بهره‌مندی قطب پزشکی جنوب کشور از خدمات درمانی و آموزشی دو پزشک خوزستانی
بهره‌مندی قطب پزشکی جنوب کشور از خدمات درمانی و آموزشی دو پزشک خوزستانی
قطب پزشکی جنوب کشور از خدمات درمانی و آموزشی دو پزشک خوزستانی بهره می برد.

نیما مهدی زادگان فوق تخصص قلب کودکان و مدیر گروه آموزشی کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دکتر بیژن خادمی متخصص گوش، حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از فرزندان خطه ایثار و مقاومت، استان خوزستان هستند که در قطب پزشکی جنوب کشور به ارائه خدمت به بیماران می‌پردازند.

بیژن خادمی متولد ۱۳۳۲ در استان خوزستان است و پس از گذراندن دوران ابتدایی و دبیرستان در استان مادری خود، در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد.

او، گفت: در سال ۱۳۶۷ با کسب رتبه نخست کشور در آزمون بورد تخصصی، در گروه گوش، حلق و بینی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ادامه فعالیت پرداخت و از سال ۱۳۶۸ تاکنون عضو هیات علمی این دانشگاه است.

نیما مهدی زادگان نیز متولد ۱۳۵۸ که پس از شروع جنگ تحمیلی، شهر مهمان نواز شیراز را از سال ۱۳۶۰ به عنوان خانه خود برگزید . دکتر مهدی زادگان دوران تحصیلات ابتدایی، دبیرستان پزشکی عمومی و تخصص و فوق تخصص خود را در شیراز سپری کرده است.

در حال حاضر هم بیماران و هم دانشجویان از خدمات درمانی و تخصص علمی و آموزشی این دو استاد پیشکسوت دانشگاه علوم پزشکی شیراز بهره‌مند هستند.

یک کشته و هفت مصدوم در واژگونی خودرو در جاده فسا

واژگونی خودروی سواری در جاده فسا به داراب یک کشته و هفت مصدوم برجای گذاشت.

نوح پیشه مسئول روابط عمومی اورژانس فسا گفت: در تماس تلفنی مبنی بر واژگونی خودروی سواری‌ام وی‌ام X۳۳ در جاده فسا به داراب حدفاصل روستای موردی، سه دستگاه آمبولانس از پایگاه‌های ششده، جلیان و دشت خانگلی این شهرستان به محل حادثه اعزام شدند.

وی افزود: در این حادثه نجاتگران هلال‌احمر ضمن ارزیابی و ایمن سازی صحنه، به رها سازی سرنشینان خودرو از جمله هفت مصدوم حادثه و یک فوتی اقدام کردند.

مسئول روابط عمومی اورژانس فسا ادامه داد: مصدومان با سه دستگاه آمبولانس به بیمارستان فوق تخصصی ولی عصر فسا انتقال داده شدند و فرد جان باخته نیز به عوامل انتظامی تحویل داده شد.

یائسگی و بیماری های قلبی عروقی

یائسگی با کاهش سطح استروژن خون باعث تغییرات عمده ای در بدن بانوان می شود.

سوخت و ساز چربی ها تغییر می کند و در نتیجه وزن بالا می رود، الگوی تجمع چربی در بدن تغییر کرده و بیشتر در پهلوها و شکم تجمع می کند. همچنین سطح خونی کلسترول بد یا LDL در خون افزایش یافته و با کاهش خاصیت ارتجاعی عروق، فشارخون بالا می رود.

افزایش مقاومت به انسولین افزایش می یابد و بالا رفتن میزان قند خون نیز از دیگر پیامدهای این تغییرات است و همه این عوامل باعث می شود خطر بروز حوادث قلبی عروقی در بانوانی که به سن یائسگی رسیده اند، بیشتر از بانوان در سن باروری باشد.

از طرفی، برخی از نشانه های مربوط به یائسگی مانند گرگرفتگی احساس تپش قلب درد در نواحی مختلف از جمله قفسه سینه، نداشتن تمرکز و فراموشی مختصر می تواند با وجود طبیعی بودن علائم بیماری های قلبی را تقلید کند یا باعث نگرانی در این مورد شود.

با در نظر گرفتن این افزایش خطر اقداماتی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم می تواند باعث شود این دوران از زندگی کم خطرتر و به سلامت طی شود.

مطالعات نشان می دهد که ورزش و کاهش وزن می تواند اثر قابل توجهی در کاهش خطر بروز حوادث قلبی عروقی داشته باشد و این تاثیر در بانوانی که در سن یائسگی هستند، بیشتر است.

تغییراتی که در دوران یائسگی در متابولیسم چربی ها و قند ایجاد می شود، لزوم داشتن تغذیه سالم و رژیم غذایی متعادل را بیشتر می کند.

با توجه به افزایش طبیعی فشارخون در این دوران، مصرف نمک و سدیم کمتر بیش از قبل اهمیت پیدا می کند.

مشاوره تغذیه برای رسیدن به یک رژیم غذایی شخصی سازی شده متناسب با سن، جنس، وزن و عادات غذایی می تواند تاثیر چشمگیری در بهبود سلامتی قلب و عروق داشته باشد.

