بیماری های مزمن نظیر فشارخون بالا، بیماری های قلبی، نقرس، آرتریت، روانی، مشکالت عروقی، بیماری های کیسه صفرا، بیماری های گوارشی، سرطان و دیابت افزایش یافته است.
یکی از بیماری هایی که ارتباط نزدیکی با شاخص توده بدنی و اضافه وزن دارد، دیابت نوع۲ است. به طوری که شاخص توده بدنی بیشتر از ۳۵ کیلوگرم بر مترمربع، موجب افزایش بیش از حد انسولین شده، به افزایش خطر دیابت تا بیش از۶۰ برابر در زنان و ۴۲ برابر در مردان منجر می شود.
دیابت نوع ۲با مقاومت به انسولین عضلانی_اسکلتی و اختلال در متابولیسم گلوکز مشخص می شود.
علاوه بر اختلالات در هموستاز گلوکز، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دارای اختلال در لیپید و سوخت و ساز بدن نیز هستند.
بر اساس نتایج مطالعات، فعالیت ورزشی منظم تأثیر زیادی بر سلامت و کیفیت زندگی دارد و باعث درمان بیماری های مزمن می شود.
از جمله بیماری دیابت نوع ۲ که بهبود حساسیت به انسولین موجب درمان یا پیشگیری از آن می شود؛ به طوری که به میزان ۵۸ درصد از مبتلا شدن افراد پیش دیابتی به دیابت نوع ۲ جلوگیری می کند. فعالیت ورزشی باعث افزایش انتقال گلوکز عضلانی شود و به واسطه همین عمل، حمل کننده GLUT4 (Glucose transporter-4) افزایش می یابد که موجب افزایش حساسیت به انسولین می شود.
همچنین میزان افزایش حساسیت به انسولین بر اثر فعالیت ورزشی در افراد سالم نسبت به افراد مبتلا به دیابت نوع۲، شش برابر بیشتر است؛ به نظر می رسد کاهش وزن و کاهش چربی بدن نیز باعث افزایش حساسیت به انسولین شود، در حالی که بر اساس برخی مطالعات، فعالیت ورزشی بدون کاهش وزن هم باعث افزایش حساسیت به انسولین می شود.
در رابطه با شدت تمرین های ورزشی و تأثیرات آن بر حساسیت به انسولین، نتایج مطالعات نشان داده است که تمرین های ورزشی با شدت بالا، تأثیر بیشتری بر حساسیت به انسولین و بهبودی دیابت نوع ۲ دارد. از مزایای استفاده از تمرین های ورزشی با شدت بالا می توان به افزایش گلوکز در جریان خون، مصرف بیشتر گلیکوژن عضلانی و افزایش هزینه های انرژی که موجب کاهش وزن می شود، اشاره کرد؛ به همین دلیل سیستم های فسفاژن و گلیکولیز بیهوازی تأثیر بیشتری بر حساسیت به انسولین دارد.
با وجود اثرات مثبت فعالیت ورزشی بر حساسیت به انسولین، هنوز جای سوال است که کدام نوع از تمرین های مقاومتی، حاد، ترکیبی، استقامتی و هوازی مفیدتر است؛ اگر چه به طور کلی، انجام تمرین های ورزشی مختلف (تمرین های هوازی، مقاومتی، تمرین های تناوبی شدید و ترکیبی) با هرگونه شدت، مدت و نوع تمرین در صورت رعایت اصول انجام تمرین، در بهبود حساسیت به انسولین در افراد با هر سن، جنسیت، BMI، سالم یا مبتلا به دیابت نوع۲ و یا مبتلا به سایر بیماری ها مؤثر است.
انجام تمرین های ترکیبی به مراتب از انجام هر کدام از تمرین ها به تنهایی در بهبود حساسیت به انسولین مناسب تر است.
باید به این نکته توجه کرد که انجام هرگونه تمرین ورزشی برای بیماران خاص، از قبیل دیابت نوع۲ و پرفشاری خون زیر نظر متخصص در حیطه تمرین های ورزشی انجام شود تا متغیرهای اصلی تمرین نظیر شدت، مدت و تکرار جلسات کنترل شود؛ رعایت نکردن این نکته باعث می شود تمرین های ورزشی نه تنها نتیجه مثبت نداشته باشد، بلکه موجب آسیب دیدن و شدید شدن روند بیماری شود. «آرش دشتابی»، دکترای تخصصی تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
مصرف قهوه از دیدگاه طب سنتی ایرانی قهوه، نوشیدنی دم کردنی است که از دانههای قهوه بو داده (رست شده) تهیه شده است.
دانههای قهوه را نیز از گیاه آن به دست می آورند که بیشتر در آفریقا و آسیا استفاده میشد و نخستین بار در اتیوپی کشت شد.
اگر بخواهید در منزل یا محل کار، نوشیدنی گرمی به غیر از چای داشته باشید، قهوه گزینه بسیار مناسبی است.
اثرات سلامتی قهوه بحث برانگیز است و با وجود آنچه ممکن است شنیده باشید، نتایج خوب زیادی در مورد قهوه وجود دارد.
در منابع طب سنتی ایرانی نیز استفاده از قهوه برای رفع کسالت و خستگی عنوان شده است.
