اصول تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان
اصول تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان
رمضان ماه مهمانی خدا، ماه نزول رحمت و برکات بی پایان پروردگار است. روزه داری در ماه مبارک رمضان، علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد. پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: (( صوموا تصحوا، یعنی روزه بگیرید تا سالم باشید)).

در طول روزه داری، دستگاه گوارش برای چندین ساعت خالی می ماند و در واقع این دستگاه و سیستم اعصاب مرکزی که در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت می کنند و بعد از روزه داری به نحو بهتری اعمال خود را به انجام می رسانند، همچنین روزه داری در پیشگیری و یا کنترل بیماری هایی که عادات غذایی، چاقی و اضافه وزن در بروز آنها نقش دارند، بسیار موثر است.

داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب در ماه مبارک رمضان و پرهیز از عادات غذایی غلط بسیار اهمیت دارد تا هم از برکات معنوی این ماه برخوردار شویم و هم به حفظ و ارتقا سلامتی خود کمک کنیم. تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی است.

«تنوع » به معنی استفاده از تمام گروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات، سبزی ها، میوه ها و گوشت و حبوبات است. «تعادل» بدین معنی است که از همه گروه های غذایی به مقدار کافی مصرف شده و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.

افراد روزه دار همانند زمانی که روزه نیستند، بهتر است سه وعده غذا مصرف کنند که این وعده ها شامل افطار، شام و سحر است. ویژگی های یک وعده غذایی مناسب در سحر وعده سحری به هیچ وجه نباید حذف شود، زیرا این وعده غذایی، مواد مغذی لازم و انرژی مورد نیاز برای تمرکز و فعالیت روزمره را تامین می کند.

اشخاصی که بدون سحری اقدام به روزه گرفتن می کنند در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و توان کاری می شوند، این عوارض هیچ ارتباطی به روزه گرفتن ندارد و نتیجه تغذیه نامناسب است.

بهتر است وعده غذایی مصرفی در وعده سحر خصوصیات و ویژگیهای وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود.

انواع چلوخورش های کم چرب و همچنین پلوهای مخلوط با حبوبات و سبزیجات مانند عدس پلو، لوبیاپلو، سبزی پلو به همراه یک منبع پروتئینی کم چرب مثل مرغ، گوشت یا ماهی انتخاب مناسبی برای وعده سحری هستند.

نکته قابل توجه این است که پرخوری کردن در وعده سحری نه تنها باعث کاهش حس گرسنگی در طول روز نمی شود، بلکه باعث عوارض گوارشی مثل نفخ، درد شکم و ترش کردن (بازگشت اسید معده به مری) می شود. برای پیشگیری از تشنگی در طول روز باید از مصرف غذاهای شور، چرب و سنگین، سرخ شده، ماکارونی، ته دیگ، انواع آش، کوکوها و همچنین چای پررنگ و قهوه در وعده سحری خودداری شود.

مصرف انواع سبزیجات، سبزی خوردن و همچنین ماست کم چرب و دوغ کم نمک در کنار وعده سحری بسیار مفید هستند. مصرف بیش از حد آب در هنگام سحر، کمکی به رفع تشنگی در طول روز نمی کند، زیرا در ساعت های ابتدایی روز از طریق ادرار دفع می شود.

مصرف سبزیجات، سالاد و میوه های آبدار مانند هندوانه، طالبی و گرمک و همچنین دانه های جذب کننده آب مثل تخم شربتی و خاکشیر در پیشگیری از تشنگی و تأمین آب مورد نیاز بدن در طول روز مؤثر است.

از خوردن چای زیاد به خصوص پر رنگ در هنگام سحر و نیز نوشیدنی های کافئین دار باید اجتناب شود، زیرا باعث دفع ادرار زیاد و همچنین تشنگی در طول روز می شوند.

مریم مهارت

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال در فارس به ۱۵۷ نفر افزایش یافت

سرپرست مدیریت مرکز حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از افزایش مصدومان حوادث چهارشنبه آخر سال در فارس به ۱۵۷ نفر خبر داد.