در شرایطی که خطر بروز حوادث قلبی بالاتر از قبل است، دوری از عوامل خطری مانند سیگار و سایر دخانیات هم بسیار مهم است. باید دقت کنیم که بعد از یائسگی ضرری که دخانیات به سلامت قلب می رساند، بیشتر است و ترک مصرف آنها سود بیشتری به فرد می رساند. پس در صورت استفاده از دخانیات ترک آنها با کمک پزشک، گام بزرگی برای حفظ سلامتی است.

همچنین بر اساس آمارها، شیوع اختلالات روانپزشکی از جمله افسردگی و اضطراب در دوران یائسگی بیشتر می شود. از طرف دیگر ارتباط بیماری های قلبی عروقی و بیماری های روانپزشکی در گذشته اثبات شده است، در نتیجه درمان این بیماری ها زیر نظر روانپزشک و پیگیری دقیق وضعیت سلامت روان هم در این دوران بسیار اهمیت دارد.

روش های جایگزینی هورمون یا Hormone Replacement Therapy (HRT) اقدامات درمانی ای است که برای کاهش علائم یائسگی استفاده می شود. بر اساس مطالعات این روش ها می تواند خطر بروز حوادث قلبی عروقی را هم کاهش دهد، اما این کار باید با نظر پزشک متخصص زنان انجام شود، بنابراین توصیه می شود در ویزیت های دوره ای با پزشک متخصص زنان، در این مورد صحبت کنید.

دکتر «فریبا مرادی اردکانی»، مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

تعطیلی ۶ مراکز غیرمجاز زیبایی در شیراز / مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند از تعطیلی ۶ مراکز غیرمجاز زیبایی از ابتدای سال جاری تاکنون در شیراز خبر داد.

امین نیاکان، گفت: تبلیغات فریبنده مراکز غیر مجاز در فضای مجازی، در شرایطی انجام می‌شود که مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز نیست.

نیاکان، گفت: درصد بالایی از تبلیغات سودجویانه و فریبنده نیز در مورد جراحی های زیبایی پوست و مو در فضای مجازی، گمراه کننده است و موجب می‌شود افراد متقاضی با مراجعه به این مراکز غیر مجاز، دچار عوارض جبران ناپذیری شوند.

او، با اشاره به اینکه مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند، گفت: این اعمال زیبایی غیر مجاز، در مکان‌هایی مانند آرایشگاه‌ ها و حتی در منزل انجام می‌شود و شهروندان نباید جان و سلامت خود را به دست این گونه افراد سودجو و بی صلاحیت بسپارند.

معاون درمان دانشگاه خاطرنشان کرد: شهروندان در صورت مشاهده هر گونه تخلف در حوزه درمان، می توانند موضوع را با شماره تلفن های ۱۹۰ و ۱۸۱۹، به صورت شبانه‌روزی گزارش دهند.

حضور پزشکان طب اورژانس در لحظات بحرانی نجات بیماران، بارقه‌ای از امید و آرامش است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در پیامی به مناسبت روز جهانی طب اورژانس، به نقش مؤثر فعالان این حوزه در نجات بیماران در لحظات بحرانی اشاره کرد.

سید بصیر هاشمی، در این پیام با گرامیداشت این مناسبت، از اساتید، متخصصان و دانشجویان این رشته به پاس تلاش خالصانه در نجات بیماران قدردانی کرد.

در متن پیام آمده است:

از جمله زمینه‌ های توسعه نظام سلامت در مسیر تقویت خدمات طی سال‌های اخیر، افزودن حوزه طب اورژانس به زنجیره خدمات درمانی است که نقشی چشمگیر در بهبود فرآیندهای درمانی داشته و چرخه درمان بیماران را ارتقایی قابل توجه بخشیده است.

متخصصان شریف طب اورژانس با بهره‌مندی از دانش روزآمد و حس مسئولیت، نقشی بی‌بدیل در نجات جان انسان‌ها، کاهش آلام بیماران و ارتقای کیفیت خدمات درمانی ایفا می‌کنند؛ نقشی ارزنده در لحظات بحرانی که بارقه‌ای از امید و آرامش در دل بیماران و خانواده‌های آنان روشن می‌سازد.

فرا رسیدن روز جهانی طب اورژانس را به همکاران، اساتید ارجمند و دانشجویان پرتلاش این رشته در دانشگاه تبریک گفته و از تلاش‌های بی‌وقفه و ایثارگرانه شما عزیزان در خط مقدم نظام سلامت قدردانی می‌نمایم.

امیدوارم با تلاش و همدلی، شاهد ارتقای بیشتر سطح خدمات طب اورژانس در استان فارس و کشور عزیزمان باشیم؛ سلامتی، بهروزی و توفیق روزافزون شما عزیزان را آرزومندم.

برگزاری کمیته تلفیق برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع 

در نشست کمیته تلفیق برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع که با حضور معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد، ضمن مرور اهداف کلان این برنامه، چالش‌ها و موانع اجرایی آن بررسی و بر لزوم همکاری بیشتر بین واحدهای ستادی برای ارتقاء کیفیت خدمات سلامت تأکید شد.