در منابع طب سنتی ایران، مزاج قهوه را سرد و خشک می دانسته اند و معتقد بودند که از آن می توان برای ترک اعتیاد به افیون هم استفاده کرد.
قهوه سرشار از آنتی اکسیدان است و با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها و سرطان ها مرتبط است.
همچنین ممکن است از مغز در برابر آلزایمر و پارکینسون محافظت کند. بیماری آلزایمر شایع ترین بیماری تخریب کننده عصبی در جهان و عامل اصلی زوال عقل است.
مطالعات نشان داده است که مصرف کنندگان قهوه تا ۶۵ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.
خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ نیز در افرادی که قهوه می نوشند بسیار کمتر است.
خطر ابتلا به بیماری های کبدی در افرادی که قهوه می نوشند کمتر است و مطالعات مختلف نشان داده است که خطر سیروز و سرطان کبد با مصرف قهوه کاهش می یابد.
افسردگی شایع ترین اختلال روانی در جهان است و منجر به کاهش قابل توجه کیفیت زندگی می شود و بر اساس مطالعات، خطر افسردگی و خودکشی در افرادی که قهوه می نوشند بسیار کمتر است. در ادامه چند نکته در مورد مصرف این نوشیدنی را با هم دنبال می کنیم: برای استفاده از قهوه برای نشاط و رفع کسالت، بهتر است همراه با شیرینی و روغن پسته مصرف شود. همچنین بهتر است همراه با شیر مصرف نشود، چون در این حالت احتمال بروز بیماری پیسی(نوعی بیماری خود ایمنی) وجود دارد.
برای ایجاد اثرات مناسب قهوه بر قلب، بهتر است همراه با زعفران استفاده شود و از مواد خوشبو در زمان دم کردن آن استفاده شود. در مورد زمان استفاده از قهوه هم نباید ناشتا مصرف شود و قبل از نوشیدن آن در صبح، باید غذای اندکی خورد و بعد از آن نوشیده شود. به طور کلی مصرف متعادل قهوه می تواند به افراد کمک کند که عمر طولانی تری داشته باشند. دکتر «محمدابراهیم زحلی نژاد»، گروه طب سنتی ایران دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
در ادامه پیگیری چالش های پرستاری؛ نشست هفتگی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اعضای هیات مدیره نظام پرستاری شیراز و شهرستان های زیرمجموعه برگزار شد.
پیگیری چالش ها و دغدغه های جامعه پرستاری، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز به صورت هفتگی با اعضای هیات مدیره نظام پرستاری شیراز و شهرستان های تابعه دیدار و گفت و گو می کند.
معاون درمان دانشگاه در این نشست گفت: با هدف کاهش چالش های معیشتی کارکنان گروه پرستاری تا زمان تعیین تکلیف فرمول محاسبه اضافه کاری از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شیوه نامه اصلاح فرمول اضافه کاری پرستاران در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز تدوین و به بیمارستان ها و مراکز درمانی زیر مجموعه دانشگاه ابلاغ شده است.
مهرداد شریفی این اقدام را یک گام مثبت در راستای رفع چالش های گروه پرستاری دانست و گفت: پیشنهادات دانشگاه و مجموعه نظام پرستاری شیراز در خصوص شیوه نامه جدید تعرفهگذاری خدمات پرستاری به مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شده است.
در ادامه این نشست اعضای هیات مدیره نظام پرستاری به بیان دیدگاه های خود در این زمینه پرداختند.
این نشست به صورت هفتگی و با حضور معاون درمان، مدیر و معاون پرستاری دانشگاه و اعضای هیات مدیره نظام پرستاری شیراز و شهرستان های زیرمجموعه، در دفتر معاونت درمان برگزار می شود.
توسعه خدمات سلامت روان در شیراز؛ بهره برداری از مرکز تخصصی سلامت روانی اجتماعی «سراج» رئیس مرکز بهداشت شهدای والفجر از بهره برداری مرکز تخصصی سلامت روانی اجتماعی «سراج» مستقر در مرکز خدمات جامع سلامت حضرت امام مهدی(عج)، خبر داد.
علیرضا شریعتی، گفت: همزمان با هفته ملی سلامت، مرکز تخصصی سلامت روانی اجتماعی «سراج» با هدف ارتقای کمّی و کیفی ارایه خدمات سلامت روانی اجتماعی به جامعه هدف راه اندازی شد و این مراکز به ارتقای سلامت و کیفیت زندگی افراد و رضایت مراجعان، بیماران و خانواده آنان کمک می کنند.
او با اشاره به بسته های خدماتی که در مراکز سراج ارایه میشود، عنوان کرد: این بسته ها شامل خدماتی مبتنی بر شواهد علمی معتبر است که سابقه عرضه آنها در کشور وجود دارد و اثربخشی و قابلیت اجرای آنها سنجیده و اثربخشی آن در مقالات منتشر شده است.
رئیس مرکز بهداشت شهدای والفجر افزود: خدمات مراقبت مشارکتی در سلامت روان شامل همه خدمات تشخیصی، دارو درمانی، روان درمانی فردی و گروهی و مداخله های اجتماعی است که مراقبت و ارائه خدمات چند جانبه و همکاری در مدیریت موردی مراجعان و بیماران را شامل می شود.
