مصرف ‌کنندگان باید از خرید محصولات غذایی با بسته ‌بندی‌ های شکسته، تغییر رنگ داده یا دارای بوی غیر عادی خودداری کنند.

خودداری از انجماد مواد غذایی در نایلون ‌های معمولی؛ بسیاری از نایلون ‌ها مناسب فریزر نیستند و با یخ ‌زدگی دچار ترک خوردگی و مهاجرت ترکیبات به غذا می‌ شوند؛ بهتر است از کیسه‌ های مخصوص فریزر (Freezer-safe) استفاده شود.

خودداری از نگهداری غذاهای چرب در پلاستیک؛ چربی ‌ها مهاجرت مواد شیمیایی از پلاستیک به غذا را تسهیل می‌ کنن؛. برای موادی مانند روغن، گوشت و پنیر از کاغذهای مخصوص مواد غذایی یا ظروف شیشه ‌ای استفاده شود.

بررسی تاریخ تولید و شرایط نگهداری محصول؛ بسته ‌بندی ‌های قدیمی یا دچار تغییر رنگ و بوی غیر عادی ممکن است آلودگی شیمیایی یا میکروبی داشته باشند.

پرهیز از گرم‌ کردن غذا در ظروف فوم و پلاستیکی؛ ظروف فومی یا پلی ‌استایرن در اثر حرارت، مواد سرطان ‌زا مانند استایرن آزاد می ‌کنند.

استفاده از اپلیکیشن ‌ها یا لیبل ‌خوان ‌های هوشمند برای بررسی ترکیبات بسته ‌بندی و اصالت کالا.

اجتناب از استفاده مجدد از بطری ‌های پلاستیکی یک بار مصرف.

جایگزینی ظروف شیشه ‌ای یا استیل برای نگهداری غذا.

خودداری از گرم کردن غذا در ظروف پلاستیکی داخل مایکروویو، مگر اینکه روی آن “Microwave Safe” درج شده باشد.

خواندن برچسب ‌ها و اطلاعات محصول؛ پیش از خرید دنبال عبارت‌ های زیر بر روی محصول باشید:

“Food Grade”

“BPA-Free”

“Safe for Microwave”

“Recyclable”

«الهام باباعلی» کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی موادغذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

تاکید بر پیش بینی های لازم برای تداوم خدمات رسانی به مردم

پنجمین نشست ستاد مدیریت بحران دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با حضور اعضای هیات رئیسه، جمعی از مدیران ارشد دانشگاه، روسای شبکه های بهداشت درمان، روسا و مدیران بیمارستان های استان، روسای دانشگاه های علوم پزشکی فسا و جهرم، دانشکده های علوم پزشکی لار و گراش به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

مشاورعالی رییس دانشگاه در این نشست وبیناری ضمن قدردانی از تلاش های صورت گرفته طی چند روز گذشته، با روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی فارس، روسا و مسوولان شبکه های بهداشت و درمان، بیمارستان ها و مراکز آموزشی درمانی استان در خصوص مدیریت بحران و تداوم بی وقفه خدمت رسانی به مردم و مراجعان، سخن گفت.

دکتر «کوروش عزیزی» به آمادگی کامل مجموعه سلامت فارس در خدمات رسانی به مردم اشاره کرد و گفت: با هدف افزایش رضایتمندی مردم و خدمات رسانی به آنان، اقدامات لازم در حال انجام است.

دکتر «اورنگ ایلامی» معاون بهداشت دانشگاه نیز در این نشست در خصوص رعایت نکات اصول بهداشتی در بحران و ضرورت اطلاع رسانی در خصوص هشدارهای مورد نیاز آموزشی به مردم توضیحاتی ارایه داد و بر اهمیت فعالیت های کارشناسان بهداشت محیط و بهداشت حرفه‌ای در سطح استان، پیش‌بینی‌های مورد نیاز در حوزه بهداشت، تامین اقلام مورد نیاز حوزه بهداشت در استان، تامین سلامت روان جامعه، رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی در بحران و استفاده از اخبار معتبر و جلوگیری از شایعه پراکنی تاکید کرد.

دکتر «امین نیاکان» معاون درمان دانشگاه نیز در این نشست با تاکید بر اینکه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی زیر مجموعه دانشگاه به صورت شبانه روزی رصد می‌شوند، ضمن ارایه گزارشی از تخت‌های فعال بیمارستان های استان، عنوان کرد: باتوجه به اینکه استان فارس معین چند استان کشور است، هماهنگی لازم با مراکز درمانی استان برای خدمت رسانی به مصدومان احتمالی استان‌های مجاور انجام شده است.

دکتر «عبدالخالق کشاورزی» معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه نیز در این نشست در خصوص تامین اعتبارات، پشتیبانی مراکز زیرمجموعه دانشگاه، پیگیری تامین تجهیزات بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی درمانی استان، توضیحاتی ارایه داد.

دکتر «محمد جواد خشنود» معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست در خصوص پیگیری تامین نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی مورد نیاز مراکز آموزشی درمانی، فعالیت شرکت‌های دارویی و فعالیت داروخانه‌های بخش های دولتی و خصوصی، گزارشی ارایه کرد.

دکتر «آرمین عطار» معاون آموزشی و دکتر «مانیکا نگهداری پور» معاون بین الملل دانشگاه نیز در این نشست، مطالبی در خصوص حوزه های مرتبط بیان کردند.