اورنگ ایلامی، گفت: اجرای اثربخش برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع نیازمند تقویت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات، آموزش مداوم نیروهای بهداشتی و جلب مشارکت فعال مردم است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: داوم این‌گونه جلسات می‌تواند ضمن هم‌راستا ساختن فعالیت‌ها، زمینه‌ساز تصمیم‌گیری‌های مؤثرتر و کاربردی‌تر در مسیر اجرای صحیح برنامه باشد.

ایلامی، گفت: هماهنگی و پایبندی به مسئولیت‌های تعریف‌شده در هر سطح، نقش کلیدی در پیشبرد اهداف برنامه و انسجام فرآیندهای اجرایی دارد.

در ادامه این نشست، هریک از اعضا به بیان دیدگاه‌ها، پیشنهادها و راهکارهای اجرایی به منظور بهبود فرآیندهای موجود پرداختند.

کمیته تلفیق برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، با حضور معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مدیران ستادی، کارشناسان حوزه بهداشت و نمایندگان سایر کمیته های دیگر در سالن اجتماعات معاونت بهداشت دانشگاه برگزار شد.

نمک دریا؛ مفید یا مضر؟

در دنیای امروز که اطلاعات با سرعت گسترده ای در فضای مجازی منتشر می‌شود، تمایز میان واقعیت و باورهای نادرست، به چالشی اساسی تبدیل شده است.

یکی از این باورهای فراگیر شده، ادعاهای بی اساس تبلیغاتی مربوط به خواص بی‌نظیر و برتری نمک دریا نسبت به نمک‌های تصفیه شده و یددار است؛ بسیاری از افراد تحت تأثیر این تبلیغات، به مصرف نمک دریا روی آورده‌اند، غافل از اینکه این انتخاب نه تنها درست نیست، بلکه به طور جدی سلامت فرد و جامعه را به خطر اندازد.

در این گزارش به سراغ «مریم مهارت» رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز رفتیم تا با دیدی علمی و کارشناسی، پرده از حقایق مربوط به نمک دریا برداریم و پیامدهای مصرف آن را بر سلامت عمومی جامعه، به ویژه در زمینه کمبود ید، بررسی کنیم.

چرا مصرف نمک یددار تصفیه‌شده، یک ضرورت

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تاریخچه نمک ید دار تصفیه شده پرداخت و گفت: در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ شمسی، کمبود ید یک معضل اپیدمیولوژیک در حوزه سلامت ایران بود که عوارضی از جمله گواتر به عنوان عمده ترین عارضه کمبود ید، همچنین کاهش بهره هوشی و قدرت یادگیری، تاخیر رشد در کودکان و افزایش سقط و مرده زایی در جامعه را به همراه داشت داشت.

مهارت اجرای طرح غنی‌سازی نمک با استفاده از ید به صورت اجباری در کشور از سال ۱۳۷۳ را اقدامی با هدف مقابله با عوارض کمبود ید برشمرد و گفت: به دلیل دسترسی آسان، ارزان ، مصرف همگانی و تغییر نکردن مزه و رنگ نمک، این ماده غذایی به عنوان حامل مناسب ید انتخاب شد.

او با بیان اینکه با یددار کردن نمک، عوارض ناشی از کمبود ید به طور تقریبی ریشه‌کن شد، گفت: این دستاورد تا جایی چشمگیر بود که کشورهای دیگر نیز از تجربه موفق ایران در این زمینه بهره بردند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در چند سال اخیر، نتایج بررسی ید ادرار در برخی مردم استان‌ها نشان‌دهنده کاهش مجدد سطح ید بوده که زنگ خطر بازگشت این عوارض را به صدا درآورده است.

ادعاهای بی‌اساس درباره نمک دریا

مهارت، گفت: برخی افراد با ادعای خواص سلامتی بیشتر یا حتی یددار بودن نمک دریا به دلیل استخراج از دریا، اقدام به توزیع و فروش این ماده می‌کنند که این ادعاها بی‌اساس و خطرناک است.

او تصفیه نبودن، وجود ناخالصی‌ها و فلزات سنگین در نمک دریا را نخستین و مهم‌ترین مشکل مربوط به بسیاری از نمک‌های دریا و سنگ نمک ها عنوان کرد که باید مورد توجه مصرف کنندگن قرار گیرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه لازم است نمک مصرفی در برنامه غذایی، یددار و تصفیه شده باشد، اظهار کرد: فرآیند تصفیه، فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم، آرسنیک و جیوه و سایر ناخالصی‌ها را از نمک جدا می‌کند؛ این فلزات سنگین، حتی در مقادیر کم، می‌تواند اثرات سمی و مخربی بر سلامت انسان داشته باشد و مشکلات جدی برای کلیه‌ها، سیستم عصبی و سایر ارگان‌ها ایجاد کند.

مهارت، نمک‌های دریا که به طور مستقیم از طبیعت برداشت می‌شود، فاقد این فرآیند تصفیه بوده و آلاینده‌های موجود در آب دریا می‌تواند در آن‌ها تجمع یابد.