«جهانتاب هادی زاده» مسوول واحد سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت شهدای والفجر نیز خدمات مرکز تخصصی سراج را شامل مراقبت پس از ترخیص بیماران روان پزشکی با مشکلات شدید، ویزیت در منزل، پیگیری تلفنی، آموزش بیمار و خانواده و ارایه بسته مددکاری مبتنی بر فرد و خانواده که شامل ارایه خدمات مددکاری فردی مانند تشخیص مشکلات و آسیب های اجتماعی در فرد از جمله بد رفتاری با کودک، خشونت خانگی و بی سرپرستی یا بد سرپرستی فرد و توانمندسازی هایی که بیشتر با برقراری ارتباط خانواده ها، بدنه مردمی مرتبط یا دستگاه های دولتی تا رسیدن به رفع مشکل اجتماعی فرد انجام میشود، عنوان کرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در دیدار با رییس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) تاکید کرد
اهمیت تلاش برای توسعه پژوهش های کاربردی و عملیاتی در جهان اسلام رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز صبح امروز طی نشست مشترکی با رئیس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، بر اهمیت تلاش برای توسعه پژوهش های کاربردی و عملیاتی در جهان اسلام تاکید کرد.
سید وحید حسینی، از تلاش ها و اقدامات انجام شده در موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) و فعالیت این مرکز در شیراز با محوریت جهان اسلام قدردانی کرد. او با اشاره به اهمیت توسعه پژوهش در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: فعالیت های تحقیقاتی و مستندسازی پژوهشی با توجه به تحریم ها و چالش های مختلف موجود، توسعه یافته است.
مسئول ارشد حوزه سلامت فارس اقدامات عملیاتی و کاربردی در حوزه پژوهشی و فناوری را در پیشبرد اهداف این حوزه ضروری خواند و با تاکید بر اهمیت گام برداشتن در مسیر توسعه دانش و مقالات علمی، از روند افزایشی تعداد مقالات و تحقیقات علمی در مجموعه سلامت فارس با شیب معناداری خبر داد.
دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دانشگاه شیراز، ریشه تنومند حوزه علمی استان و کشور رییس موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) نیز در این نشست، دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دانشگاه شیراز را ریشه تنومند حوزه علمی استان و کشور معرفی و بر تلاش برای افزایش همکاری و اقدامات مشترک این موسسه با مجموعه سلامت فارس تاکید کرد.
سید احمد فاضل زاده از برگزاری پانزده نشست مشترک مسوولان موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) با مراکز عالی علمی در استان های مختلف کشور خبر داد و بر تداوم نشست مشترک با محوریت مشارکت داده ها و تبادل تجربهها، دانش و علم تاکید کرد
او با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون فعالیت در این حوزه، گزارشی از معرفی فعالیت های موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام(ISC) با محوریت رصد و پایش وضعیت علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اسلامی و همچنین دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی استان فارس ارائه داد.
در این نشست که با حضور مشاورعالی رییس دانشگاه، معاونان دانشگاه و روسای دانشکده ها و معاونان پژوهشی مراکز آموزشی زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛ همچنین حضور مجازی مسئولان مشترک بین دو مجموعه عنوان کردند.
همچنین در این نشست، نشان (ISC ) به رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اهدا شد.
ضرورت تلاش برای توسعه اقدامات ایجابی سلامت محور در فارس رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در کمیته استانی بهداشت، تغذیه و ایمنی که با همراهی مسوولان بهداشت سازمان آموزش و پرورش فارس برگزار شد.
سید وحید حسینی در این نشست که با هدف رفع چالش ها و توسعه اقدامات سلامت محور مشترک بین دو مجموعه برگزار شد، از تلاش بی وقفه و شبانه روزی تمامی دست اندرکاران امر سلامت دانش آموزان قدردانی کرد.
مسئول ارشد حوزه سلامت فارس تلاش برای تامین سلامت دانش آموزان را یک ضرورت خواند که در این زمینه والدین و معلمان، نقش بسیار مهمی دارد.
او با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون فعالیت در حوزه جوانی جمعیت و فرزند آوری، نیز مواردی مطرح کرد و راهکارهایی در خصوص همکاری مشترک دو مجموعه در این زمینه ارائه داد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست، ضمن بیان توضیحاتی درباره وظایف مشترک مجموعه سلامت با سازمان آموزش و پرورش، از مسئولان مدارس خواست تا در این راستا با مجموعه سلامت همکاری بیشتری داشته و بر مصرف مکمل های توزیع شده در مدارس نظارت کنند.
عباس رضائیان زاده ضمن قدردانی از اقدامات و تلاش های سلامت محور مسوولان آموزش و پرورش استان در مدارس، مطالبی درباره پیگیری برای مشارکت خیرین تامین سلامت فارس در تامین مکمل در مدارس؛ مدیریت سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد؛ اقدامات انجام شده در حوزه های مختلف بهداشت دهان و دندان؛ پایش و غربالگری سلامت دانش آموزان و تلاش برای اجرای قوانین جوانی جمعیت و فرزند آوری عنوان کرد.