«مسعود عابد» گفت: از ابتدای اسفند سال جاری تا ساعت ۱۰ صبح بیست و نهم اسفند، تعداد مصدومان حوادث مرتبط با چهارشنبه پایان سال به ۱۵۷ نفر رسید.

دکتر عابد با بیان اینکه، ۴۵ مصدوم مربوط به شهرستان های استان و ۱۱۲ مصدوم نیز مربوط به شیراز است، افزود: از این تعداد، ۹ نفر در محل درمان شدند و ۸۵ نفر با ارائه خدمات درمانی پیش بیمارستانی به مراکز درمانی تخصصی منتقل شدند، همچنین ۶۳ نفر نیز به صورت شخصی به مراکز درمانی مراجعه کرده اند.

سرپرست مدیریت مرکز حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه ادامه داد: از مجموع مصدومان، ۲۸ نفر حین ساخت مواد منفجره، ۱۰۱ نفر زمان استفاده و ۲۸ نفر به عنوان افراد حاضر در محل حادثه دچار مصدومیت شدند.

دکتر عابد در خصوص نوع آسیب ها نیز اظهار کرد: متاسفانه ۸۸ مورد سوختگی با درجه های مختلف، ۱۸ مورد آسیب به چشم، ۳ مورد قطع عضو و ۴۸ مورد آسیب به اندام ها گزارش شده است.

سرپرست مدیریت مرکز حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: متاسفانه از این تعداد مصدوم، دو نفر نیز به علت شدت آسیب های وارده جان خود را از دست داده اند.

نظارت بر بیش از ۱۶۰۰ مرکز تهیه و توزیع موادغذایی و خدمت رسان در فارس
نماینده معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه، اقدامات حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای ارایه خدمات سلامت به مردم و میهمانان نوروزی طی شبانه روز گذشته را اعلام کرد.
«سیامک شمس» گفت: در بیست و هشتمین روز از اسفند سال جاری، هزار و ۶۶۱ بازدید از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، اماکن عمومی، مراکز بین راهی و سامانه های آبرسانی استان فارس انجام شده است.

نماینده معاونت بهداشت در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه اضافه کرد: طی بازرسی های بهداشتی شبانه روز گذشته، ۱۴ مرکز متخلف به مراجع قضایی استان معرفی و ۴ مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی بین راهی و درون شهری نیز تعطیل شد.

مهندس شمس افزود: همچنین در این بازه زمانی، هزار و ۸۰۴ کیلوگرم مواد غذایی و آشامیدنی غیربهداشتی نیز کشف و معدوم سازی شده است.

نماینده معاونت بهداشت در ستاد تسهیلات نوروزی دانشگاه، با بیان اینکه سه مادر باردار نیازمند به مراقبت های ویژه در شبانه روز گذشته به بیمارستان اعزام شدند، ادامه داد: تعداد بیماران ویزیت شده در مراکز خدمات جامع سلامت در شبانه روز گذشته را نیز ۶ هزار و ۶۲۸ نفر بوده است.

انجام ۶۵۱ عمل جراحی در مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های استان در شبانه روز گذشته

اقدامات حوزه درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در راستای ارایه خدمات سلامت به مردم و میهمانان نوروزی طی بیست و چهار ساعت گذشته، از سوی نماینده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه، اعلام شد.

«ندا خلیلی آزاد» گفت: در ۲۴ ساعت گذشته، مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سطح استان، پذیرای ۱۰ هزار و ۴۲۶ بیمار برای ارایه خدمات تشخیصی درمانی بودند.

خلیلی آزاد ادامه داد: از مراجعان به مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های استان، ۴۴۵ مورد مربوط به علایم تنفسی، ۳۳۷ مورد مربوط به علایم گوارشی و ۷۴۷ مورد نیز مربوط به حوادث ترومایی بوده است.

نماینده معاونت درمان دانشگاه در ستاد سلامت نوروزی،گفت: ۶۵۱ عمل جراحی در شبانه روز گذشته در بیمارستان ها و مراکز آموزشی درمانی زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سطح استان فارس انجام شده است.

