با حضور مشاور عالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، چهل و ششمین نشست ستاد ارتقاء تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه سلامت برگزار شد.
محمود نجابت در ادامه با تقدیر از مسئولان دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی دانشگاه در زمینه برگزاری دومین جشنواره علوم نوین، انگیزه و توان اساتید و دانشجویان این دانشکده برای اجرای این رویداد علمی را ستودنی دانست
او، گفت: توسعه اقدامات آموزشی، علمی و فناوری در دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی می تواند زمینه ساز ارتباط بیشتر و موثرتر و ترویج علم و فناوری در جامعه باشد که حاصل آن، توسعه و ارتقای طرح های تحقیقاتی است.
مشاور عالی رئیس دانشگاه همچنین همکاری و ارتباط دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی با مدرسه استعدادهای درخشان را از دیگر برنامه ها و فعالیت های خوب این دانشکده عنوان کرد.
حمایت از طرح های و برنامه های علمی، تحقیقاتی و دانش بنیان از دیگر تاکیدهای دکتر نجابت در نشست امروز ستاد ارتقاء تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه سلامت بود.
در این نشست همچنین دکتر «نگار آذرپیرا» رئیس برج پژوهشی حضرت محمد رسول الله(ص) گزارشی از روند اقدامات انجام شده در زمینه بهره برداری از اتاق تمیز برج پژوهشی و هادی علیقلی رئیس دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی نیز گزارشی از روند برگزاری دومین جشنواره علوم نوین و اقدامات این دانشکده به منظور ترویج فناوری، به حاضران ارائه دادند.
ارائه گزارش اعضای ستاد ارتقاء تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین در حوزه سلامت از اقدامات انجام شده در واحدهای مختلف دانشگاه در راستای اجرای برنامه های این ستاد، از دیگر محورهای این نشست بود.
تغذیه در ماه مبارک رمضان از وظایف اصلی مواد غذایی دریافتی برای تامین انرژی
اصول تغذیه در ماه مبارک رمضان (وعده افطار) یکی از وظایف اصلی مواد غذایی دریافتی، تامین انرژی مورد نیاز سلول های بدن است.
کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها، همگی می توانند در بدن انرژی تولید کنند، اما تولید انرژی مورد نیاز برای بدن، وظیفه اصلی کربوهیدرات ها و یکی از وظایف چربی ها است.
در گرسنگی های طولانی و پس از تخلیه منابع کربوهیدرات و چربی، بدن به ناچار برای تأمین گلوکز مورد نیاز، به سراغ پروتئین های موجود، به خصوص ماهیچه ها می رود که آنها را تجزیه کرده و سبب تحلیل آنها می شود.
وظیفه اصلی یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان (که در آن گرسنگی طولانی مدت وجود دارد)، ممانعت و یا به حداقل رساندن بروز این حالت و تجزیه نشدن بافت ماهیچه ای است. برنامه غذایی مناسب در ماه مبارک رمضان بهتر است شامل سه وعده اصلی افطار، شام و سحری باشد.
در طول ماه مبارک رمضان، رژیم غذایی افراد نباید با حالت عادی تفاوت زیادی داشته باشد رژیم غذایی باید به گونه ای باشد که وزن فرد ثابت بماند، البته ماه رمضان برای افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند، فرصت مناسبی به شمار می آید.
تغذیه صحیح به هنگام افطار توصیه می شود افطار را با نوشیدنی های گرم مانند آب جوش، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز و پس از آن می توانید از خرما یا کشمش استفاده کنید، زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پرخوری به هنگام افطار ممانعت می کنند ، علاوه بر آن، مصرف خرما در ماه مبارک رمضان، در تنظیم قند خون بسیار مفید است و باید از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز شود.
در هنگام افطار، مصرف غذاهای سبک و مختصر مانند گروه های غذایی لبنیات، میوه و سبزی، نان و غلات برای افزایش قند خون مانند نان و پنیر و سبزی توصیه می شود، همچنین استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ کم چرب، آش کم حبوبات، حلیم بدون روغن نیز مناسب است.
دریافت مایعات به هنگام افطار و سحر، موجب حفظ تعادل آب و مواد معدنی فرد روزه دار می شود.
استفاده از سبزی و میوه در هنگام افطار و همچنین در فاصله بین افطار تا سحر، به دلیل اینکه منبع خوبی از آب و فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود.
به دلیل طولانی بودن ساعات روزه داری و نسبتا کوتاه بودن زمان صرف غذا در طول شبانه روز، لازم است که برای وعده های سحر و افطار به کند هضم بودن غذا دقت کنید مصرف غذاهای کند هضم مانند حلیم بدون روغن، انواع خورش یا خوراک کم چرب، خوراک مرغ و گوشت کم چرب به همراه سبزیجات آب پز ، انواع سوپ یا آش رقیق و کم چرب، تخم مرغ آبپز، فرنی، آش رشته، شیر برنج در افطار توصیه می شود.
عادات غذایی غلط در وعده افطار: در وعده افطار از پرخوری اجتناب کنید و تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ویتامین ها و مواد معدنی هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه استفاده کنید.
مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب، شور و سرخ شده به هنگام افطار، مناسب نیست، به طور کلی بهتر است به جای غذاهای چرب و سرخ کرده، از غذاهای آبپز و بخارپز استفاده شود.
از مصرف آب سرد و یا نوشیدنی های سرد در شروع افطار پرهیز کنید، همچنین مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود.
از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنید، چراکه این قبیل مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند که به هنگام سحر به دلیل پربودن معده، میل به غذا کاهش پیدا کند. یکی از نکاتی که در این ماه باید به آن توجه داشته باشید، این است که در ماه مبارک رمضان به دلیل افزایش استراحت و کاهش فعالیت، متابولیسم بدن به طور طبیعی کاهش پیدا می کند، بنابراین داشتن رژیم غذایی در ماه رمضان کمک قابل توجه ای به حفظ سلامتی بدن دارد.