جمعی از مدیران ارشد دانشگاه، روسای شبکه های بهداشت درمان، روسا و مدیران بیمارستان های استان، روسای دانشگاه های علوم پزشکی فسا و جهرم، دانشکده های علوم پزشکی لار و گراش به صورت وبیناری حضور داشتند و مطالبی در خصوص اقدامات انجام شده در مراکز زیر مجموعه خود ارائه کردند.

بررسی پیشرفت طرح های فرهنگی، ورزشی و دانشجویی در پردیس شهید دوران صدرا

با حضور معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و اعضای شورای مدیران این معاونت، نشست هم اندیشی در خصوص بررسی روند پیشرفت پروژه های پردیس شهید دوران در صدرا برگزار شد.

محمدرضا سمائی در حاشیه این نشست ضمن تاکید بر فراهم آوردن شرایط مطلوب در خصوص سرانه فیزیکی طرح های این معاونت، گفت: با حضور در پردیس شهید دوران و بررسی فضاهای فیزیکی زیر مجموعه این معاونت، از نزدیک در جریان این امور قرار می گیریم و برآنیم تا با استفاده از ظرفیت موجود و حمایت های دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به بهبود شرایط تا پیش از آغاز سال تحصیلی جدید گام برداریم.

معاون فرهنگی و دانشجویی ضمن تاکید بر استمرار جلسات دوره ایی پردیس شهید دوران در صدرا گفت: حضور مدیران در این مجموعه و از نزدیک در جریان امور قرار گرفتن آنها، می تواند نسبت به درک چالش های دانشجویان موثر واقع شده و با نگاه ویژه تری در صدد رفع آنها اقدام کرد.

دکتر سمائی به توجه ویژه اعضای هیات رییسه دانشگاه مبنی بر سرعت بخشیدن به تکمیل طرح های عمرانی دانشگاه اشاره کرد و گفت: انتظار می رود با ادامه این روند، میزان رضایتمندی را در بین دانشجویان افزایش دهیم.

این مقام مسوول در دانشگاه افزود: معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علاوه بر بررسی روند پیشرفت پروژه های فرهنگی، ورزشی و دانشجویی، بر توسعه وضعیت زیر ساختی تاکید کرد و با نگاه دراز مدت به این موضوع، چشم اندازی در خور شان و جایگاه دانشجویان و دانشگاه علوم پزشکی را پیش بینی می کند.

خودمراقبتی دیابت در دوران بارداری

دیابت بارداری یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که معمولاً در نیمه دوم بارداری تشخیص داده می ‌شود و در صورت کنترل نشدن، می‌ تواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارد.

خودمراقبتی نقش بسیار مهمی در مدیریت این نوع دیابت دارد.

اهمیت خودمراقبتی در دیابت بارداری

خودمراقبتی یعنی زن باردار با کمک تیم درمانی، مسئولیت پیگیری سلامت خود و جنین را به ‌عهده بگیرد؛ کنترل دیابت به پیشگیری از عوارضی مانند تولد نوزاد با وزن بالا، تولد نوزاد با نقص های مختلف، زایمان زودرس، افزایش فشار خون در مادر و احتمال بروز دیابت نوع ۲ در آینده کمک می ‌کند.

اصول مهم خودمراقبتی در دیابت بارداری

رژیم غذایی سالم مصرف غذاهای کم ‌چرب، کم‌ قند و سرشار از فیبر مانند سبزیجات، حبوبات و غلات کامل؛ پرهیز از مصرف قندهای ساده مانند شیرینی، نوشابه و آب‌ میوه‌ های صنعتی؛ وعده ‌های غذایی منظم و کوچک ‌تر برای کنترل بهتر قند خون(به جای سه وعده، ۵ تا ۶ وعده غذایی در روز).

فعالیت بدنی منظم پیاده ‌روی روزانه یا ورزش ‌های سبک مخصوص بارداری در صورت تأیید پزشک(به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در بیشتر روزهای هفته) به کنترل قند خون کمک می ‌کند.

کنترل مرتب قند خون؛ اندازه‌ گیری منظم و روزانه قند خون با استفاده از دستگاه اندازه گیری قند خون و ثبت آن در دفترچه یا نرم‌افزارهای مخصوص؛ بررسی قند خون ناشتا و دو ساعت پس از وعده‌های غذایی طبق دستور پزشک.

مصرف منظم دارو یا انسولین(در صورت نیاز و طبق تجویز پزشک)؛ اگر پزشک انسولین یا دارویی تجویز کرده است، مصرف آن باید دقیق و منظم باشد؛ همچنین مقدار مورد نیاز انسولین و یا سایر داروهای کاهش دهنده قند خون باید به طور مرتب توسط پزشک تنظیم شود.

مراجعه منظم به پزشک شرکت در ویزیت ‌های دوره ‌ای برای بررسی وضعیت سلامت مادر و جنین بسیار ضروری است.

مدیریت استرس استفاده از تکنیک ‌های آرام‌ سازی، خواب کافی و حمایت خانوادگی می ‌تواند به تعادل قند خون کمک کند.

نکته پایانی دیابت بارداری معمولاً پس از زایمان برطرف می ‌شود، اما ممکن است خطر بروز دیابت نوع ۲ را در آینده افزایش دهد؛ بنابراین، ادامه خودمراقبتی و مراجعه به پزشک پس از زایمان نیز اهمیت دارد.

با آگاهی، نظم و همکاری با تیم درمانی، می‌توان بارداری سالم و ایمنی را با وجود دیابت تجربه کنید.

محبوبه حاجی فقها

دکترای تخصصی گروه مامایی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

  • نویسنده : مریم توانا