او در خصوص دیگر مشکلات مربوط به استفاده از نمک دریا گفت: برخلاف تصور عمومی، نمک دریا حاوی ید کافی نیست و مقدار ید آن نیز به شدت متغیر و غیرقابل کنترل است؛ نمک‌های یددار تصفیه شده، تحت نظارت دقیق نهادهای بهداشتی و با رعایت استانداردهای مشخص، حاوی میزان دقیق و کافی ید است.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: علاوه بر این، بسیاری از نمک‌های دریا و همچنین نمک های رنگی موجود در بازار، فاقد هرگونه برچسب‌گذاری معتبر، مهر استاندارد، تاریخ تولید و انقضا است.

چرا نمک ید دار تصفیه‌شده مصرف کنیم؟

مهارت با توصیه برای استفاده انحصاری از نمک یددار تصفیه‌شده در برناه غذایی روزانه افزود: کارخانه هایی که نمک دریا را به صورت تصفیه و یددار تولید می‌کنند، تحت نظارت دقیق هستند و محصول آن‌ها ایمن است؛ اما مصرف مستقیم نمک دریا و نمک‌های رنگی موجود در بازار که تصفیه نشده‌ است، خطرناک است و به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

تلاش دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای فرهنگ‌سازی مصرف نمک یددار

او همچنین به تلاش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای فرهنگ‌سازی و کنترل مصرف نمک یددار پرداخت و گفت: در مبحث فرهنگ‌سازی، ضمن تمرکز بر آموزش، اکنون تمامی مراکز خدمات جامع سلامت دارای کارشناس تغذیه هستند و یکی از اقدامات دانشگاه، آموزش مستقیم مردم در مراکزی نظیر مدارس، مساجد، پادگان‌ها و برگزاری کلاس‌های آموزشی برای کارکنان
ادارات است.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: از دیگر اقدامات دانشگاه در این زمینه اختصاص بازه زمانی برای آموزش اهمیت مصرف نمک یددار و نحوه صحیح نگهداری آن با همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف است.

مهارت ادامه داد: تولید محتواهای آموزشی از سوی کارشناسان تغذیه برای فضای مجازی‌ شامل پیام‌های کوتاه و بولتن‌های خبری که به صورت مستمر در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود؛ برگزاری پویش های متعدد برای اطلاع‌رسانی به مردم در مورد اهمیت و نحوه صحیح مصرف و نگهداری نمک یددار نیز از دیگر اقدامات است.

او، گفت: تمامی اعضای تیم سلامت شامل پزشکان، مراقبان سلامت، بهورزان و سایر کارکنان حوزه بهداشت در این خصوص آموزش دیده‌اند و دوشادوش کارشناسان تغذیه در راستای اطلاع‌رسانی به مردم و تأکید بر اهمیت مصرف نمک یددار فعالیت می‌کنند.

پایش مستمر کمیته‌های نظارتی برای حفظ سلامت جامعه

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز به اقدامات نظارتی و پایش مستمر در این زمینه نیز اشاره و اظهار کرد: از دیگر اقدامات، ارزیابی دوره ای نمونه‌های ادرار دانش‌آموزان و زنان باردار است تا نسبت به کافی بودن دریافت ید در برنامه غذایی اطمینان حاصل شود.

او با اشاره به آخرین داده‌های دانشگاه علوم پزشکی شیراز و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وضعیت استان فارس را در زمینه مصرف ید در مقایسه با سایر استان‌ها مطلوب ارزیابی کرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز به همکاری بخش‌های مختلف مجموعه سلامت فارس در این زمینه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بخش کنترل کیفی کارخانه ها با همکاری معاونت غذا و دارو، بخش نظارت بر توزیع نمک با مشارکت حوزه بهداشت محیط و بخش مصرف نمونه نمک خانوارها نیز به همت مراقبان سلامت و بهورزها به ویژه در مناطق روستایی، پیگیری می‌ شود که دستیابی به هدف مهم تامین ید موردنیاز مردم استان، حاصل این مشارکت دسته جمعی است.

او، گفت: تمامی بخش‌های درون‌بخشی و برون‌بخشی مرتبط با موضوع ید در این کمیته عضو هستند و نشست های این کمیته، هر شش ماه یک بار، با هدف ارائه گزارش عملکرد اقدامات، پایش چالش های موجود در حیطه کنترل کیفی و فرهنگ‌سازی و برنامه‌ریزی در این زمینه، برگزار می شود.

مهارت، گفت: هر فرد بزرگسال در طول روز کمتر از یک قاشق مرباخوری، به میزان ۵ گرم نمک نیاز دارد که این مقدار شامل نمک موجود در نان و مواد غذایی آماده نیز می‌شود، بنابراین در کنار توصیه به استفاده محدود از نمک در برنامه غذایی، میزان مصرفی لازم است به صورت یددار باشد.

پیام تسلیت معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه در پی درگذشت نیروی شاغل در مجتمع فرهنگی، آموزشی و ورزشی ولایت

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با صدور پیامی، درگذشت زنده یاد «سید رسول حسنی» نیروی شاغل در مجتمع فرهنگی، آموزشی و ورزشی ولایت را تسلیت گفت.

