نادر زارعی، گفت: این شهرستان یکی از قطبهای اصلی تولید انار در استان فارس، با سطح حدود ۳۰۰۰ هکتار، جایگاه ویژهای در بازارهای داخلی و جهانی دارد؛ رقم رباب، اصلیترین نوع انار تولیدی این منطقه، به دلیل ضخامت، رنگ پوست، عمر انبارداری و طعم خاص، شهرت جهانی پیدا کرده است و به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس، کرهجنوبی، روسیه و برخی کشورهای اروپایی صادرمیشود.
زارعی، گفت: در شرایط عادی، این شهرستان بیش از ۲۰ تن در هکتار تولید دارد، اما امسال به دلیل خشکسالی، آفات و کمبود آب، کاهش عملکرد را شاهد هستیم و باوجود بحرانها، بهرهبرداران در تولید و صادرات فعال هستند و بازار پسند بودن این نوع انار، تقاضای داخلی و خارجی را تأمین کرده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه نیریز در جشنوارههای ملی رتبه اول را کسب کرده است، گفت: در حوزه صنایع تبدیلی، کارخانجات فرآوری با تولید آب انار، رب، سس، مربا، ژله، بستنی، ترشی و سرکه، به ارزآوری و اشتغالزایی کمک میکنند؛ همچنین بهمنظور تسهیل صادرات انار شهرستان، محمولههای صادراتی به مقصد سردخانههای سراسر کشور و حوزه اوراسیا، در نیریز، پلمب و گواهی قرنطینه برای آنها صادرمیشود.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز، از اجرای طرحهای کنترل غیر شیمیایی آفات، همکاری با کلینیکهای گیاه پزشکی و بهرهگیری از فناوریهای نوین خبرداد و گفت: تشکیل میز انار در اتاق بازرگانی استان، اقدامی نویدبخش است که میتواند نقش مهمی در مدیریت صحیح باغها و بهبود بازار داشته باشد.
تولید ۲۵۰۰ تن میوه به در سایه خشکسالی و گرمازدگی

مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز گفت: برداشت “به” از ۲۴۰ هکتار باغهای نیریز آغاز شده که از این میزان، ۲۲۰ هکتار آن مثمر است.
نادر زارعی، گفت: عملیات برداشت تا پایان آبانماه ادامه دارد و انتظار میرود؛ حدود۲۵۰۰ تن “به” روانه بازارهای مصرف شود.
زارعی، گفت: این محصول در اثر خشکسالی، کمبود آب و گرمازدگی کاهش تولید داشته است، اما با این حال، بازار شهرهای تهران، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان، مهمترین مقصدهای صادراتی آن هستند.
او، گفت: ارقام “به” در این منطقه شامل اصفهانی، شیشهای، کدوئی و محلی است که به دلیل کیفیت و بازارپسندی، جایگاه ویژهای در سبد مصرفی دارند.
طلای سرخ در سایه عطش زمین، از دل دشتهای نیریز شکفت

مدیر جهاد کشاورزی شهرستاننیریز از آغاز برداشت زعفران از یکصد هکتار زمینهای زراعی این شهرستان خبر داد و گفت: امسال، با وجود خشکسالی شدید و گرمای طولانی تابستان، کشاورزان با سختکوشی، این محصول ارزشمند را از دل خاک بیرون میآورند.
نادر زارعی، با اشاره به اینکه عمده زعفران نیریز در بخش مشکان کشت میشود،گفت: کاهش بارندگی و گرمای فرساینده هوا در تابستان، باعث افت عملکرد مزارع شده است، به طوری که پیشبینی میشود میزان کل برداشت، به حدود ۱۳۰ کیلوگرم کاهش یابد.
میانگین برداشت زعفران در شرایط طبیعی پنج کیلوگرم در هر هکتار بوده اما ادامه خشکسالی، کمبود منابع آبی و تداوم گرمای تابستان، بهرهوری زمینها را کاهش داده است.
او، گفت: زعفران نیریز با وجود همه این دشواریها، به سبب رنگ، عطر و کیفیت ممتاز خود، جایگاه ویژهای در استان فارس دارد؛ با این حال، کمبود تسهیلات حمایتی و مشکلات آبی، مانع توسعه آن شده است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز، گفت: دوره گلدهی زعفران حدود ۲۵ روز است و بازده اقتصادی آن از سال سوم کشت آغاز میشود اما استمرار گرما و کمبود بارش، این چرخه ارزشمند را تهدید میکند و توجه فوری مسئولان را میطلبد.
زارعی، گفت: کلاله زعفران که از بخشهای نگین، سرگل، پوشال و دسته تشکیل میشود، مهمترین بخش این گل است و مرغوبترین نوع آن از قسمت «نگین» بهدست میآید؛ بخش سرخی که نماد امید در دل خاک تشنه نیریز است.
این مقام مسئول، گفت: با توجه به افزایش هزینهها به ویژه دستمزد کارگر، روش سنتی داشت و برداشت، دیگر سودمند نیست و در صورت مکانیزه شدن فرآیند، توسعه کشت زعفران توصیه میشود.
- نویسنده : مریم توانا






