بازدید از ۷۲ داروخانه و کارخانجات مواد غذایی در استان طی شبانه روز گذشته

نماینده معاونت غذا و داروی دانشگاه در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه، اقدامات حوزه غذا و دارو دانشگاه طی شبانه روز گذشته در راستای ارایه خدمات سلامت به مردم و میهمانان نوروزی را اعلام کرد.

ملیحه امین صفایی، گفت: با توجه به اهمیت حفظ و ارتقای سلامت مردم استان و مسافران نوروزی، در شبانه روز گذشته، کارشناسان معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز از ۷۲ داروخانه، کارخانه و شرکت های مواد غذایی استان بازدید کرده اند.

او، گفت: در شبانه روز گذشته درخواست های ۲۵ مراجعه کننده به میز خدمت معاونت غذا و دارو در خصوص مسایل این حوزه پیگیری و پاسخ داده شده است.

نماینده معاونت غذا و داروی دانشگاه، گفت: در بیست و هشتمین روز از اسفند سال جاری، به ۴۳ نفر نیز از طریق سامانه پیامکی ۲۰۰۰۰۱۰۰۰۰ در حوزه دارو پاسخ داده شد.

انجام بیش از ۱۰۰۰ ماموریت امدادی اورژانس ۱۱۵ فارس

نماینده مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اقدامات اورژانس فارس در راستای ارایه خدمات سلامت به مردم و مسافران نوروزی طی شبانه روز گذشته را اعلام کرد.

حمیدرضا رنجبر، گفت: از مجموع هزار و ۹۳ ماموریت اورژانس در شبانه روز گذشته، ۱۹۸ مورد مربوط به سوانح ترافیکی بود که از این تعداد ۷۵ مورد جاده ای و ۱۲۳ مورد شهری بوده؛ همچنین از ۸۹۳ مورد ماموریت غیرترافیکی، ۳۹۶ مورد جاده ای و ۴۹۷ مورد شهری بوده است.

نماینده مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی در ستاد سلامت نوروزی دانشگاه افزود: در این بازه زمانی، بالگرد هوایی اورژانس فارس نیز برای امداد رسانی، دو بار به پرواز درآمد.

رنجبر اضافه کرد: در سوانح ترافیکی شبانه روز گذشته، ۲۲۱ نفر مصدوم شده اند که از این تعداد ۱۷۷ مصدوم بستری شده و ۴۴ مصدوم نیز به صورت سرپایی مداوا شدند.

بازدید از مجتمع‌های اقامتی بهاران و مهستان 

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به همراه رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از مجتمع‌های اقامتی بهاران و مهستان در جزیره کیش، بازدید کرد.

«طاهر موهبتی» معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت به همراه دکتر «سید بصیر هاشمی» رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نخست از مجتمع اقامتی بهاران که به تازگی بهسازی و به بهره برداری رسیده است، بازدید کرد.

مهندس موهبتی در این بازدید از اقداماتی که طی دو ماه گذشته توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ویژه همکاران معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه، برای راه‌اندازی مرکز اقامتی بهاران انجام شده است، قدردانی کرد.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، همچنین پس از بازدید از مجتمع اقامتی بهاران، به همراه دکتر هاشمی با حضور در مجتمع اقامتی مهستان، وضعیت فضای فیزیکی و امکانات این اقامتگاه را مورد بررسی قرار داد و با اشاره به اهمیت ایجاد محیط‌های مناسب برای اقامت کارکنان حوزه سلامت، در زمینه همکاری برای بازسازی، بهسازی و تجهیز مراکز اقامتی دانشگاه در جزیره کیش اعلام آمادگی کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز هدف از این بازدید را فراهم‌سازی شرایط رفاهی مطلوب‌تر برای اساتید و کارکنان دانشگاه عنوان کرد.

دکتر «سید بصیر هاشمی» با بیان اینکه ایجاد شرایط رفاهی مناسب برای کارکنان سلامت، نقش بسزایی در افزایش بهره‌وری و کیفیت خدمات بهداشتی دارد، از حمایت های مهندس موهبتی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت در این زمینه قدردانی کرد.

 

  • نویسنده : مریم توانا