در متن پیام دکتر «عبدالخالق کشاورزی» آمده است:

«وبشر الصّابرین الّذین إذا أصابتْهمْ مصیبهٌ قالوا إنّا للّه وإنّا إلیْه راجعون»

خبر درگذشت زنده یاد «سید رسول حسنی»، از کارکنان مجتمع فرهنگی، ورزشی ولایت، موجب تالم و تاثر فراوان شد.

بی شک، تلاش های ارزنده ایشان در عرصه خدمات رسانی، بدرقه خیری برای سرای باقی و مایه نیک نامی در دنیا خواهد گردید.

اینجانب مصیبت وارده را به خانواده محترم آن مرحوم و همکاران محترم ایشان در مجتمع فرهنگی، ورزشی ولایت، تسلیت عرض نموده و از درگاه ایزد منان برای آن مرحوم علو درجات، رحمت و مغفرت واسعه الهی و برای بازماندگان، صبوری و شکیبایی را طلب می کنم.

دکتر عبدالخالق کشاورزی

معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

تعطیلی ۶ مراکز غیرمجاز زیبایی در شیراز / مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند از تعطیلی ۶ مراکز غیرمجاز زیبایی از ابتدای سال جاری تاکنون در شیراز خبر داد.

امین نیاکان، گفت: تبلیغات فریبنده مراکز غیر مجاز در فضای مجازی، در شرایطی انجام می‌شود که مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز نیست.

نیاکان، گفت: درصد بالایی از تبلیغات سودجویانه و فریبنده نیز در مورد جراحی های زیبایی پوست و مو در فضای مجازی، گمراه کننده است و موجب می‌شود افراد متقاضی با مراجعه به این مراکز غیر مجاز، دچار عوارض جبران ناپذیری شوند.

او، با اشاره به اینکه مکان‌های ارائه دهنده خدمات پزشکی، باید مجوز قانونی و تابلوی معتبر داشته باشند، گفت: این اعمال زیبایی غیر مجاز، در مکان‌هایی مانند آرایشگاه‌ ها و حتی در منزل انجام می‌شود و شهروندان نباید جان و سلامت خود را به دست این گونه افراد سودجو و بی صلاحیت بسپارند.

معاون درمان دانشگاه ، گفت: شهروندان در صورت مشاهده هر گونه تخلف در حوزه درمان، می توانند موضوع را با شماره تلفن های ۱۹۰ و ۱۸۱۹، به صورت شبانه‌روزی گزارش دهند.

برگزاری سمینار تخصصی عوامل موثر بر سلامت و ناباروری مردان 

مدیر طب سنتی و مکمل معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز از برگزاری سمینار تخصصی عوامل موثر بر سلامت جنسی و ناباروری مردان خبر داد.

فرهاد شفیعی، گفت: این سمینار با هدف بررسی علل و عوامل موثر بر ناباروری مردان و همچنین ارتقای سلامت آنان برگزار شد.

شفیعی، گفت: متخصصان برجسته در این حوزه به ارائه مقالات و نتیجه تحقیقات و روش‌های نوین درمان ناباروری مردان پرداختند.

او، در این سمینار، آخرین یافته‌های علمی در خصوص سلامت و ناباروری آقایان، علل ناباروری و روش‌های تشخیص، درمان‌های نوین ناباروری، تکنیک‌های کم تهاجمی تغذیه و سلامت مردان، کاربرد طب سنتی در درمان ناباروری مطرح شد.

این سمینار در سالن اندیشه دانشکده پزشکی شیراز برگزار شد.

چهاردهمین نشست ملی رؤسای دبیرخانه‌های سلامت و امنیت غذایی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور

چهاردهمین نشست ملی رؤسای دبیرخانه‌های سلامت و امنیت غذایی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور (ساغ)، به میزبانی دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در دانشکده مدیریت دانشگاه علوم پزشکی ایران و با حضور مشاور وزیر و رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و معاون دبیرخانه شورا برگزار شد.

هدف اصلی این نشست، مرور برنامه عملیاتی دبیرخانه‌های ساغ دانشگاه‌ها برای سال ۱۴۰۴ و بررسی برش‌های استانی برنامه‌های دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بود.

در این نشست، رؤسا و کارشناسان دبیرخانه شورا به ارائه گزارش‌ها و برنامه‌های پیش‌رو پرداختند و نمایندگان دانشگاه‌ها نیز با ارائه دیدگاه‌ها و پیشنهادات خود، در راستای بهبود و ارتقای برنامه‌های عملیاتی مشارکت فعال داشتند.دکتر «سیدحسن امامی رضوی» مشاور وزیر و رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، دکتر «محمداسماعیل مطلق» معاون دبیرخانه شورا و جمعی از رؤسا و کارشناسان گروه‌های کاری دبیرخانه شورای عالی حضور داشتند، همچنین بیش از ۵۰ نفر از رؤسای دبیرخانه‌های سلامت و امنیت غذایی دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور در این نشست شرکت کردند.

این نشست ملی فرصتی ارزشمند برای هم‌اندیشی، تبادل تجربیات و هم‌افزایی میان فعالان حوزه سلامت و امنیت غذایی در نظام آموزش عالی کشور فراهم کرد.