محمدرضا کریمی معاون فنی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز در این نشست ضمن قدردانی از تلاش مجموعه سلامت استان و سازمان آموزش و پرورش در راستای سلامت دانش آموزان درباره موضوعاتی نظیر چاقی و لاغری دانش آموزان؛ عوارض کم تحرکی و تغذیه نامناسب دانش آموزان؛ اجرای برنامه بهبود تغذیه و توزیع مکمل یاری آهن و ویتامین D در مدارس؛ ثبت مشخصات دانش آموزان در سامانه «سیب» در زمینه دریافت مکمل یاری و چالش های تامین اعتبارات مالی برای تامین مکمل دانش آموزان در مدارس، مطالبی عنوان کرد.
مسئولان معاونت تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان، روسای ادارات سلامت و تندرستی، حراست، ارزیابی و پایش عملکرد، آسیب های اجتماعی از اداره کل آموزش و پرورش استان؛ همچنین کارشناسان و معاونان بهداشت دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی جهرم فسا، لار و گراش و کارشناسان سلامت و تندرستی آموزش و پرورش این شهرستان ها نیز دیگر اعضای این نشست بودند که گزارشی از اقدامات انجام شده در واحدهای زیرمجموعه خود ارایه کردند. این نشست، صبح امروز شنبه، هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳، در دفتر ریاست دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد.
در دیدار رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با فرمانده سپاه فجر فارس؛ از تلاشهای سپاه فجر فارس در تامین امنیت، آسایش و آرامش مردم قدردانی شد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در دیدار با فرمانده سپاه فجر فارس و به مناسبت سالروز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: مجموعه سلامت، قدردان حمایت و همراهی سپاه فجر فارس با مجموعه سلامت و تلاشهای شبانه روزی آنان در راستای تامین امنیت، آسایش و آرامش مردم است.
سید وحید حسینی» در این دیدار سالروز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را گرامی داشت و از تلاش پاسداران انقلاب اسلامی به ویژه در حملات کوبنده سپاه پاسداران به رژیم منحوس صهیونیستی، قدردانی کرد. او این نمونه اقدامات را نمونه بارز آیه شریفه «اذا جاء نصرالله والفتح» و موجب صیانت از آرمانهای انقلاب و افتخار آفرینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: مردم امنیت، آسایش و آرامش خود را مدیون پاسداران نظام مقدس جمهوری اسلامی هستند.
مسئول ارشد حوزه سلامت فارس با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص تحقق اهداف «جهاد تبیین» تاکید کرد: کشور ایران در خاورمیانه از نظر علوم پزشکی سرآمد و قطب پزشکی خاورمیانه است.
فرمانده سپاه فجر فارس نیز در این نشست ضمن قدردانی از تلاش مجموعه سلامت در خدمت رسانی به مردم، مطالبی درباره اقدامات این مجموعه در راستای تامین امنیت آسایش و آرامش در جامعه عنوان کرد.
سردار «یدالله بوعلی» تاکید کرد: مجموعه سپاه پاسداران استان، همیشه همراه و در کنار مجموعه سلامت فارس است.
در این نشست درباره اقدامات مشترک بین دو مجموعه نیز، تبادل نظر شد.
همچنین در این دیدار، نشان کنگره ملی سرداران، امیران و ۱۵ هزار شهید استان فارس به دکتر «سید وحید حسینی» رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اهدا شد.
۲۱۰۷:۳۱ بعدازظهر
برگزاری نشست هم اندیشی روسای پارک های علم و فناوری سلامت و صدرا روسای پارک های علم و فناوری سلامت و صدرا (پردیس شرکت های دانش بنیان) پیرامون راهکارهای توسعه همکاری های علمی دو مجموعه، با یکدیگر دیدار کردند.
رییس پارک علم و فناوری سلامت شیراز هدف از برگزاری این نشست را آشنایی متقابل با ظرفیت های همکاری های همه جانبه به ویژه در حوزه سلامت عنوان کرد.
«محمد هاشم هاشم پور» با اشاره به ضرورت تداوم برگزاری جلسات مشترک و بهره مندی از تجارب همدیگر، امضای تفاهم نامه علمی میان این دو نهاد فناورانه را موجب تداوم ارتباط و تاثیرگذاری مشترک در مسیر توسعه علمی برشمرد. دکتر «سید نورالدین فرجی»، معاون پارک علم و فناوری سلامت شیراز نیز دیگر عضو این نشست هم اندیشی بود که با اشاره به همکاری های موردی میان برخی از اساتید دانشگاه با پردیس شرکت های دانش بنیان در زمان گذشته، بر ساختارمند شدن این همکاری ها در قالب تفاهم نامه تاکید کرد.
رئیس پارک علم و فناوری صدرا (پردیس شرکت های دانش بنیان) نیز با تاکید بر حمایت های این مجموعه از شرکت های دانش بنیان در زمینه های زیرساختی و ارائه تسهیلات بیان کرد: شرکت های دانش بنیان مستقر در این پارک، از توانمندی تولید برخی قطعات موردنیاز مجموعه های گوناگون دولتی برخوردار هستند.