فاطمه ایزدی کارشناس ارشد تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان خرامه
توصیه های تغذیه ای طب ایرانی برای روزه داری در ماه مبارک رمضان
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت روزه داری صحیح در پاکسازی و سلامت بدن، به تدابیر طب ایرانی برای روزه داری در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: مصرف مایعات سرد در ابتدای باز کردن روزه، میتواند موجب اختلال در قدرت هضم شده و در صورت تکرار موجب بیماریهای گوارشی شود.
مهشید چایچی با بیان اینکه پاکسازی بدن از مواد زائد یکی از ضروریات حفظ سلامتی با شروع فصل بهار است، گفت: در طب ایرانی با شروع فصل بهار توصیه شده ضمن کاهش حجم غذا، از غذاهای کم کالری استفاده شود تا بدن بتواند عملیات پاکسازی و دفع مواد زائد را به راحتی انجام دهد و فشاری به آن وارد نشود.
او، روزه داری متناوب در طب ایرانی را از روش های پاکسازی بدن دانست و گفت: روزه داری در بسیاری از بیماری ها به ویژه امتلا یا پری بدن از مواد زائد به عنوان یک روش درمانی توصیه شده است.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل توقف خوردن و آشامیدن در طول ساعات روز را مهمترین تغییراتی دانست که ماه رمضان در سبک زندگی افراد ایجاد می کند.
او گفت: این تغییر عادت به بدن کمک میکند که در ساعات روزه داری مواد زائدی را که در بدن تجمع پیدا کرده، به تدریج تبدیل به مواد قابل دفع کرده و از ضرر آنها خلاص شود.
چایچی، گفت: روزه از عباداتی است که اثرات آن در حفظ سلامتی اثبات شده اگرچه بدن انسان در همان روزهای اول این ماه به تدریج با این شرایط تطابق پیدا میکند اما لازم است سبک زندگی از جمله در ساعات محدود بین افطاری و سحری، زمان خوردن و نوع غذاهای مصرفی طوری تنظیم شود که بدن را در حفظ شرایط پایدار خود کمک کند.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان اینکه اگر آداب خوردن و سبک زندگی مناسب نداشته باشیم، روزه داری هم میتواند موجب مشکلاتی برای سلامتی بشود، ادامه داد: لازم است افراد در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه غذاهایی را مصرف کنند که مناسب مزاج(شرایط فردی از نظر بدنی و روانی) آنها باشد.
این کار باعث میشود طبیعت بدن بتواند در شرایط روزه نیز به وظیفه خود یعنی حفظ سلامتی عمل کند.
این پزشک و متخصص طب ایرانی توصیه کرد: مصرف مایعات سرد در ابتدای باز کردن روزه، میتواند موجب اختلال در قدرت هضم شده و در صورت تکرار موجب بیماری های گوارشی شود. پس بهتر است افطاری با مایعات سرد آغاز نشود و در صورت استفاده از مایعات خنک بهتر است جرعه جرعه، نوشیده شود.
او، گفت: معده خالی در زمان افطاری تحمل غذای سنگین را ندارد.
مصرف بعضی غذاها که در هنگام افطاری متداول است، مثل آش رشته با روغن فراوان، زولبیا بامیه، کله پاچه و سیراب شیردان مناسب نیست و به جای آن میتوان با توجه به شرایط بدنی، از سوپ ها، آش ها، حریره ها، مرباها و شیرینی های طبیعی مثل عسل، کشمش، مویز و خرما استفاده کرد.
چایچی گفت: بهتر است در هر وعده فقط یک نوع غذا میل و از پرخوری و روی هم خوری چه در وعده افطاری چه در سحری خودداری شود.
توصیه می شود زمان مصرف میوه، یکی دو ساعت بعد افطاری باشد و فقط از یک نوع میوه استفاده شود و از خوردن چند میوه در یک زمان، اجتناب شود.
نوشیدنی ها و میوه بهتر است با فاصله، یکی دو ساعت بعد از غذا مصرف شوند. البته خوردن رب بعضی از میوه ها مثل سیب، به و انار ملس برای تقویت معده و بهبود علائم گوارشی مفید است.
سرپرست توسعه سلامت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت همچنین مصرف یک استکان آب جوشیده، آب گرم و عسل، شیر گرم جوشیده شده با دارچین و هل یا سوپ های رقیق در حجم کم را برای باز کردن روزه مناسب دانست و گفت: به جای استفاده از غذاهای بسیار تند و پرادویه، شور، سرخ کرده، غذاهای آماده و بسته بندی، غذاهای خمیری مثل ماکارونی، الویه، قارچ و انواع فست فودها، اضافه کردن یخ به نوشیدنی ها، چای پررنگ، قهوه، کاکائو، انواع نوشابهها و آب میوههای صنعتی، به تناسب مزاج خود از غذاها، شربت ها مانند سکنجبین، آبلیمو، بید مشک، گلاب و آبمیوههای طبیعی مثل آب سیب و هویج استفاده شود.
او، گفت: اثر خوب روزه در پاکسازی بدن در صورتی ظاهر خواهد شد که در فاصله بین افطاری تا سحری مقدار محدودی خوراکی مصرف شود. عادت به کم خوری باعث می شود بعد از پایان ماه مبارک رمضان نیز بتوان به ترک عادت های نادرست گذشته از جمله پرخوری و درهم خوری ادامه داد از سوی دیگر، باید از مصرف تنقلات فراوان در فاصله افطاری و سحری خودداری شود.
- نویسنده : مریم توانا