حضور پزشکان طب اورژانس در لحظات بحرانی نجات بیماران، بارقه‌ای از امید و آرامش است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در پیامی به مناسبت روز جهانی طب اورژانس، به نقش مؤثر فعالان این حوزه در نجات بیماران در لحظات بحرانی اشاره کرد.

دکتر «سید بصیر هاشمی» در این پیام با گرامیداشت این مناسبت، از اساتید، متخصصان و دانشجویان این رشته به پاس تلاش خالصانه در نجات بیماران قدردانی کرد.

در متن پیام آمده است:

از جمله زمینه‌ های توسعه نظام سلامت در مسیر تقویت خدمات طی سال‌های اخیر، افزودن حوزه طب اورژانس به زنجیره خدمات درمانی است که نقشی چشمگیر در بهبود فرآیندهای درمانی داشته و چرخه درمان بیماران را ارتقایی قابل توجه بخشیده است.

متخصصان شریف طب اورژانس با بهره‌مندی از دانش روزآمد و حس مسئولیت، نقشی بی‌بدیل در نجات جان انسان‌ها، کاهش آلام بیماران و ارتقای کیفیت خدمات درمانی ایفا می‌کنند؛ نقشی ارزنده در لحظات بحرانی که بارقه‌ای از امید و آرامش در دل بیماران و خانواده‌های آنان روشن می‌سازد.

فرا رسیدن روز جهانی طب اورژانس را به همکاران، اساتید ارجمند و دانشجویان پرتلاش این رشته در دانشگاه تبریک گفته و از تلاش‌های بی‌وقفه و ایثارگرانه شما عزیزان در خط مقدم نظام سلامت قدردانی می‌نمایم.

امیدوارم با تلاش و همدلی، شاهد ارتقای بیشتر سطح خدمات طب اورژانس در استان فارس و کشور عزیزمان باشیم؛ سلامتی، بهروزی و توفیق روزافزون شما عزیزان را آرزومندم.

دکتر سید بصیر هاشمی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

دعوت رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای مراجعه دوره ای همکاران به مرکز کوهورت سلامت کارکنان دانشگاه

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ضمن بازدید از مرکز کوهورت سلامت کارکنان دانشگاه و انجام آزمایش های دوره ای، از دانشگاهیان علوم پزشکی شیراز برای مراجعه منظم به این مرکز دعوت کرد.

سید بصیر هاشمی، طی یادداشتی در حاشیه حضور در این مرکز، از همکاران دانشگاه دعوت کرد با مراجعه به کوهورت سلامت کارکنان دانشگاه، نسبت به وضعیت سلامت خود آگاهی یابند.

در این یادداشت آمده است:

در تاریخ ۶ خرداد ۱۴۰۴ جهت ارزیابی و انجام تست های ضروری به مرکز پایش سلامت کارکنان و کوهورت سلامت مراجعه و ارزیابی های لازم انجام شد. همکاران کاملا به کارشان مسلط بوده و با احترام و راهنمایی مناسب، اقدامات لازم را انجام دادند.

ضمن تشکر از ریاست، کارکنان و مدیران مرکز فوق، توصیه اکید دارم همه همکاران دانشگاه به این مرکز مراجعه و از خدمات آن بهره مند شوند.

دکتر سید بصیر هاشمی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

کوهورت سلامت کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز از نیمه مرداد سال ۱۳۹۷ کار خود را به صورت رسمی آغاز کرده است و روزانه پذیرای کارکنان در زمینه انجام ارزیابی های سلامت محور در زمینه های مختلف است.

بازدید رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز از پروژه بهسازی اتاق عمل بیمارستان خلیلی

رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با حضور در مرکز آموزشی درمانی خلیلی، از پروژه بهسازی و نوسازی اتاق عمل این مرکز بازدید کرد.

دکتر سید بصیر هاشمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این بازدید که با همراهی جمعی از مدیران حوزه درمان و مسئولان فنی بیمارستان خلیلی انجام شد، روند پیشرفت عملیات بهسازی و نوسازی اتاق عمل بیمارستان خلیلی را به صورت میدانی مورد بررسی قرار داد.

دکتر هاشمی در این بازدید، ضمن گفت ‌و گو با تیم اجرایی پروژه و مدیر بیمارستان خلیلی، بر ضرورت تسریع در روند بهسازی با حفظ کیفیت و رعایت کامل استانداردهای ایمنی و بهداشتی تأکید کرد.

وی با اشاره به اهمیت ارتقاء زیرساخت‌ های درمانی، اظهار داشت: اتاق عمل یکی از حیاتی‌ترین بخش‌های هر مرکز درمانی است و هرگونه نوسازی در این حوزه باید با حساسیت بالا و رعایت اصول فنی و تخصصی انجام شود، زیرا سلامت بیماران و کیفیت ارائه خدمات درمانی به طور مستقیم تحت تأثیر آن قرار دارد.

رییس دانشگاه با قدردانی از تلاش ‌های کادر مدیریتی و اجرایی بیمارستان خلیلی، بر تداوم نظارت‌های دوره‌ای مدیران دانشگاه بر روند پیشرفت این پروژه و تامین منابع مورد نیاز، تاکید کرد.