«مظفر والی» با اشاره به طرح «دستیار فناوری» گفت: در این طرح دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز می توانند در مقاطع دستیاری، با شرکت های فناور همکاری کنند و همچنین دانش آموختگان دانشگاه برای گذراندن دوره خدمت سربازی می توانند در قالب دوره «سرباز فناور» و «سرباز نخبه»، در شرکت های دانش بنیان خدمت کنند.
سنگ کلیه از زبان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز سنگ کلیه از مواد موجود در ادرار تشکیل و از بدن خارج می شود.
اکثر سنگ ها به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی شکل می گیرد. سنگ ها در کلیه به خاطر غلظت بالای مواد معدنی در ادرار تشکیل می شود. سنگ ها به طور معمول بر اساس موقعیت طبقه بندی می شوند.
سنگ کلیه، سنگ مجاری)حالب) و سنگ مثانه. طبقه بندی دیگر بر اساس ماده ای است که سنگ از آن تشکیل می شود: اگزالات کلسیم، اسیداوریک، سنگ عفونی، سیستین. اغلب بیماران در دهه سوم تا ششم زندگی مبتلا به سنگ های کلیه می شوند.
به طور کلی بروز سنگ های کلیه در مردان، دو تا سه برابر زنان است.
سنگ کوچک ممکن است بدون ایجاد علائم خاصی عبور کند. اگر یک سنگ به میزان بیش از ۵ میلیمتر رشد کند، می تواند منجر به انسداد مجرای ادراری شود که درد در قسمت پشت و شکم ایجاد می کند.
این درد که کولیک یا قولنج کلیوی نام دارد، به صورت درد عودکننده ای است که هر ۲۰ تا ۶۰ دقیقه تکرار می شود.
همچنین خون در ادرار، استفراغ و ادرار دردناک ممکن است اتفاق افتد. نشانه ها نشانه بارز سنگی که باعث انسداد مجرای ادرار شده باشد، درد مبهم و ناگهانی است که از پشت و پهلو به کشاله ران و حتی اندام تناسلی کشیده می شود.
این درد، به نام کولیک کلیوی، به عنوان یکی از شدیدترین انواع درد شناخته شده است و با درد زایمان مقایسه می شود. کولیک کلیوی ناشی از سنگ کلیه اغلب با فوریت در ادرار، بیقراری، ادرار خونی، تعریق، حالت تهوع و استفراغ همراه است و ناشی از انقباض عضلات مجرای ادراری است که تلاش می کند سنگ را خارج کند.
روز علایمی مانند ایجاد حالت تهوع و استفراغ، سوزش هنگام دفع ادرار، تغییر رنگ غیر عادی ادرار )صورتی، قرمز یا قهوه ای( احساس درد شدید در ناحیه پشت، پهلو و لگن، تکرر ادرار )افزایش تعداد دفعات ادرار( کم شدن غیرعادی حجم ادرار و تب و لرز، از نشانه های این بیماری است.
دلایل ایجاد سنگ کلیه کمبود مصرف مایعات چاقی و کم تحرکی مصرف بیش از حد پروتئین حیوانی، نمک، ویتامین C، نوشابه های گازدار، دلستر، قهوه، شکلات و آجیل بیماری های زمینه ای از جمله پرکاری پاراتیروئید که باعث دفع بیش از حد کلسیم از ادرار می شود.
غلظت بالای گزالات در ادرار )هیپراگزالوری اولیه( بیماری های التهابی روده، بیماری ژنتیک سیستینوری و اسیدوز لوله های کلیوی اگر یک یا چند مورد از علائم را در خود مشاهده می کنید، باید به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری مراجعه کنید. مواجهه با سنگ کلیه در حالت درد حاد ناشی از سنگ های کوچک انسدادی، مصرف مسکن های تزریقی، خوراکی و یا شیاف و مصرف مایعات مفید است.
بیماران با نارسایی کلیوی ونارسایی قلبی که محدودیت مصرف مایعات دارند باید در مورد میزان مصرف مایعات با پزشک مشورت کنند.
در صورتی که سنگ بزرگتر از یک سانتیمتر باشد، از روش های مختلف درمانی از جمله سنگ شکن درون اندامی از راه مجرا (TUL)، برون اندامی (ESWL) ، سیستوسکوپی، نفرولیتوتومی از راه پوست (PCNL) ، لاپاراسکوپی و در موارد خاص عمل جراحی باز استفاده می شود.
توصیه های پیشگیری از ایجاد و عود سنگ کلیه رژیم غذایی بیماران با توجه به جنس سنگ آنها در نظر گرفته می شود.
بیمارانی که جنس سنگ آنها «اگزالات» بوده است، باید مصرف موادی مثل اسفناج، چای، ریواس، سبوس گندم، توت فرنگی، شکلات و بادام زمینی را که میزان اگزالات ادراری را بالا می برد، در رژیم غذایی خود کاهش دهندو بیمارانی که جنس سنگ آنها «سیستین» است، باید مصرف پروتیین را کاهش دهند و مصرف مایعات را افزایش دهند و ادرار را قلیایی نگه دارند.