در ادامه این بازدید، مدیر بیمارستان خلیلی با ارائه گزارشی از روند پیشرفت پروژه، به تشریح اقدامات انجام ‌شده و برنامه ‌ریزی‌ های آینده برای تکمیل طرح بهسازی اتاق عمل این بیمارستان پرداخت.

«کاظم شعبانی» با اشاره به تعامل و همکاری موثر با دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ابراز امیدواری کرد با حمایت‌های مستمر و نظارت دقیق، این پروژه در موعد مقرر به بهره‌برداری برسد و زمینه ارتقای خدمات جراحی و افزایش رضایتمندی بیماران فراهم شود.

تاکید بر برخورد قاطع با مراکز غیرمجاز و پیگیری دغدغه‌های متخصصان پوست، مو و زیبایی

نشست هم‌اندیشی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با حضور جمعی از متخصصان پوست، مو و زیبایی برگزار شد.

معاون درمان دانشگاه گفت: در این نشست، چالش‌های مربوط به حوزه پوست، مو و زیبایی در استان فارس مورد بررسی قرار گرفت.

دکتر «امین نیاکان» در این باره گفت: دانشگاه علوم پزشکی شیراز تمام تلاش خود را برای حمایت از متخصصان و ارائه خدمات باکیفیت به مردم به کار خواهد بست.

در این نشست، مقرر شد تا کارگروهی متشکل از نمایندگان دانشگاه و متخصصان پوست، مو و زیبایی تشکیل شده و راهکارهای عملی برای رفع چالش ها، ارتقای سطح خدمات و برخورد با مراکز غیرمجاز در این حوزه مور بررسی قرار گیرد.

نمک دریا؛ مفید یا مضر؟
در دنیای امروز که اطلاعات با سرعت گسترده ای در فضای مجازی منتشر می‌شود، تمایز میان واقعیت و باورهای نادرست، به چالشی اساسی تبدیل شده است.

یکی از این باورهای فراگیر شده، ادعاهای بی اساس تبلیغاتی مربوط به خواص بی‌نظیر و برتری نمک دریا نسبت به نمک‌های تصفیه شده و یددار است؛ بسیاری از افراد تحت تأثیر این تبلیغات، به مصرف نمک دریا روی آورده‌اند، غافل از اینکه این انتخاب نه تنها درست نیست، بلکه به طور جدی سلامت فرد و جامعه را به خطر اندازد.

چرا مصرف نمک یددار تصفیه‌شده، یک ضرورت

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تاریخچه نمک ید دار تصفیه شده پرداخت و گفت: در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ شمسی، کمبود ید یک معضل اپیدمیولوژیک در حوزه سلامت ایران بود که عوارضی از جمله گواتر به عنوان عمده ترین عارضه کمبود ید، همچنین کاهش بهره هوشی و قدرت یادگیری، تاخیر رشد در کودکان و افزایش سقط و مرده زایی در جامعه را به همراه داشت داشت.

مهارت اجرای طرح غنی‌سازی نمک با استفاده از ید به صورت اجباری در کشور از سال ۱۳۷۳ را اقدامی با هدف مقابله با عوارض کمبود ید برشمرد و توضیح داد: به دلیل دسترسی آسان، ارزان ، مصرف همگانی و تغییر نکردن مزه و رنگ نمک، این ماده غذایی به عنوان حامل مناسب ید انتخاب شد.

او با بیان اینکه با یددار کردن نمک، عوارض ناشی از کمبود ید به طور تقریبی ریشه‌کن شد، ادامه داد: این دستاورد تا جایی چشمگیر بود که کشورهای دیگر نیز از تجربه موفق ایران در این زمینه بهره بردند.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: در چند سال اخیر، نتایج بررسی ید ادرار در برخی مردم استان‌ها نشان‌دهنده کاهش مجدد سطح ید بوده که زنگ خطر بازگشت این عوارض را به صدا درآورده است.

ادعاهای بی‌اساس درباره نمک دریا

مهارت با اشاره به رواج نمک دریا و نمک‌های رنگی در بازار افزود: برخی افراد با ادعای خواص سلامتی بیشتر یا حتی یددار بودن نمک دریا به دلیل استخراج از دریا، اقدام به توزیع و فروش این ماده می‌کنند که این ادعاها بی‌اساس و خطرناک است.

او تصفیه نبودن، وجود ناخالصی‌ها و فلزات سنگین در نمک دریا را نخستین و مهم‌ترین مشکل مربوط به بسیاری از نمک‌های دریا و سنگ نمک ها عنوان کرد که باید مورد توجه مصرف کنندگن قرار گیرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه لازم است نمک مصرفی در برنامه غذایی، یددار و تصفیه شده باشد، اظهار کرد: فرآیند تصفیه، فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم، آرسنیک و جیوه و سایر ناخالصی‌ها را از نمک جدا می‌کند؛ این فلزات سنگین، حتی در مقادیر کم، می‌تواند اثرات سمی و مخربی بر سلامت انسان داشته باشد و مشکلات جدی برای کلیه‌ها، سیستم عصبی و سایر ارگان‌ها ایجاد کند.

به گفته مهارت، نمک‌های دریا که به طور مستقیم از طبیعت برداشت می‌شود، فاقد این فرآیند تصفیه بوده و آلاینده‌های موجود در آب دریا می‌تواند در آن‌ها تجمع یابد.