بیماران دارای جنس سنگ «اسید اوریک» باید رژیم غذایی کم پروتئین داشته باشند و مصرف صدف، قارچ و گوشت را در رژیم غذایی خود کاهش دهند. بیمارانی که سابقه سنگ های کلیوی دارند باید روزانه بین ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشند، به این بیماران توصیه می شود برون ده ادراری خود را بیش از ۲ لیتر در روز نگه دارند.
نکته مهم در بیماران مبتلا به سنگ های کلیوی به هیچ وجه توصیه به محدود کردن مصرف لبنیات نمی شود. چون در صورت عدم مصرف لبنیات کافی، علاوه بر افزایش احتمال سنگ سازی بر اثر اختلال در متابولیسم اگزالات، موجب پوکی استخوان و شکستگی های خطرناک و کشنده به دلیل غیرقابل درمان بودن این نوع شکستگی نیز می شود.
اما آنچه مهم است، مصرف لبنیات کم چرب و بدون نمک است تا موجب رسوب آن در کلیه و ایجاد سنگ نشود. دکتر «محمدمهدی حسینی»، عضو هیات علمی گروه یورولوژی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
آیا مصرف عسل بر سلامت دهان و دندان موثر است؟
عسل طبیعی تنها ماده ای غذایی و شیرین است که نه تنها صدمه ای به دندان های ما نمی زند، بلکه از آنها محافظت می کند.
مواد موجود در عسل به صورت طبیعی، دهان، دندان و روده را محافظت و ضد عفونی می کند و باعث سفیدی طبیعی دندان ها نیز می شود؛ عسل تنها ماده غذایی شیرین جهان است که علاوه بر مصرف به عنوان یک ماده غذایی بسیار لذیذ، موجب زیبایی، انرژی و شادابی نیز می شود.
فایده موم عسل برای دندان مصرف موم عسل برای پیشگیری از ایجاد پوسیدگی و پلاک دندانی سودمند است؛ غلظت های مختلف عصاره موم عسل، باعث توقف رشد و یا نابودی میکروب های اصلی ایجاد پوسیدگی و پلاک دندانی موسوم به باکتری «استرپتوکوکوس موتانس» می شوند.
قندهای موجود در عسل با شیرینی فراوانی که دارند به دندان ها هیچ صدمه ای نمی زند، بلکه می تواند آن ها را سفید و لثه ها را محکم سازد؛ چنانچه شکر مدتی در دهان بماند به وسیله باکتری تجزیه شده و موجب ایجاد اسید لاکتیک در دهان می شود که برای دندان ها مضر است، اما عسل بر خلاف شکر چون دارای یک نوع آنتی بیوتیک طبیعی است، هیچ گونه اسیدی در دهان تولید نکرده و دندان ها را ضد عفونی می کند، به همین دلیل مصرف آن برای دندان ها، به ویژه در اطفال نه تنها هیچ ضرری نداشته بلکه مفید است. دکتر «شکوه مهربان کار»، مسوول واحد سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت شهدای انقلاب
بشقاب غذای سالم چه ویژگی هایی دارد؟ در جهان امروز، گذر تغذیه ای سبب کاهش مصرف غذاهای سنتی و روی آوردن افراد به مصرف غذاهای پرکالری و کم ارزش، چربی های ناسالم و قند های افزوده شده است که همین امر شیوع گسترده بیماری های مختلف از جمله دیابت، پر فشاری خون، کبد چرب و انواع سرطان در جامعه را به همراه دارد.
از این رو، ارتقای دانش و سواد تغذیه ای از طریق ارایه الگوهای ساده و قابل فهم یکی از راهکارهای ایجاد عادات غذایی سالم پایدار در افراد است.
بشقاب غذای سالم که از سوی متخصصان تغذیه دانشگاه هاروارد تدوین شده است، یک راهنمای جامع و علمی برای انتخاب مواد غذایی سالم در قالب انرژی موردنیاز است.
پیام اصلی بشقاب غذای سالم تمرکز بر کیفیت غذای مصرفی است. نیمی از بشقاب غذایی سالم، شامل میوه ها و سبزی های تازه با تاکید بر سهم بیشتر سبزی ها و نیمه دیگر شامل غلات با تاکید بر غلات کامل و پروتئین ها با تاکید بر منابع سالم پروتئین است.
مطالعات مختلف نشان داده است پیروی از راهنمای بشقاب غذای سالم باعث کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مزمن مختلف می شود. همچنین نتایج پژوهشی که بر روی افراد مبتلا به میگرن انجام شد نشان داد که پیروی از بشقاب غذای سالم تعداد روزهای سردرد را ۳۰ درصد کاهش می دهد و همچنین شدت سردرد به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.
از سوی دیگر در مطالعات مختلف، کاهش میزان قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت که وعده های غذایی خود را طبق راهنمای بشقاب غذای سالم آماده می کنند گزارش شده است. قسمت سبز رنگ نمایانگر گروه سبزی ها است: بیش از یک چهارم بشقاب غذایی روزانه باید در برگیرنده سبزی های متنوع و رنگی باشد. مانند: انواع کلم، کاهو، خیار، هویج، فلفل دلمه، بادمجان. سیب زمینی و سیب زمینی سرخ شده جزو این گروه طبقه بندی نمی شود. قسمت قرمز رنگ نشان دهنده گروه میوه ها است: بخش دیگر این بشقاب باید از میوه های رنگی تامین شود.
مانند سیب، مرکبات، هلو، گیلاس. البته نباید در مصرف میوه ها زیـاده روی شود، چون اغلب میوه ها کالری بالایی دارد و افراط در مصرف آن ها می تواند موجب اضافه وزن شود.
قسمت قهوه ای رنگ مختص غلات کامل است: حدود یک چهارم دیگر بشقاب غذایی روزانه باید از غلات کامل تامین شود. غلات کامل شامل برنج قهوه ای، نان های سبوسدار همچون سنگک تهیه شده از آرد کامل و نان های پخته شده با آرد سبوس دار و ماکارونی سبوس دار است.
مصرف چربی های سالم: در سمت چپ بشقاب غذای سالم، به مصرف چربی ها و روغن ها اشاره شده است.
در این راهنمای غذایی، نه تنها مصرف چربی های سالم محدود نشده، بلکه تاکید دارد چربی ها و روغن های سالم باید بخشی از کالری موردنیاز روزانه افراد را تامین کنند.
در واقع تحقیقات جدید نشان داده است نوع روغن مصرفی بسیار مهم تر از میزان روغن مصرفی روزانه است.
بنابراین به جای حذف روغن و چربی از رژیم غذایی، باید انواع مفید چربی همچون روغن زیتون و روغن کانولا جایگزین چربی های مضر مثل چربی های جامد، کره، مارگارین، خامه، روغن های هیدروژنه، مایونز شود. البته باید توجه داشت که حتی روغن ها و چربی های مفید هم وقتی بیشتر از مقدار موردنیاز مصرف شود، به دلیل دارا بودن کالری زیاد موجب بروز اضافه وزن و چاقی می شود.
مصرف نوشیدنی های سالم مصرف نوشیدنی های سالم در بشقاب غذای سالم دیگر موضوع مورد تاکید در این زمینه است و مصرف روزانه مقدار کافی آب نباید در طول روز فراموش شود.
در این بشقاب بر محدود کردن مصرف نوشیدنی های قندی و پر شکر مانند نوشابه، به دلیل دارا بودن انرژی بسیار زیاد و ارزش غذایی بسیار کم تاکید شده است.
همچنین به مصرف روزانه ۲ تا ۳ واحد شیر و لبنیات توصیه می شود؛ با تاکید بر لبنیات کم چرب. داشتن فعالیت بدنی مناسب در راهنمای بشقاب غذای سالم به فعالیت بدنی در کنار رژیــم غذایی سالم اشاره شده است.
در واقع فعالیت بدنی منظم روزانه می تواند در کنار یک رژیم غذایی سالم تضمین کننده سلامت باشد. «سیده پریسا موسویان»، دکتری تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز
با بیماری مالاریا و علایم آن آشنا شویم بیماری مالاریا در اثر انگلی به نام «پلاسمودیوم» ایجاد میشود.
این انگل از راه گزش پشههای آنوفل که ناقلان مالاریا هستند به بدن انسان سرایت میکند. در ماه می سال ۲۰۰۷ میلادی، روز جهانی مالاریا در جلسه مجمع جهانی بهداشت، از سوی یک نهاد سازمان بهداشت جهانی در نظر گرفته شد.
در حقیقت این روز برای آموزش مردم جهان و آگاهی آنها از این بیماری است. در گذشته این بیماری را تنها به عنوان روز مالاریای آفریقایی میشناختند؛ اما در سال ۲۰۰۷ میلادی مالاریا به عنوان بیماری جهانی در نظر گرفته شد که همه نهاد و بنیادها باید برای ریشه کن کردن آن همکاری لازم را داشته باشند.
نشانه های بیماری مالاریا نشانه های بیماری مالاریا ممکن است طی هفت تا ۱۴ روز پس از گزش پشههای آنوفل ایجاد شود. در تمام مدتی که انگل در خون وجود دارد می تواند پشه را آلوده کند و این زمان بسته به گونه انگلی، همچنین نتیجه درمان دارویی، متفاوت است.
حملات ناشی از مالاریا اغلب ابتدا با لرز شروع میشود و به دنبال آن تب شدید، سپس تعریق و در نهایت بازگشت به دمای طبیعی بروز می یابد.
علایم مالاریا ممکن است شامل هر یک از موارد زیر است: تب لرز سردرد تهوع و استفراغ اسهال درد شکمی درد عضله یا مفصل خستگی تنفس سریع و پی در پی افزایش ضربان قلب سرفه کردن افرادی که بیشتر در معرض خطر این بیماری هستند: کودکان خردسال و نوزادان افراد مسن خانمهای باردار و جنین آنها عوارض ناشی از بیماری مالاریا مالاریا می تواند یک بیماری کشنده باشد.
سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که حدود ۹۴ درصد از مرگ و میرهای مالاریا در آفریقا ایجاد میشود که بیشتر کودکان زیر ۵ سال هستند. مرگ و میر ناشی از مالاریا اغلب به دلیل یک یا چند عارضه جدی است: مالاریای مغزی مشکلات تنفسی آسیب رساندن به اندامهایی از قبیل کلیه یا کبد کم خونی کاهش قند خون تشخیص آزمایشگاهی مالاریا با دیدن انگل در گسترش های خون محیطی انجام می شود.