او در خصوص دیگر مشکلات مربوط به استفاده از نمک دریا گفت: برخلاف تصور عمومی، نمک دریا حاوی ید کافی نیست و مقدار ید آن نیز به شدت متغیر و غیرقابل کنترل است؛ نمک‌های یددار تصفیه شده، تحت نظارت دقیق نهادهای بهداشتی و با رعایت استانداردهای مشخص، حاوی میزان دقیق و کافی ید است.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: علاوه بر این، بسیاری از نمک‌های دریا و همچنین نمک های رنگی موجود در بازار، فاقد هرگونه برچسب‌گذاری معتبر، مهر استاندارد، تاریخ تولید و انقضا است.

چرا نمک یددار تصفیه‌شده مصرف کنیم؟

مهارت با توصیه برای استفاده انحصاری از نمک یددار تصفیه‌شده در برناه غذایی روزانه افزود: کارخانه هایی که نمک دریا را به صورت تصفیه و یددار تولید می‌کنند، تحت نظارت دقیق هستند و محصول آن‌ها ایمن است؛ اما مصرف مستقیم نمک دریا و نمک‌های رنگی موجود در بازار که تصفیه نشده‌ است، خطرناک است و به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

تلاش دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای فرهنگ‌سازی مصرف نمک یددار

او همچنین به تلاش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای فرهنگ‌سازی و کنترل مصرف نمک یددار پرداخت و گفت: در مبحث فرهنگ‌سازی، ضمن تمرکز بر آموزش، اکنون تمامی مراکز خدمات جامع سلامت دارای کارشناس تغذیه هستند و یکی از اقدامات دانشگاه، آموزش مستقیم مردم در مراکزی نظیر مدارس، مساجد، پادگان‌ها و برگزاری کلاس‌های آموزشی برای کارکنان ادارات است.

رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: از دیگر اقدامات دانشگاه در این زمینه اختصاص بازه زمانی برای آموزش اهمیت مصرف نمک یددار و نحوه صحیح نگهداری آن با همکاری سازمان ها و نهادهای مختلف است.

مهارت ادامه داد: تولید محتواهای آموزشی از سوی کارشناسان تغذیه برای فضای مجازی‌ شامل پیام‌های کوتاه و بولتن‌های خبری که به صورت مستمر در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود؛ برگزاری پویش های متعدد برای اطلاع‌رسانی به مردم در مورد اهمیت و نحوه صحیح مصرف و نگهداری نمک یددار نیز از دیگر اقدامات است.

او همچنین به نقش گسترده تیم سلامت در این زمینه اشاره کرد و گفت: تمامی اعضای تیم سلامت شامل پزشکان، مراقبان سلامت، بهورزان و سایر کارکنان حوزه بهداشت در این خصوص آموزش دیده‌اند و دوشادوش کارشناسان تغذیه در راستای اطلاع‌رسانی به مردم و تأکید بر اهمیت مصرف نمک یددار فعالیت می‌کنند.

پایش مستمر کمیته‌های نظارتی برای حفظ سلامت جامعه

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز به اقدامات نظارتی و پایش مستمر در این زمینه نیز اشاره و اظهار کرد: از دیگر اقدامات، ارزیابی دوره ای نمونه‌های ادرار دانش‌آموزان و زنان باردار است تا نسبت به کافی بودن دریافت ید در برنامه غذایی اطمینان حاصل شود.

او با اشاره به آخرین داده‌های دانشگاه علوم پزشکی شیراز و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وضعیت استان فارس را در زمینه مصرف ید در مقایسه با سایر استان‌ها مطلوب ارزیابی کرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز به همکاری بخش‌های مختلف مجموعه سلامت فارس در این زمینه اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بخش کنترل کیفی کارخانه ها با همکاری معاونت غذا و دارو، بخش نظارت بر توزیع نمک با مشارکت حوزه بهداشت محیط و بخش مصرف نمونه نمک خانوارها نیز به همت مراقبان سلامت و بهورزها به ویژه در مناطق روستایی، پیگیری می‌ شود که دستیابی به هدف مهم تامین ید موردنیاز مردم استان، حاصل این مشارکت دسته جمعی است.

او همچنین به فعالیت‌ کمیته پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید در سطح استان فارس نیز اشاره کرد و گفت: تمامی بخش‌های درون‌بخشی و برون‌بخشی مرتبط با موضوع ید در این کمیته عضو هستند و نشست های این کمیته، هر شش ماه یک بار، با هدف ارائه گزارش عملکرد اقدامات، پایش چالش های موجود در حیطه کنترل کیفی و فرهنگ‌سازی و برنامه‌ریزی در این زمینه، برگزار می شود.

مهارت در پایان یادآور شد: هر فرد بزرگسال در طول روز کمتر از یک قاشق مرباخوری، به میزان ۵ گرم نمک نیاز دارد که این مقدار شامل نمک موجود در نان و مواد غذایی آماده نیز می‌شود، بنابراین در کنار توصیه به استفاده محدود از نمک در برنامه غذایی، میزان مصرفی لازم است به صورت یددار باشد.

 

  • نویسنده : مریم توانا