درمان سریع، به موقع و کامل بیماران یکی از راهکارهای اصولی برنامه کنترل مالاریاست که به دلیل اهمیت آن در نجات جان بیماران و کنترل بیماری، باید به آن توجه خاص شود.
شروع درمان بیمار در اولین فرصت (در ۲۴ ساعت اول) پس از تشخیص، از استانداردهای مهم و نیازمند اهتمام ویژه و نظارت جدی است. پیشگیری بهسازی محیط که منجر به از بین رفتن همیشگی یا کاهش محل زندگی و تکثیر پشه های آنوفل در نزدیک محل های مسکونی مردم می شود.
مثل خشکاندن آب های غیر مفید و افزایش سرعت جریان آب های جاری و استفاده از روش های خاص شیمیایی و بیولوژیک در محیط های مالاریا خیز: هنگام شب پیراهن آستین بلند و شلوار بلند بپوشید. از پوشیدن لباس های تیره خودداری کنید. به قسمت های بدون پوشش بدن داروی دفع حشرات بمالید. درها و پنجره ها را به توری مجهز کنید.
از تختخواب های پشه بنددار استفاده کنید. نکته آخر در صورت مسافرت به مناطق مالاریا خیز و بروز علایم، برای بررسی به مراکز بهداشت مراجعه کنید. این نکته در مشاغلی مانند رانندگان بسیار قابل توجه است. مهندس «علی مختاری»، مسوول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز
راه اندازی دستگاه رادیوگرافی دندانپزشکی در مرکز خدمات جامع سلامت روستایی کوشکک بختگان
با حضور رییس شبکه بهداشت و درمان، بخشدار مرکزی، خیرین، دهیار و شوراهای بخش مرکزی شهرستان بختگان دستگاه رادیوگرافی برای دندان پزشکی مرکز خدمات جامع سلامت روستایی «کوشکک» بختگان، راه اندازی شد.
رئیس شبکه گفت: دستگاه رادیوگرافی که با مشارکت خیرین، دهیاران و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز خریداری شده، در درمانگاه کوشکک نصب و بهره برداری شد.
مسعود قریب مطلق با بیان اینکه رادیوگرافی می تواند به دندانپزشک در شناسایی مشکلاتی مانند حفره، پوسیدگی دندان، عفونت و دندان های آسیب دیده کمک کند، گفت: پیش از این در صورت مراجعه مردم به دندانپزشکی و نیاز به تهیه عکس ساده، بیماران مجبور بودند برای بهره مندی از این خدمت به مراکز خصوصی در شهر آباده طشک و یا مراکز دولتی در شهرستان های نی ریز و ارسنجان مراجعه کنند، اما اکنون و برای نخستین بار در بختگان این امکان به صورت دولتی به مردم این شهرستان ارائه می شود.
او با تقدیر از همراهی خیرین با مجموعه سلامت، بر همراهی و مشارکت بیشتر خیرین و نیک اندیشان عرصه سلامت در راستای توسعه خدمات دندانپزشکی در سایر مراکز جامع سلامت روستایی شهرستان بختگان و تامین زیر ساخت های لازم در این زمینه، تاکید کرد.
تولد سومین نوزاد به روش iui (تلقیح مصنوعی) در مرکز درمان ناباروری شهرستان فیروزآباد
رئیس بیمارستان حضرت قائم(عج) فیروزآباد، از تولد سومین نوزاد به روش لقاح مصنوعی در این بیمارستان خبر داد.
نجمه کشاورز، گفت: تاکنون برای ۳۰۰ مراجعه کننده در مرکز ناباروری شهرستان فیروزآباد پرونده تشکیل شده است و تمامی مراجعان از سوی دکتر «لیلا ظرافت» پزشک متخصص و جراح زنان و زایمان این مرکز ویزیت شده اند.
او ا، گفت: از این تعداد ۱۳۰ نفر iui تشخیص داده شده و برای ۲۳ نفر iui انجام شده که ۱۰ نفر مثبت گزارش شده است و سومین نوزاد به روش لقاح مصنوعی، چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳ در بیمارستان حضرت قائم(عج) فیروزآباد به دنیا آمده است.
رئیس بیمارستان حضرت قائم(عج) فیروزآباد، گفت: تعداد ۱۷۰ مراجعه کننده ivf نیز شناسایی شده که از سوی این مرکز با صدور گواهی برای درمان بیشتر به بیمارستان حضرت زینب(س) شیراز ارجاع داده شده است.
کشاورز گفت: این مرکز دارای اتاق زوجین، اتاق متخصص زنان، سونوگرافی، آزمایشگاه، سالن انتظار بیمار است که با حضور پزشک متخصص و جراح زنان و زایمان و ماما با تعرفه دولتی آماده ارائه خدمت به مراجعان است.
مرکز درمان ناباروری (iui) فیروزآباد دی ۱۴۰۱ با حضور رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مسوولان استانی و شهرستانی در بیمارستان حضرت قائم(عج) شهرستان فیروزآباد به بهره برداری رسید.
- نویسنده : مریم توانا